19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKoronavirüsRus ordusu toplu koronavirüs aşılama kampanyasına başladı

Rus ordusu toplu koronavirüs aşılama kampanyasına başladı

Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya ordusunun 400.000'den fazla askeri masoküle etmeyi amaçlayan toplu bir koronavirüs aşılama kampanyası başlattığını söyledi. 2 bin 500'den fazla askerin aşılanmış olduğunu söyleyen Shoigu, yıl sonuna kadar sayının 80 bine ulaşmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Rusya bu hafta, Sputnik V koronavirüs aşısının ön verilere göre yüzde 95 etkili olduğunu söyledi – diğer uluslararası aşı üreticilerinin de yüzde 90 ve daha yüksek etkinlik oranlarını gösteren test sonuçlarını yayınladıkları gibi. Sputnik V’in geliştiricileri, depolamanın bazı alternatiflere göre daha kolay olduğunu ve doz başına 10 dolardan (8.38 Euro) daha düşük bir fiyatla, küresel bir aşı geliştirme yarışında önde gidenler arasında en ucuz olanı olarak lanse ettiler.

400 Binden Fazla Asker Aşılanacak

Adını Sovyet dönemi uydusundan alan Sputnik V aşısı Ağustos ayında tescil edildi ve şu anda 40.000’den fazla gönüllünün katıldığı üçüncü ve son aşamasını deniyor. Shoigu Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın silahlı kuvvetlerinin 400.000’den fazla askerinin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle COVID-19’a karşı aşılanacağını söyledi.

Bakan, çoğu zorunlu hizmet için askere alınan askerlere yönelik aşılamanın gönüllü olup olmayacağını belirtmedi. Yüksek antikor seviyelerine sahip yaklaşık 500 aşılanmış askerin “şiddetli enfeksiyon vakalarında etkili” olduğu kanıtlanmış plazma tedavisi araştırmalarına dahil olduğunu ekledi.

Rusya savunma bakanlığı, Sputnik V’in geliştirilmesinin ilk aşamalarında yer aldı ve askerleri, erken aşama denemeleri sırasında aşıyı alan ilk gönüllüler arasındaydı.

65 yaşındaki Shoigu, aşıyı bu yılın başlarında alan bir dizi üst düzey Rus yetkiliden biriydi.

Rus savunma bakanlığı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, pandeminin ilkbaharda başlamasından bu yana 4.100’den fazla askerin Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

Exit mobile version