23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerPfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 virüsü aşısında yeni gelişme yaşandı

Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 virüsü aşısında yeni gelişme yaşandı

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 virüsü aşısının üçüncü aşamadaki klinik denemelerinden elde edilen sonuçlara göre aşı yüzde 95’ten fazla koruma sağladı. Covid-19 virüsü aşısında yaşanan son gelişme ile ilgili açıklama yapan Amerikan ilaç firması Pfizer, Covid-19 virüsü aşısında elde edilen verilerin birkaç gün içerisinde acil kullanım onayının alınması için FDA’ya sunulacağını bildirdi.

65 Yaş Üstünde Yüzde 94 Koruma Sağlıyor

Amerikan ilaç firması Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 virüsü aşısının yaşa, etnik gruba ve cinsiyete karşı tutarlılık gösterdiği ve aşının 65 yaş ve üstündeki kişilerde yüzde 94 koruma sağladığı ifade edildi.

Ayrıca aşının, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) kriterlerine uygun olduğu, herhangi bir ciddi güvenlik endişesine de rastlanmadığına açıklamada yer verildi.

Risk Grubu İçin Acil Onay İstenecek

Aşının risk grubunda bulunan hastalara acil bir şekilde vurulması için birkaç gün içerisinde FDA’ya başvuru yapılacağı ve dünya genelindeki ilgili diğer kurumlarla da veri paylaşımında bulunulacağı bildirildi.

2020’de 50 Milyon, 2021’de 1.3 Milyar Doz Üretilecek

Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen aşıdan 2020 yılı içerisinde 50 milyon doz, 2021 yılı içerisinde de 1.3 milyar doz üretilmesinin hedeflendiği açıklandı.

En Ciddi Yan Etkisi Yorgunluk

Aşıda görülen yan etkilerin genellikle hafif ve orta derecede olduğuna ve bu yan etkilerin hızla kaybolduğuna değinilen açıklamada, aşı vurulanların yüzde 2’sinden fazlasını etkileyen en ciddi yan etkinin, ikinci dozun vurulmasından sonra yüzde 3.7 gibi düşük bir kesimde ortaya çıkan yorgunluk olduğu ifade edildi.

Aşı Yıkıcı Pandemiyi Sona Erdirecek

Aşıda yaşanan gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Albert Bourla, “Aşı ile ilgili yürütülen çalışmadan elde edilen sonuçlar, bu yıkıcı pandeminin son bulmasında önemli bir yardımcı olacak. Aşının ön plana çıkarılması için 8 ay süren tarihi yolculukta önemli bir adım atıldı.” dedi.

Exit mobile version