Ana SayfaKadınSaç BakımıSaçtaki kepek neden olur, nasıl geçer, temizlenir? Bitkisel tedavisi

Saçtaki kepek neden olur, nasıl geçer, temizlenir? Bitkisel tedavisi

Kepek, dünya çapında çok yaygın bir cilt ve saç sağlığı sorunudur. Kaşıntıya genellikle kepek eşlik eden sebepler net olmasa da çeşitli faktörler (kafa derisi tipi, stres veya belirli cilt hastalıkları gibi) kepek riskini artırır. Kepek can sıkıcı bir sorundur ve zaman zaman insanların yaşam kalitesini ve görünümünü etkileyebilir. Kepeğe çözüm ararken öncelikle kepeğin neden oluştuğunu belirlemeliyiz. Çünkü bazı durumlarda cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Sorunun nedenini belirledikten sonra kepeği gidermek için doğru şampuanı veya belirli bitkisel solüsyonları kullanabilirsiniz.

Saçtaki Kepek Nedir?

Kepek, kafa deriniz ve saçınızla yakından ilgilidir ve birçok insanın karşılaştığı bir sorundur. Aslında, dünya nüfusunun neredeyse yarısı saç kepeği problemiyle karşılaşıyor. Kepek hem erkekler hem de kadınlar için yaygın bir cilt problemidir ve saç derisinde veya saçta beyaz ve gri cilt pullarının görünmesine neden olur. Araştırmalar toplumdaki kepek oranının %50 olduğunu göstermiştir. Diğer bir deyişle her iki kişiden biri kepeklidir. Kepek genellikle ciddi bir soruna işaret etmez ve kişiden kişiye yayılmaz. Ancak bu estetik açıdan rahatsız edicidir ve kaşıntıyı beraberinde getirebilir.

Cilt sürekli güncellenen bir sisteme sahiptir. Cildin alt kısmında yeni hücreler oluştuğu için ölü hücreler hava ile temas halinde üst yüzeye doğru itilir. Bu doğal süreçte gözler ölü deri hücrelerini göremez, yıkama sırasında su kaybıyla birlikte dökülürler. Ancak döngü kesintiye uğrar ve herhangi bir nedenle hızlanırsa saç köklerinde ölü deri hücreleri birikmeye başlar ve kepek oluşur. Kepek, çeşitli cilt rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Kepek tedavisi esas olarak altta yatan hastalıkların tedavisi ile desteklenmelidir.

Saçtaki Kepek Nasıl Temizlenir, Giderilir?

Kepek için ana tedavi saç derisi şampuanıdır. Çeşitli bileşenler içeren ve süpermarketlerin veya eczanelerin cilt güzelliği departmanından satın alınabilen kepek önleyici şampuanlar vardır.

Aşağıdaki bileşenlerden birini içeren şampuanlar genellikle kepeğe iyi gelir.

  • Çinko Pirit
  • Salisilik asit
  • Selenyum Sülfür
  • Ketokonazol
  • Katran

Kepek şampuanı kullanmadan önce talimatları dikkatlice okuyun ve nasıl kullanılacağını öğrenin. Durulamadan önce şampuanı saç üzerinde en az beş dakika bekletmek daha güçlü bir materyal etkisi göstermeye yardımcı olacaktır. Bu süre zarında şampuanla birlikte saçınızı taramak işe yarayabilir. Kepeğin tedavi edilip edilemeyeceğini görmek için bir ay şampuan denemek gerekir. Bazı durumlarda semptomlar düzeldikten sonra şampuan kullanım sıklığı azalabilir, ancak tamamen kullanmayı bıraktıktan sonra kepek tekrarlayabilir.

Kepek Neden Oluşur?

Saç derimizin üst tabakası aslında sürekli soyulma halindedir çünkü bu tabaka kendini sürekli yeniler. Yani aslında herkesin kepeği var. Ancak şu anda bu küçük bir sorun veya büyük bir sorun haline gelebilir. Omuzlarınızda sık sık biraz beyaz tanecikler görürseniz, bu bir kepek sorununa işaret eder.

Seboreik dermatit: Seboreik dermatitli kişilerde sıklıkla kepek sorunu yaşanır çünkü bu cilt hastalığı kulakların arkasını, kaşları, burun kenarlarını ve kafa derisini etkileyebilir. Sonuç olarak, kafa derisi hassaslaşır, iltihaplanır ve fazla deri hücresi üretmeye başlar. Ortaya çıkan fazla hücreler ölür ve düşer, bu da kepek sorununu ortaya çıkarır.

Sıcaklık düşüşü: Genellikle kışın sıcaklık düşüşü nedeniyle kepek sorunları ortaya çıkmaya başlar. Tıpkı cildimiz gibi soğuk havalardan dolayı saç derimiz de kurumaya ve dökülmeye başlar. Bu nedenle saç derinizin sıcaklığını sabit tutmak için olabildiğince şapka ve bere takmanızı öneririz.

