Ana SayfaHaberlerProf. Dr. Mehmet Ertürk açıkladı: Soğuk havalarda kalp sağlığı nasıl korunur?

Prof. Dr. Mehmet Ertürk açıkladı: Soğuk havalarda kalp sağlığı nasıl korunur?

Kalp ve damar rahatsızlığı bulunanların kış mevsiminin soğuk ve rüzgarlı havalarında özellikle sabah saatlerinde yürüyüş yapmaması gerektiğine değinen Prof. Dr. Ertürk, kalp ve damar hastalığı bulunanların soğuk havalarda kalplerinin yorulmaması için önemli önerilerde bulundu.

Kış Mevsiminde Kalp Krizleri Artıyor

Mevsim geçişlerinde ve kış mevsiminin soğuk günlerinde kalp krizi vakalarının arttığını ve kalp krizi nedeniyle görülen ölüm oranlarında yükselme olduğunu kaydeden Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ertürk, “Soğuk havalarda kalp, vücut ısısını korumak için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Ayrıca sonbahar ve kış mevsiminde güneşli gün sayısı daha az olduğu için vücudun hormon dengesi bozulmakta ve daha az D vitamini alınmaktadır. Tüm bu etkenler ise kalp sağlığını olumsuz etkilemektedir. Yine havalar soğuduğu zaman kalp damarları büzüşmekte ve tıkalıymış gibi daralmalar görülmektedir. Bu nedenle de kalp rahatsızlığı olanların kış mevsiminde çok daha dikkatli olması gerekiyor.” diye konuştu.

Yüksek Tansiyonu Olanların Kalp Krizi Geçirme Riski Yüksek

Yüksek tansiyon hastalarında kalp basıncı yüksek olduğu için kalp krizi geçirme oranlarında artış yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ertürk, “Mevsim geçişlerinde ve kış mevsiminde gribal enfeksiyon ve zatürre vakalarında ciddi artış görülmektedir. Bu durumda kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatış oranlarını yükseltmektedir. Özellikle kalp hastalarının kış mevsiminin soğuk havalarında kendilerini korumaları gerekmektedir. Kış mevsiminin rüzgarlı ve soğuk havalarında özellikle de sıcaklığın düşük olduğu sabah saatlerinde kalp hastalarının yürüyüş yapmamaları gerekmektedir. Yürüyüş yapmak için sıcaklığın yükseldiği öğlen vakitleri en iyi saatlerdir.” ifadelerine yer verdi.

Egzersizler Dengeli Yapılmalı

Egzersizlerin aşırı yüklenerek değil de dengeli bir şekilde yapılması gerektiğinin altını önemle çizen Prof. Dr. Ertürk, “Rüzgarlı havalarda rüzgarın boğazdan girmesini engellemek ve rüzgarlı havanın olumsuz etkilerine maruz kalmamak için göğüs ve boyun bölgesini örtecek şekilde giyinmeye özen gösterilmelidir. Meyve ve sebze bol tüketilerek C vitamini açısından zengin beslenilmesi enfeksiyonlardan korunma açısından önemlidir. Kış mevsiminin soğuk günlerinde hareket kabiliyeti kısıtlandığı için kan pıhtılaşmaya daha eğilimli olmaktadır. Bu da kalp krizi ve felç hadiselerini artırmaktadır. Dışarıda yürüme imkanları olmayanların evlerinin koridorunda yürüyerek kendi kedilerine egzersiz yapmaları faydalı olacaktır. Böyle bir fırsatı olmayanlar da en azından ellerini ve kollarını hareket ettirerek egzersiz yapmalıdırlar. Kalp yetersizliği olanların gribal enfeksiyon ve zatürreye yakalanmamaları için aşı olmalarında fayda vardır.

Covid-19 virüsü salgınından korunmak için kalp hastalarının maske, sosyal mesafe ve temizliğe çok dikkat etmesi önemlidir. Covid-19 virüsü de gribal enfeksiyon ve zatürre gibi kalp krizini tetikleyebilir. Bu nedenle virüsten korunmanın bu üç altın kuralının her an hatırda olması gerekir.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version