Ana SayfaSağlıkNutella resmi Twitter hesabından ‘ürünlerimiz helal değil’ dedi!

Nutella resmi Twitter hesabından ‘ürünlerimiz helal değil’ dedi!

İtalyan fındıklı çikolata markası Nutella’nın Cumartesi günü Twitter hesabında, ürünlerinin “helal olmadığını” açıklamasının ardından  Müslüman ülkelerden yoğun tepkiler geldi. Özellikle sosyal medyadaki tepkiler üzerine Nutella yetkilisi günler sonra, önceki açıklamasını geri çekmek zorunda kaldı.

Nutella Resmi Twitter Hesabındaki Diyalog

Nutella Resmi Twitter Hesabındaki Diyalog
Nutella Resmi Twitter Hesabındaki Diyalog

Yoğun Tepkiler Sonrasında Geri Adım Attılar

Gelen tepkiler üzerine geri adım atan Nutella, hatalı tweet attıklarını söyleyerek özür diledi.

Firma, ”Dünya çapında satılan tüm Nutella, Helal tüketime uygundur. Nutella üreten endüstriyel tesislerin% 90’ından fazlası halihazırda üçüncü bir şahıs tarafından Helal sertifikasına sahiptir ve geri kalan fabrikaları sertifikalandırma sürecindeyiz. Daha önceki tweet’imizde yaptığımız hatadan dolayı özür dileriz” açıklamasında bulundu.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’den Nutella’ya gönderme

Dünyaca tanınan çikolata firmalarından Nutella’nın sosyal medyadaki resmi sayfasının ürünlerinin helal olmadığını paylaşmasının ardından Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler sosyal medyadan net mesaj verdi

Firmanın bu cevabı üzerine Türkiye’nin en fazla fındık üretilen ili Ordu’dan cevap gecikmedi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, sosyal medyadan Ordu’da üretilen kakaolu fındık kremalarını paylaşarak, “Bizim safımız yıllardır belli. Hem yerli, hem helal” ifadelerini kullandı.

Nutella’nın 3 Katil Sağlık Riski ve Yan Etkileri

Nutella sağlıklı mı? Nutella bileşenleri nelerdir? Her gün Nutella yerseniz ne olur? Nutella’nın herhangi bir sağlık riski veya yan etkisi var mı? Nutella ismiyle karşılaştığınızda birçok soru var. Tüm bu soruların cevaplarını bu yazıda alalım.

Nutella sağlıklı mı?

Nutella, yaygın olarak ekmek dilimleri ile sürülerek tüketilen popüler bir çikolata ezmesidir. Son zamanlarda, Nutella birçok tarifte ana bileşen olarak da kullanılmaktadır. Birçok ebeveyn, Nutella’nın çocukları için bir sağlık takviyesi olduğuna inanıyor. Ama Nutella gerçekten sağlıklı mı? Kesinlikle hayır.

Nutella neden sağlık için iyi değil? Nutella bileşenleri nelerdir?

Nutella’nın ana içeriği şekerdir. Nutella’yı basitçe bir şeker şeker olarak düşünebiliriz. Her porsiyonda 37 gram Nutella 21 gram şeker içerir. Yani Nutella’nın% 57’si sadece şekerdir. Bu ürün gerçekten harika ise beslenme gerçekleri.

Her porsiyon (37 gram) Nutella şunları içerir:

  • Şeker – 21 gram (% 57),
  • Yağ – 11 gram (% 30)
  • Protein – 2 gram (% 5,4)
  • Lif – 1 gram (% 2,7)
  • Sodyum – 15 mg
  • Kolesterol – 5 mg

Bir porsiyonda 21 gram şeker o kadar az miktar değil. Kolay anlaşılması için çay kaşığı porsiyonda bu miktardaki şekeri düşünelim. 1 tatlı kaşığı şeker 4 gramdır. Böylece 21 gram şeker, genellikle 5 fincan çay veya kahvede tüketilen 5 çay kaşığı şekerden fazladır.

Bu hesaplama sadece bir porsiyon Nutella için yapılır. Çocuğunuzun Nutella ile 4 dilim ekmek yediğini düşünün, bu 21 çay kaşığı (84 gram) şeker ve 11 çay kaşığı (44 gram) yağa denktir. Şimdi söyle bana, korkunç değil mi?

Nutella’nın Sağlık Riskleri Neler?

Kahvaltınızda günlük Nutella yerseniz ne olur? Bu soruyu daha da basitleştirelim. Tek başına kahvaltıda günlük 21 çay kaşığı şeker ve 11 çay kaşığı yağ yerseniz ne olur? İşte Nutella’nın neden olduğu sağlık etkilerinin listesi.

1. Çocukluk Çağı Obezitesi ve Tip 2 Diyabet

Fazla şeker tüketimi çocuklarda ve yetişkinlerde obeziteye neden olur. Fazla şeker yağa dönüşür ve Çocukluk Çağı Obezitesine neden olur. Yetişkinler arasında obezite, Tip 2 diyabet riskini artırır. Yemeğinizdeki yüksek yağ seviyesi de aşırı kilo alımının önemli bir nedenidir. Nutella’da bir miktar şeker ve yağ, sizi ve çocuğunuzu kolayca obez yapabilir. Bu, Tip 2 diyabet olasılığını artırır.

2. Kalp hastalığı

Diyabet, kalp hastalıkları riskini artırır. Nutella ile aşırı şeker tüketimi yağ biriktirir ve fazla yağ kronik kalp hastalıklarına neden olur. Fazla şeker alımı da tansiyonu yükselterek kalp hastalığına dönüşür. Bu nedenle aşırı şeker alımı konjestif kalp yetmezliğine neden olabilir. Kalp hastalıklarını önlemek için yiyeceklerinizde Nutella gibi şekerle tatlandırılmış ürünler gibi aşırı rafine karbonhidrat alımından kaçınılmalıdır.

3. Karaciğer hastalığı

Yağ birikimi yağlı karaciğer hastalığına yol açar. Fazla şeker karaciğerinize alkol olarak zarar verebilir. Son yıllarda çocuklar, farklı şekillerde aşırı şeker tüketimi nedeniyle en çok alkolsüz karaciğer hastalığından etkilenmektedir. Ebeveynlerin beslenme gerçekleriyle ilgili bilinç eksikliği, çocuklarını diyabet ve kalp hastalıkları konusunda yanlış yönlendirir.

Nutella yemek kahvaltınızda lezzetli olabilir. Ancak herhangi bir yaş grubu için tavsiye edilmez. Nutella deneyiminizi aşağıdaki yorumlarda paylaşın. Bu gönderinin birisinin hayatını Nutella’nın sağlık etkilerinden kurtarabileceğini düşünüyorsanız bu gönderiyi paylaşın.

Exit mobile version