23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerPolen koronavirüsü tetikliyor

Polen koronavirüsü tetikliyor

Bahar aylarında görülen polenlerin bağışıklık sistemini zayıflattığına değinen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “İnsanlar, bahar aylarında çok zorunlu olmadıkça evlerinde vakit geçirmeli ve dışarıya çıkmamalıdır. Dışarıya çıkılmasının zorunlu olduğu hallerde ise mutlaka partikül tutucu maske takmalıdırlar. Bahar aylarında yaygın olarak görülen polenler, bağışıklık sistemini zayıflattığı için koronavirüsün daha da tehlikeli hale geldiği tespit edildi.” dedi.

İçerisinde bulunduğumuz bahar aylarında spor polenler daha fazla görülmeye başlandı. Bu polenler, koronavirüs salgınının neden olduğu pandemi sürecinde daha tehlikeli olmaya başladı. Spor polenler nedeniyle zayıf düşen bağışıklık sistemi yüzünden kişi, koronavirüse karşı korunaksız hale geliyor.

Bahar Alerjisine Dikkat

Baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte bitkilerin yeşillenmeye başladığını, doğanın daha güzel hale geldiğini ve verimliliğin arttığını dile getiren Prof. Dr. Yaşar, “Ancak bahar aylarında görülen spor polenlerin neden olduğu bahar alerjisine çok dikkat etmek gerekiyor. Şu günlerde bahar ayları içerisinde bulunduğumuz için bu polenler yoğun olarak görülüyor. Önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bu polenler daha fazla yoğunlaşacak. Bu spor polenler bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini düşürmektedir.

Almanya merkezli 31 ülkede gerçekleştirilen ve çeşitli milletlerden birçok bilim adamının katıldığı geniş kapsamlı araştırma sonucunda, spor polenlerin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve koronavirüsü daha da tehlikeli hale getirdiği belirlendi. Koronavirüse karşı vücudu daha açık hale getiren spor polenlerden korunmak için partikül tutucu maskelerin takılması ihmal edilmemelidir. Normal cerrahi maskelerin bu polenlere karşı herhangi bir koruyuculuğu yoktur.” ifadelerine yer verdi.

Yoğunluk Nisanın İlk Haftasında Artacak

Nisan ayının ilk haftasında spor polenlerin daha yoğun olacağını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, “Son 10 günden bu tarafa polen var. Bu polenleri özellikle bahar alerjisi olanlar çok yoğun hissediyor. Bu polenler, Nisan ayının ilk haftasıyla birlikte daha da yoğunlaşacak. Avrupa ve ABD’de bu dönemde bahar alerjisi olanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayı tercih etmedikleri biliniyor. Gelişmiş ülkelerde görev yapan hekimler, bahar alerjisi olanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını veya dışarıya çıkıldığı zamanda partikül tutucu maske takmalarını tavsiye ediyor. Kul tedbiri almalı, takdir Allah’tan.” diye konuştu.

Exit mobile version