9 Mayıs 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıKuru ciltler için cilt bakım önerileri

Kuru ciltler için cilt bakım önerileri

Dünyadaki her insan kendine özel, farklı bir cilt tipine sahiptir. Bu çoğunluğun içerisinde dünya genelinde belli başlı bir kaç kategori vardır; Yağlı ciltler, kuru ciltler ve karma ciltler. Bazı ciltler çok yağlıyken, bazı ciltler çok kuru olabilir. Aynı şekilde hem yağlı, hem kuru cilt tipleri de mevcuttur. Bu noktada en önemli şey sizin bunu fark edip o duruma özel bir rutin hazırlamanızdır.

Günlük hayatta yaptığımız işler, bulunduğumuz ortamlar ve en önemlisi kullandığımız ürünler cilt tipimizin oluşumunda büyük rol oynar. Büyük şehirlerde bütün gün tozun dumanın arasında kalan bir cilt ile sakin ormanlık bir kasabada bulunan kişinin cildi özel bir çaba göstermeden maalesef ki aynı olamaz. Bu yazıda sizlere kuru ciltler için bakım önerileri, yapılması ve yapılmaması gereken şeyler gibi özel durumları anlatacağım.

Cilt Tipimi Nasıl Anlarım?

Belirli bir yaştan sonra her insan cildiyle ilgilenmeye başlar. Bir sivilce oluşumunda ya da siyah nokta oluşumunda bu durum hemen dikkatini çeker ve kendine ‘Acaba benim cilt tipim ne, cilt tipimi nasıl anlarım?‘ gibi kendisini çözüme ulaştıracak sorular sormaya başlar. Sonrasında araştırma yaptıkça yağlı cilt tipinin sivilcelenmeye daha yatkınken, kuru cilt tipinin daha uzak olduğunu öğrenir. Ama bu demek değildir ki her sivilceli cilt yağlı ciltler kategorisine girsin.

Cilt tipinizi öğrenmek için ilk önce ellerinizi yüzünüzde gezdirin, eğer elleriniz fazlaca kayıyor ise muhtemelen yağlı veya karma bir cilt tipine sahipsiniz. Tam aksi şekilde etiniz fazlasıyla elinizde çekiliyor ise kuru bir cilde sahipsiniz demektir. Bu cilt tipinizdeki durum eğer anormal derecede ise her şartta bir uzmanla görüşmeyi ihmal etmeyin.

Kuru Ciltler İçin Bakım Rutini

Cilt tipinizin kuru olduğunu öğrendikten sonra yapmanız gereken ilk şey nemlendirme oranı yüksek, sivilcelenme yapmayacak bir nemlendirici bulmaktır. Sonrasında günlük rutininizde kullandığınız ürünleri gözden geçirmeniz gerekmektedir. Aslında cildinizi en çok gün içerisinde kullandığınız ürünler kurutur.

Kuru ciltler için bakım rutini çoğunlukla cildi kurutacak malzemeleri aradan çıkması sonucu oluşturulur. Peki bu kullanılmaması gereken ürünler nedir? Eğer kuru bir cildiniz varsa içeriğinde kil, limon gibi asitik, cildi kurutan maddelerin olduğu ürünlerden uzak durmalısınız. Bu örneklere çiğ yumurta, fazla kimyasal içeren maddeler, tuz… gibi şeylerde eklenebilir. Bu tarz ürünler kullanılacağı zaman en fazla 10 dakika cilt de temas ettirilmelidir. Aksi taktirde hem suratınızı daha fazla kurutur, hem de yeni oluşacak olan nemlendirme oranını bozar.

Kullandığınız maddelerin yapısında çoğunlukla bal, salatalık, aloe vera, hindistan cevizi yağı, çilek… gibi nemlendirme açısından yüksek bileşenler olursa zamanla cilt tipinizin çok kurudan normal düzeye döndüğünü gözlemleyebilirsiniz. Özel olarak kullandığınız siyah nokta maskeleri de cildinizi fazlasıyla kurutmaktadır. Bu tarz ürünleri sadece belirli bölgelere, belirli miktarda uygulamanızda cilt sağlınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Peki Nasıl Bir Rutin İzlemelisiniz?

Her gün makyajınızı temizledikten sonra bol su ile suratınızı yıkamanız cildinize yapacağınız en büyük iyiliktir. Sonrasında cildinizi kurutmayacak su bazlı bir cilt temizleme jeli le suratınızı temizlemelisiniz, bu aşamada sabun kullanmak isterseniz; kullandığınız sabunun nemlendirici bir sabun olması gerekmektedir. Mesela salatalık özlü bir sabun kullanmanızla, başka bir sabun kullanmanız arasında çok fark vardır. Çünkü kalıp sabunlar cildinizi kurutur.

Temizleme işlemi bittikten sonra suratınıza salatalık maskesi, bal içeren bir maske, aloe vera maskesi ya da bol vitaminli bir kağıt maske yapabilirsiniz. Bu işlem sonrasında ise nemlendirme açısından yüksek olan nemlendiricinizi yüz ve dudak nemlendiricinizi kullanabilirsiniz. Kuru ciltler için bakım rutini bu şekilde gerçekleşmektedir.

Exit mobile version