16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerSağlık Bakanlığı test kapasitesini 200 binin üstüne çıkaracak

Sağlık Bakanlığı test kapasitesini 200 binin üstüne çıkaracak

Hastanede yatarak tedavi görmek zorunda olan hastalarımızın sağlık personelinin insanüstü gayretler göstermesine neden olduğunu ve yer yer hastanelerde zor duruma düşüldüğünü belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vaka sayılarımız, ağır hasta sayılarımız günlük olarak kamuoyuyla eksiksiz bir şekilde paylaşıldı. Vatandaşımız, Covid-19 testi pozitif çıkan, evinde takip altında olan, izolasyon altında tutulan vakalar ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyor. Bu vakalara dair her türlü bilgi sistemimizde kayıt altında tutulmaktadır. Filyasyon ekiplerimiz tarafından belirlenen temaslılarda sisteme kayıt edilmektedir.

HES kodu sayesinde riskli kişiler belirlenebilmektedir. Bu sisteme güvenlik güçleri, kamu kurumları ve okullar tarafından ulaşılarak sorgulama yapma imkanı sunulmuştur. Testi pozitif çıkan vakalar ile bu vakalarla temas edenlerin sorgulaması HES kodu üzerinden yapılabilmektedir. Kapasite artırmak için çabalarımız halen sürüyor. Laboratuvar alt yapısı yeterli olan sağlık kuruluşlarımıza yetki verildi. Taramalar, iş yerleri ve vatandaşlarımızda kendi isteğiyle test yaptırma imkanına kavuşmuştur. Test kapasitemiz önümüzdeki günlerde 200 binin üstüne çıkacak. Bundan sonraki süreçte açık test politikasına geçeceğiz. Semptom göstermeyen pozitif vakaların sayısının da günlük tabloda verilmesini planlamaktayız.” dedi.

Rehavete Düşmemek İçin Günlük Vaka ve Ağır Hasta Sayısına Odaklanılmalı

Pandemi sürecinin seyrinin daha iyi anlaşılması, sağlık sisteminin yanıtının daha iyi kavranması ve rehavete düşülmemesi için günlük hasta ve vaka sayısına odaklanılması gerektiğini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Pandemi sürecinde alarm zilleri buralarda çalmaktadır. Şu an ki tablo yaşamlarımızı bir süre daha disiplin altında tutmamız gerektiğini gösteriyor. Tehdidin boyutunda son birkaç hafta içerisinde hızlı bir artış yaşanmıştır. Nisan ayı içerisinde günlük vaka sayısı 80 bin civarında iken, Kasım ayı içerisinde 660 bin vakayı aşmıştır. Nisan ayı içerisinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı günde 8 bin 500 iken, Kasım ayı içerisinde bu rakam 12 bine ulaşmıştır. Bugün birçok ülke tarafından kapanma tedbirlerine yeniden başvurulmak zorunda kalınmıştır. Ülkemizde İstanbul, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlerimizde görülen artış trendinin bütün ülkeye yayıldığını görüyoruz. Bu kötü gidişata bir son verilmesi için radikal tedbirlere başvurulması kaçınılmaz hale gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Birbirimizle Uğraşma Döneminde Değiliz

Geçen hafta Covid-19 virüsüyle mücadele edebilmek için bir dizi kısıtlayıcı önlemin uygulamaya konulduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Önümüzdeki süreç milletçe teyakkuz halinde olmamızı gerektiriyor. İhmalkarlık ve rehavete kapılma gibi bir lükse sahip değiliz. İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Bursa illerimiz salgında üçüncü zirveyi yaşamaktadır. Sağlık çalışmalarımız seferberlik halinde sürüyor. Filyasyon ekiplerimiz ev ev dolaşarak vakaların izolasyon süreçlerini takip ediyor ve vakalarla temas edenleri belirlemeye çalışıyor. Valilerimiz, kaymakamlarımız ve belediyelerimiz sürece destek vermek adına ellerinden gelen gayreti gösteriyor.

Geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan tedbirlerin salgın sürecine etkisini yakından takip etmekteyiz. Bu tedbirlere tavizsiz bir şekilde uyulması halinde vaka artışını durdurabiliriz. Bu tedbirlerin etkisi yeterince görülmezse daha ağır kısıtlamalarla karşı karşıya kalınacaktır. Gereksiz tartışmalara girerek birbirimizle uğraşma döneminde değiliz. Bu dönemde virüse karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bütün sağlık personelimiz tepeden tırnağa ter dökmekte ve gece gündüz demeden bütün gücüyle insanüstü bir performans göstererek çalışmaktadır. Test laboratuvarlarımız tam kapasite ile faaliyet göstermektedir.” diye konuştu.

Hayatımızı Yasakları Beklemeden Düzenleyelim

Salgınla en etkili şekilde mücadele edebilmek için ulusal seferberlik ilan edilmesinin yanı sıra il il dolaşıldığını, mahalli olanakların harekete geçirildiğini ve eldeki her türlü aracın kullanılmaya çalışıldığını vurgulayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sağlık personelimiz ailelerinin yanına gittiği zaman yorgunluktan onlara vakit ayıramıyorlar. Kimsenin hastalanmaması ve hasta olanların iyileşmesi için sağlık personelimiz canla başla mücadele etmekte ve yıllık izinlerini dahi kullanamamaktadır. Kalabalık ortamlardan uzak duralım, mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayalım, eş dost ve akraba ziyaretlerine ara verelim. Hayatımızı düzenlemek için yasakları beklemeyelim.

Vaka sayısı bütün illerimizde artmaktadır. Filyasyon ekiplerimiz tarafından tedavinin başlatıldığı bu süreçte vatandaşlarımız ilaçlarını kullanmayı ihmal etmemelidir. İstanbul’da servislerin doluluk oranı yüzde 69,5, solunum cihazlarının doluluk oranı ise yüzde 41,8’dir. İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70 seviyelerindedir. Yer yer bazı hastanelerimizde yoğun bakım sıkıntısı yaşanmaktadır. Önümüzdeki 1 hafta 10 günlük süreç tüm ülkemiz için çok önemlidir. Yoğun bakım doluluk oranının yüzde 73.1 seviyelerine ulaştığını gözlemliyoruz. Vaka sayısının ve ağır hasta sayısının ciddi oranda arttığı illerimizden biri olan Kocaeli’de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 76,9 seviyelerine ulaştı. Son beş günden bu tarafa vaka artış hızında bir düşüş olduğunu ifade edebiliriz.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version