20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaYaşamOkul dönemi başı öğretmenlere ve velilere önemli tavsiyeler

Okul dönemi başı öğretmenlere ve velilere önemli tavsiyeler

Okullar açılır ve öğrenciler sınıfı doldurur. Öğretmen sınıfa girer. İlk teneffüs ziliyle dışarı çıkılır ve tekrar çalan zil sesi teneffüsün bittiğini bildirir. Öğrenciler tekrar sınıfa… Böylece bir eğitim öğretim dönemi devam eder gider. Eğer ki, çocuk okula yeni başlamış ise ondaki heyecan daha bir başkadır. Yeni ortam, yeni arkadaşlar, koca koca insanlar (öğretmenler) ve dersler… Peki, ister yeni okula başlanmış olsun isterse de eski öğrenciler olsun. Okul dönemi başı hem veliler hem de öğretmenlerin dikkat etmesi gereken birtakım hususlar vardır. İşte, okul dönemi başında velilere ve öğretmenlere önemli tavsiyeler…

Velilere Öneriler:

1- Köyden, tatilden, yazlıktan veya neredeyseniz Hem veliler hem çocuklar okul hayatına adaptasyon olabilmeleri için okullar açılmadan 1 hafta önce evlerinde olmalarında büyük fayda var. Çünkü okulların açılmasından bir gün önce eve dönülünce çocuklar içgüdüsel olarak okula başlamaya hazır hissetmezler ve kendilerini hala tatilin rehavetini üstünden atamazlar.

2- Tatilde çocuğun uyku düzeni genellikle düzenli olmaz. Bundan dolayı okullar açılmadan üç gün önce erken yatırıp erken kaldırmaya alıştırın.

3- Çocukların kırtasiye ve okul kıyafetlerinin hazır olması da büyük önem taşımaktadır. Çünkü okul kıyafetlerinin ve kırtasiyelerinin önceden alınması psikolojik olarak çocuğun okula hazır hissetmesine vesile olacaktır.

4- Öğrenci ebeveynleri okulların açılmasını bir stres göstergesi olarak görmemeliler. Çocukların yanında asla bu konu hakkında konuşmamaları hatta başkalarıyla telefonda dahi bundan söz etmemeleri gerekmektedir. Çünkü bu durum çocukları olumsuz etkilemesi söz konusudur.

5- Okul değiştiren öğrenci yeni okulunu ve sınıfını görsün ki, ilk gün kaygısı çekmesin.

6- Okulların açılmasıyla çocuğu ders, kurs vb. etkinliklere boğmayın. Çocuğa mutlaka oyun oynayacağı bir zaman dilimi ayarlayın. Tüm bunları ayı haftaya, haftayı günlere bölerek bir takvim hazırlayarak bir program yapın.

7- Çocukların ev ödevlerini yapabilmeleri için sessiz ve sade bir oda hazırlanmalıdır. Çocuğun dikkatini dağıtacak materyaller odadan kaldırılmalıdır.

8- Öğrenci velileri okul öğretmeniyle diyalog halinde olmalıdır. Bunu belli aralıklarla yapmalıdır. Fakat çok sık olmamalıdır ve ufak tefek şeyler içinde öğretmen sürekli aranmamalıdır. Çünkü çocuk bunu kullanarak herşeyi anne babasına yaptırmaya kalkışır. Buna izin verilmemelidir. Zira bu çocuğun özgüveninin gelişimi adına önemlidir.

9- Her öğrencinin anlama kapasitesi farklıdır. Sizin çocuğunuzun anlama ve kavrama kapasitesi de farklıdır. Çeşitli problemler ve konular farklı zaman dilimlerinde ancak oturabilir. Bundan ötürü çocuğa zaman tanınmalıdır. Zorlandığı konular hakkında endişeye kapılmalı ve kaygı unsuru haline getirilmemelidir. Çocuğun zayıf yönlerinden çok başarılı ya da iyi olduğu konular daha çok gündeme taşınarak çocuğun her şeyi yapabileceği duygusu ve hissi oluşturulmalıdır.

10- Çocuk televizyon ve diğer elektronik cihazlar karşısında saatlerce başıboş bırakılmamalıdır. Kontrol daima sizde olsun ama çocuğu da fazla sıkmadan ve boğmadan…

11- Eski geçmiş döneme nazaran çocuğu diğer arkadaşlarıyla asla kıyaslamayın. Bu durum çocukta ‘annem babam nasıl olsa beni değil arkadaşlarımı daha çok başarılı buluyor’ hissine iter ve derslerinden soğumasına neden olur.

Öğretmenlere Tavsiyeler

1- Okuluna yeni başlayan öğretmen mesai arkadaşlarını, ortamı, okulun kültürünü, kurallarını ve ilkelerini kısa zamanda öğrenmelidir. Bu sayede okula ve öğrencilerine daha çabuk adapte olabilecektir.

2- Tüm öğretmenler öğrencilerini sahiplenmeli adeta onlara karşı ikinci bir anne baba gibi olmalıdırlar. Böyle bir durumda öğrencinin aidiyet gelişimi de sağlanmış olur.

3- Öğretmen başarı ve sevgi arasındaki dengeyi iyi kurmalıdır. Yani başarılı olmak İçin illaki sevgi şart olmamalıdır. Öğrencinin başarısız olduğu zamanlarda da çocuk öğretmeni tarafından sevildiğini bilsin. Aynı zamanda çocuk kabul edildiğini de hissetmelidir.

4-  Ara sınıftaki öğrencileri öğretmenler güler yüzle ve büyük bir keyifle karşılamalıdır. Öğrenciler, üst bir sınıfa geçmiş olmanın zevkini yaşamalılar. Ayrıca öğrenciler öğretmenleri tarafından sevildiklerini ve kabul gördüklerini hissetmeliler.

Exit mobile version