Ana SayfaSağlıkMide botoksu nedir, kimler için uygundur, zararlı mı?

Mide botoksu nedir, kimler için uygundur, zararlı mı?

Mide botoksu daha çok obez sınırına yaklaşan ve bu nedenle zayıflamak isteyenlerin ilgisini çekiyor. Özellikle popüler kimlikli ünlü kişilerin mide botoksu yaptırması, konu hakkında merak edilen soruların artmasına neden oldu. Peki, mide botoksu nedir? Mide botoksu kimler için uygundur? Kilo verdirir mi? Yan etkileri var mı? İşte mide botoksu hakkında bilinmesi gerekenler.

Mide botoksu, mideye ‘’Botilinum toksin’’ adı verilen maddenin enjekte edilmesiyle yapılır. Kişinin sağlık durumu ve kilosuna göre midenin farklı noktalarına endoskopik yöntemle enjekte edilir. Kilo sorunu olanların başvurduğu bu yöntem ortalama 20 dakika sürer. Bu uygulama sayesinde kişi iştah kontrolünü sağlar ve kilo vermesi kolaylaşır. Hızlı kilo verdiren bu yöntemi daha yakından tanımak isteyenler için işin uzmanına mide botoksu nedir diye sorduk. İşte aldığımız yanıt…

Mide Botoksu Nedir?

Mide botoksu, anestezi altında endoskopik yöntem ile midenin belirli alan ve derinliklerine toksin enjekte edilmesidir. Botilinum denilen bu toksin mide kaslarını sınırlandırır ve iştah kaybına neden olur. Midenin boşalma süresi uzar. Bu sayede tokluk hissi yaratılır. Bu yöntemin hedefi obezite tedavisidir. Obez olmaya doğru ilerleyen kişilerin midesine ‘’ dur! ’’ emri veren bir uygulamadır. Peki, kimler mide botoksu için uygundur?

Kimler Mide Botoksu İçin Uygundur?

Cerrahi bir operasyon olmayan mide botoksu kilo vermek isteyenlerin başvurduğu bir uygulamadır. Fakat uzman hekim kilo vermek isteyen her hastaya bu yöntemi uygulamaz. Yöntemin uygulanabilmesi için bazı kıstaslar vardır. Örneğin, vücut kitle indeksi 40’ın üstünde olanlar uygun hasta olarak seçilmez. Gastrit ve mide ülseri gibi sağlık sorunları olanlar ise ancak tedavi edildikten sonra kabul edilir.

Bu yöntemde en ideal hasta grubu, herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerdir. Bu grubun vücut kitle indeksi 40’ın altındadır. Spor ve diyetle kilo veremeyen, obez olmayıp en fazla 20 kilo kadar fazlalığı olan kişilerdir. Mide botoksu için en erken 16 en geç 65 yaş grubu hastalar kabul edilir.

Mide Botoksu ile Kilo Vermek Mümkün mü?

Mide botoksu ile kilo vermek mümkün olmakla birlikte kesin garantili bir yöntem değildir. İştah azaltarak diyet programlarına yardımcı olur. Fakat uygulama sonrası eski beslenme alışkanlıklarını devam edenler için bir işe yaramaz. Bu nedenle karbonhidratlı besinlerin tüketilmesine dikkat edilmesi beklenir.

Mide Botoksu Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Mide botoksu cerrahi bir operasyon değildir. Anestezi hekimi hastayı uyutur. Endoskopik yöntemle ağızdan mideye ulaşılır. Herhangi bir kesi açılmaz. Yaklaşık 20 dakika içinde işlem tamamlanır. Hasta uyandırıldıktan sonra 2 saat kadar müşahede altında tutulur ve taburcu edilir. 1 gün istirahat sonrasında günlük hayatına devam eder. Mide botoksu işleminin sonuçları ise 3 gün içinde ortaya çıkar. Hastada iştah kaybı görülür.

Mide Botoksu Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kafeinli ve asitli içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Fastfood yiyecekler ve konserve gıdalar yerine taze ve sağlıklı olanlar tercih edilmelidir. Karbonhidrat ve yağ oranı yüksek gıdalara karşı mesafeli olunmalıdır. Mide botoksu sonrasında porsiyonlar kendiliğinden azalmaya başlar.

Mide Botoksu Zararlı mı?

Kas hastalığı veya uygulamaya engel başka bir sağlık problemi olmayanların mide botoksu zararlı mı diye endişelenmesine gerek yoktur. Şimdiye kadar bilinen bir yan etkisi olmamıştır. Uzman hekim hastayı bu işleme uygunluğunu değerlendirerek karar verir. İşlem bir ameliyat olmadığı için cerrahi operasyon komplikasyonları düşünülmez. Midenin düz kaslarına enjekte edilen botilinum maddesi 6 ay içinde vücutta etkisini azaltır.

Exit mobile version