Vitamin eksikliği: B vitamini ve çinko yetersiz alındığında kepeklenme riski artar.

Stres: İster duygusal ister fiziksel olsun, stres altında kepek gibi saç sorunları ortaya çıkabilir.

Saçları yeterince tarayamama: Saçlarını düzensiz tarayanlar, dökülen saç derisi tarakla temizlenmediği ve doğrudan saça yapıştığı için kepek problemi riski altındadır.

Kepek kaşıntı, ağrı, dökülme, kızarıklık ve kafa derisi hassasiyeti gibi bazı rahatsız edici semptomlara neden olabilir. Aynı zamanda sık görülen kepek sorunları, çok yaygın bir cilt hastalığı olan “atopik egzama” sebebiyle gelişebilir.

Saçtaki Kepeğini Önlemek için Ne Yapılmalı?

Yetersiz beslenme ve dengesiz uyku kepeğe neden olabilir. Yüksek karbonhidratlı yiyecekler, şekerli yiyecekler kepeği daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle, kepeklenmeye yatkınsanız, karbonhidratları ve şekerleri bırakmayı deneyebilirsiniz.

Saç derisindeki doğal yağlar saçınıza ve siyah saçlarınıza iyi gelir. Ancak bu yağ saç derisinde gereğinden fazla kalırsa kepek oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle saçlarınızı arındırmak ve kepek oluşumunu önlemek için haftada 3-4 kez düzenli olarak saçlarınızı yıkamanızı tavsiye ederiz.

Omuzlardaki beyaz görünümlü tozların yanı sıra kaşıntı, kepeğin en zorlayıcı etkilerinden biridir. Derinin kaşınması ile bazen daha ciddileşir ve artar. Bu nedenle asla kafa derisini kaşımayın ve iltihaplanmadan kaçının.

Saçtaki Kepek Nasıl Giderilir Bitkisel?

Kepek için kına, kafa derisini rahatlatmak için mantar önleyici ve iltihap giderici bir tedavi olarak etki gösterir. Kepeği gidermek için daha fazla ev ilacı keşfedelim.

Kepek İçin Elma Sirkesi:

Elma Sirkesi kafa derisinin pH dengesini geri kazandırarak mayanın büyümesini engeller. Aynı zamanda doğal bir saç temizleyici olarak çalışır ve gözenekleri ve saç köklerini açmaya yardımcı olur.

İki bardak elma sirkesini üç bardak soğuk suyla karıştırın ve bu karışımı şampuanlama sonrası saçınızı durulamak için kullanın. Yıkamadan önce iki dakika bekletin. En iyi sonuçlar için bunu haftada bir kullanın.

Kepek İçin Hindistan Cevizi Yağı ve Limon:

Kepek için limon suyu harika sonuçlar ortaya çıkarır! Mantar önleyici özellikleriyle tanınan Hindistan Cevizi Yağı, kuru saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı bir profesyonel gibi giderir. Ayrıca saçınızı besler ve saç uzamasını hızlandırır. Daha fazlasını söylememize gerek var mı?

Güçlü bir kepek önleyici ilaç için, eşit miktarda Hindistan Cevizi Yağı ve Limon Suyu karıştırın ve saç derinize masaj yapın. Saçınızı yıkamadan önce 20 dakika bekletin. En iyi sonuçlar için bu kepek tedavisini evde düzenli olarak uygulayın.

Kepeğe Karşı Zeytinyağı ve Sirke:

Kepek için zeytinyağı doğal bir yumuşatıcıdır ve antioksidan özellikleri sayesinde oksidatif hasarı en aza indirir. Bu hafif yağ, saçı ağırlaştırmadan etkilidir. Sirkenin asetik özellikleri mantar enfeksiyonlarıyla savaşır ve kan dolaşımını iyileştirir.

1 çay kaşığı Zeytinyağı ve 2 çay kaşığı Beyaz Sirkeyi bir kase suya karıştırın. Bu karışımı saçınızın ayrı bölgelerine uygulayın ve kafa derisine beş dakika masaj yapın. Sülfat içermeyen kepek önleyici bir şampuanla yıkayın ve bir saç kremi uygulayın.

Kepek için Aloe Vera:

Bu mucize içerik, tekrarlayan kepek sorunu yaşayan insanlar için mucizevi etkileri gösterir. Aloe Vera ölü cildi temizler ve taze hücrelerin yenilenmesini destekler. Doğal bir soğutucudur, kaşıntılı, tahriş edici saç derinizi harika hissettirir. Antifungal özelliklere de sahiptir.

Kepeklenmeyi önlemek için her hafta Aloe Vera jeli saç maskesi olarak kullanın. Zaten kepek varsa iltihaptan kurtulmak için bu jeli biraz yoğurtla karıştırın.

Exit mobile version