Ana SayfaHaberlerPandemi döneminde ruh sağlığımızı korumak mümkün mü?

Pandemi döneminde ruh sağlığımızı korumak mümkün mü?

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden neredeyse yaklaşık bir yıl geçmiş bulunmakta. İlk vakanın ardından, kimileri koronavirüse inanmadığını iddia edip maske takmayı bile reddederken, kimileri sokağa adım atmaktan dahi korkar oldu.

Koronavirüs Kısıtlamaları İnsanları Nasıl Etkiliyor?

Pandemi sürecinin uzamasıyla ve artan kısıtlamalarla birlikte sağlık, ulaşım, nakliyat, gıda ve market zincirleri dışında insanlar büyük ölçüde evlere kapandı ve online olarak çalışmaya başladı. Bunun yanı sıra pandemi sebebiyle kimi insanlar işlerini kaybederken, kimi meslek grupları da oldukça zor durumda kalmakta. Vaka sayıları ve ölüm oranları arttıkça insanların ruh sağlığını koruması günden güne zorlaşıyor. Dolasıyla koronavirüsün etkileri fizyolojik etkenlerle sınırlı kalmıyor. Pandemiden önceki döneme kıyasla değişen hayatlar, pek çok insanda endişe ve kaygı uyandırıyor. Kimisi dışarıda bir çay içmenin bile artık lüks olduğundan dem vururken, kimisi yoğun bakımdaki sevdikleri için dua eder vaziyette. Ailesinden uzak kalan sağlık çalışanları için ise durum çok daha zor…

Pandemi Döneminde Kaygıyı Azaltma Yolları Nelerdir?

Her şeye rağmen bu zorlu dönemi en az kaygı ile atlatmak için yapılabilecek şeyler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Düzenli uyumak ve dengeli beslenmek oldukça önemli…
  • Yeni hobiler edinmek; yemek yapmak, kitap okumak ve film izlemek de güzel birer seçenek.
  • Evde yapılan egzersizlerin yanı sıra mümkün olduğunca sosyal mesafeyi koruyarak yürüyüşler yapılmalı.
  • Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar bırakılmalı.

Bu şekilde kaygıdan olabildiğince uzaklaşmak ve gelecek güzel günlerin hayalini kurmak mümkün! Elbette bu dönemde online terapi desteği almak da tercih edilebilecek seçenekler arasında yer alıyor.

Exit mobile version