23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkPfizer - BioNTech aşısı hakkında önemli bilgiler

Pfizer – BioNTech aşısı hakkında önemli bilgiler

Avrupa Birliği tarafından onaylanan ve Covid-19 hastalığına karşı üretilen BioNTech Aşısı farklı bir teknoloji ile geliştirildi. Modern teknolojide en önemli ayrıntı, bu aşının diğer aşılar gibi, mikrobun zayıflatılmış versiyonunu içermemesidir. Aşıyı olanlara virüs verilmediği için bu açıdan korkacak bir durum bulunmuyor. Öte yandan aşının güvenilir kabul edilmesi için ve endişelerin tamamen yok olması için, genel kanı, aşının üzerinden 2 yıl geçmesi gerektiği yönündedir.

16 yaşın üzerindeki insanlara vurulan aşı, virüsün başak proteini bilgisini içeriyor ki bu bilgi genetik bir bilgidir. Koronavirüse sebep olan protein de bu başak proteini olduğu belirtiliyor. Aşı 21 gün ara ile 2 doz olarak vurulmaktadır. Kol kasına enjeksiyon şeklinde verilen aşının nasıl çalıştığı merak konusudur.

Biontech Aşısı Nasıl Çalışır?

En temel ifade ile, mRNA yani elçi ribo nükleik asit içeriği olan bu aşı; vücudu hastalığa karşı hazırlıyor. Önce birinci doz veriliyor. İlk doz alınınca vücut da bu aşıyı düşman olarak algılayıp onu öldürmek için hemen antikor üretiyor. İşte bu antikorlar sayesinde, kişi gerçek bir korona virüsle muhatap kalırsa bu durumda vücut yine o antikorları devreye alarak, mikropla savaşmaya hazır halde mücadelesini verir. Bu savaşta T hücreleri ve antikorlar, korona virüse karşı etkin mücadele verirler.

Araştırmalar, Biontech Aşısının Koruma Sağladığını Gösteriyor

Yapılan araştırmalar sonucunda aşının, mikrobu yok etmede etkili olduğu saptandı. 44 bin kişi aşı oldu ve ilk etapta gönüllülerin yarısı aşı almış diğer yarısı ise plasebo almıştı. Bu insanlara da bu konu hakkında bilgi verilmemişti. Aşının etkin olup olmadığının araştırılması çalışmalarına başlandı ve korona belirtileri olmayan 76 yaşı geçmiş gönüllüler de dahil olmak üzere, 36 bin kişinin verilerine bakıldı. BionTech aşısı olanların yüzde doksan beşinde yani (36.000 x 95)/100 = 34.200 kişide korona semptomları çıkmadı. Hasta olanlar üzerinde de ayrıca çalışma yapıldı, bu çalışma 545 kişiyi kapsıyordu. Bu kimselerde de ilave yan etkilere rastlanmadı. İnsanlığın elinde, bu ölümcül salgına karşı vücudun antikor üretmesini sağlayan bir aşı bulunuyor ve aşıların yıllarca yapılan çalışmalar sonucunda üretildiği de biliniyor. Ancak zaman kısıtlı ve insanlar bu hastalıklardan ölüyorlar.

BionTech Aşısının Etkisi Ne Kadar Sürüyor?

Aşı yapılanlar, 2 yıl boyunca izlenecek ve bazı kaynaklara göre de antikorlar 9 ay boyunca varlığını devam ettiriyor. Ancak bu konuda kesin bir bilgi yok.

Biontech Aşısının Yan Etkileri Var Mı?

Yapılan araştırmalara göre, iğnenin vurulduğu yerde hafif ağrı, kolda ağrı, kaslarda ağrı, uykusuzluk aşırı yorgunluk gibi belirtiler olabiliyor. Bu yan etkiler de aşı olanların yüzde onunda görülüyor. Yaygın olmamakla beraber, lenf düğümlerinde geçici şişme de görülebilmektedir. Yan etkiler 4-5 gün içinde kendiliğinden düzelmektedir.

Exit mobile version