19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriMide ödemi nedir, belirtileri neler, nasıl tedavi edilir?

Mide ödemi nedir, belirtileri neler, nasıl tedavi edilir?

Yanma, ekşime ve ağrı ile kendini gösteren mide ödemi neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Mide ödemi ile ilgili merak edilenler yazımızda.

Gastrik ödem veya mide ödemi; mide ve duodenum yüzeyinde çalışan Helicobacter pylori adlı bakteri yarasından oluşur, bu bakteri daha derin bir tabakada da ödeme neden olur. Genellikle, ödem fark edilmezse ve gerekli tedavi yapılmazsa, midede ödem ülsere çevirebilir. Bu durumda, uzun süre içinde hastaların çoğu ülsere bu bakteri nedeniyle yakalanır. Önlem alınması bu yüzden önemlidir.

Mide Ödemi Neden Olur? Nedenleri Neler?

  • Psikolojik stres ve sıkıntı mide ödemine yol açabilir.
  • Kan grubu 0 olan insanlar mide ödemine yatkındır.
  • Ameliyat ve travmatik cerrahinin neden olduğu mide ödemi vakaları vardır.
  • Kafein ve alkolü aşırı tüketenler ve sigara içenler bu risk altındadır. Bunlar gibi mide ödeminin birçok nedeni vardır.
  • Bir başka neden de, anti-enflamatuar ilaçların, örneğin aspirin ve diğer ilaçların aşırı kullanımı mide ödemine neden olabilir.
  • Dikkatli bir beslenme ve yaşam tarzı olmadan, mide ödemi kaçınılmaz olabilir.

Gastrik ödem ya da mide ödemi denilen rahatsızlık; esas olarak ülserlerden kaynaklanır ve daha yaygındır. Duodenum ülserlerinin yüzde 95’i Helicobacter pylori bakterisinden kaynaklanır. Bu nedenle, bu organizmanın imhası ülser tedavisinde ve mide ödeminin ortadan kaldırılmasında çok önemlidir. Tedavi sürecinde doktorlar, bu bakteriyi yok edecek çözümler sunarlar.

Mide Ödemi Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Neler?

Yanma ekşime sürekli ağrı genellikle ülseratif ödemin ana semptomlarıdır. Ek olarak, üst karın bölgesinde sürekli bulantı ve kusma, gece çok fazla yemek yediğiniz halde aç hissetmek yemek yerken ağrının kaybı gibi belirtiler olacaktır.

Mide Ödemi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Mide ödemini tedavi etmek için önce tanı belirlenmelidir. Teşhis sırasında doktor mide radyografileri ve röntgen muayeneleri gibi laboratuvar testlerini kullanmalıdır. Ödeme neden olan hastalıklar genellikle ülser vakalarıdır. Bu nedenle ödemden önce ortaya çıkan ülserleri tedavi etmek gerekir. Ülser tedavi edildiğinde, midede ödem de tedavi edilir. Bu nedenle, ülsere ilk olarak yoğunlaşılması gerekmektedir. Bu tedavilerin başlangıcında midede meydana gelen ağrı giderilmelidir. Bu nedenle hastalar rahat bir tedavi süreci geçirirler. Tedaviye ağrı kesici ve mide asit yoğunluğunu düşürücü ilaçlar verilerek başlanır.

Stresi yok etmek, iyi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak ve bol egzersizli rahat ve kaygısız yaşam tarzı değişiklikleri, günlük yaşamda mide ödeminin neden olduğu birçok olumsuz ağrı ve şikayeti önlemek için ana önlemlerdir. Beslenme konusuna gelince, özellikle baharatlı, kaprilik asitli ve espresso içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız. Çok yememeli, kilo almamalısınız. Sabahları bir bardak ılık su içerek mideyi rahatlatma alışkanlığı kazanmalısınız.

Exit mobile version