Ana SayfaSağlıkHastalıkMantar enfeksiyonları neden oluşur? Belirtileri, çeşitleri ve tedavisi

Mantar enfeksiyonları neden oluşur? Belirtileri, çeşitleri ve tedavisi

Mantar enfeksiyoları özellikle yaz aylarının başlaması ile artış gösterir. Cilt mantarlarının tıpkı diğer mantar çeşitleri gibi nemli bölgeleri sevmesi en büyük özelliklerindendir. Mantar hastalıklarının çok ciddi tehlikeleri yoktur. Ancak bazı durumlarda lenf bezlerine yayılması ve lenf bezi iltihaplanmasına sebep olması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Mantar Enfeksiyonu Belirtileri

Mantar enfeksiyoları oldukça fazla görülen bir problemdir. Her mantar türünün, çıktığı bölgeye has belirtileri olmaktadır. Ancak genel olarak ele almak gerekirse belirtileri; kızarıklık, deride kırmızı, beyaz, kahverengi renk değişiklikleri, sulanma, pullanma ve kaşıntıdır.

Mantar Enfeksiyonları Neden Oluşur?

Özellikle ailesinde deri mantarı olan kişilerde mantar enfeksiyonları olasılığı daha yüksektir. Bunun dışında oluşum sebeplerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Aşırı terleme ve nem
  • Ayakların ve tırnakların uzun süre ıslak ve nemli kalması
  • Mantar enfeksiyonları bulaşıcıdır. Bu nedenle terlik, havlu, iç çamaşırı gibi materyallerin ortak kullanılması
  • AIDS gibi doğrudan bağışıklık sistemini hedefleyen hastalıklar (Ağız mantarı gibi mantar enfeksiyonlarının oluşumuna sebep olabilir).

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Bu enfeksiyon türünü hemen hemen erişkinlik dönemine girmiş bütün kadınlar geçirmiştir. Bu nedenle korkmaya ve panik yapmaya gerek yoktur. Bu mantar enfeksiyonu tedaviye cevap veren bir türdür. Yalnız fark edilir edilmez önlem alınmalıdır. Aksi taktirde bu enfeksiyon kronikleşebilir.

Vajinal Mantar Enfeksiyonu Belirtileri

  • Bu enfeksiyon türünün en yaygın belirtisi, geceleri ortaya çıkan aşırı kaşıntıdır.
  • Dış genital organın olduğu kısımda yanma hissi görülür.
  • Beyaz renkli partiküller şeklinde akıntı görülür.
  • İlişki esnasında ağrı hissedilir.
  • Mantar enfeksiyonunda kötü koku oluşumu olmaz. Eğer kötü koku oluşumu yaşanıyorsa mantar enfeksiyonu dışında başka bir enfeksiyonda oluşmuş olabilir.

Vajinal Mantar Tedavisi

Vajinal mantar enfeksiyonları çok kolay tedavi edilebilen bir enfeksiyon türüdür. Lokal tedaviye ek olarak ilaç tedavisi de uygulanır. Tedavide amaç, vajina derisinin içerisine yerleşen mantar mayalarının yok edilmesidir. Tedavi düzenli ve dikkatli yapıldığı takdirde kısa sürede iyileşme görülür.

Saçkıran

Saç derisine yerleşen bir mantar türüdür. Maddi durumu kötü olan ve saçlarını yıkamayan kişilerde çoğunluklu olarak görülür. Belirtileri saç dökülmesi, saçın zayıflaması ve kepeklenme şeklindedir. Tedavisi için krem ve oral yol ile alınan ilaçlar kullanılır.

Ayak Mantarı

Genel olarak erkeklerde görülen bu mantar türü üç şekilde görülür. Parmak aralarına yerleşen tip, kötü ayak kokusu ve kaşıntı şeklindedir. Su dolu kabarcıklar şeklinde oluşan tipte, kaşıntı oldukça fazladır. Son olarak kuru kepekli şeklinde görülen tipi, kronikleşmiş bir tiptir. Kaşıntı fazla olur. Ayak mantarı tedavisinde en etkili tedavi yöntemi ayağın kuru tutulmasıdır. İlaç olarak doktorun önerdiği krem ve ilaçlar kullanılmalıdır.

Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı genel olarak görünüş bozukluğu yaratır. Bunun dışında herhangi bir rahatsızlık yaratmaz. Tırnak parlak yapısını kaybeder ve sarı yeşil arası bir renge bürünür. Bu mantar enfeksiyonu için ağızdan alınan ilaçlar kullanılabilir.

Exit mobile version