Ana SayfaKadınPratik BilgilerKumaş, hasır, dikişli, plastik ve ipek abajur nasıl temizlenir?

Kumaş, hasır, dikişli, plastik ve ipek abajur nasıl temizlenir?

Doğru abajur odanızı aydınlatabilir, ancak kirliyse istediğiniz aydınlatmayı alamayabilirsiniz. Kumaş, kağıt, ipek, dikişli, cam veya kağıt olsun, bir abajurun nasıl temizleneceğini öğrenmek için yazımıza göz atarak evinizdeki tüm abajurları nasıl temizleyeceğinizi öğrenin.

Abajur nasıl temizlenir? kadınların sıkça araştırdığı bir konudur. Abajurlar hem eve değişik ve şık bir hava katan aksesuarlardır hem de aydınlatma amacıyla kullanılırlar. Bu şık aksesuar her zaman ilk günkü temizliğinde kalmazlar ve her eşya gibi zamanla kirlenir ve pis bir görünüm kazanırlar. Bu görünüm can sıkıcıdır fakat çoğu insan abajur temizliğinin püf noktalarını bilmemektedir.

Abajur Temizliği Nasıl Yapılır?

Abajurun kumaş yapısı nedeniyle ampulün ısısının kumaşta bıraktığı yanığa benzer kavrulma izleri ortaya çıkar. Uzun süre temizliği yapılmamış abajurların kumaşı zaman içerisinde incelir ve hasar görür. Bu nedenle abajur temizliği de düzenli yapılmalı, evin rutin temizliğine dâhil edilmelidir.

Dikişli abajur nasıl temizlenir?

Bilindiği üzere, dikişli ve kumaş olan abajur temizliği yıkanarak gerçekleştirildiğinden, diğerlerine göre çok daha kolaydır. Yıkama işlemini, deterjanlı suya abajuru gezdirerek başlatın ce sonrasında abajuru akan soğuk suyun altında durulayın. Sonrasında çok sulu olan abajurun fazla suyunu havlu yardımıyla çekin ve hemen kurulayıp yerine yerleştirin.

Ancak abajur temizliğinde dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Kenarı yapışkanlı olan abajurları suyla temas ettirmek yapışkanlara zarar verir ve yapışma özelliğini yok edecektir. Yapışkanlı bölgeleri temiz bir giysi fırçası ile tozunu aldıktan sonra kuru bir deterjan ve nemli bez yardımıyla iki taraftan hafifçe silin. Kirlerin bezle yer değiştirmesini engellemek içinde bezin pozisyonunu silerken mutlaka değiştirin. Bu şekilde hem abajurunuzu temizleyecek hem de yapışkan kısımların zarar görmesine engel olacaksınız.

Parşömen abajur nasıl temizlenir?

Parşömen abajurlar sık sık tozu alınması gereken materyallerden oluşur. Nemli bir bezle tozunu alırken abajurunun altına bir gazete parçası sermek, bir yeri temizlerken diğer yeri kirletmenizi önleyecektir.

Cam elyaf ve plastik nasıl temizlenir?

Abajurunuz plastik veya cam elyaftan oluşmuşsa temizliğini sıcak ve deterjanlı su ile iyice yıkayarak yapabilirsiniz. Yıkadıktan sonra durulayın ve sonrasında kurutun. Kuruttuğunuz abajuru nemli bir bez ve bal mumu spreyi ile silip yerine kaldırın.

Pandantif şekilli ve portatif abajur nasıl temizlenir?

Pandantif şekilli ya da portatif bir abajurunuz varsa temizliğini ıslatmadan yapmalısınız. Eski bir örtü serin ve üzerine aldığınız abajuru talk pudra ya da toz kola boca edin. Portatif kısımları açık olacak şekilde abajuru 24 saat kadar bekletin. Sonrasında pudra izlerini temiz bir yardımıyla silin.

Kumaş abajur nasıl temizlenir?

Kumaş abajur temizliği patates unu yardımıyla yapılabilir. Patates ununu serptiğiniz abajuru 20 dakika kadar beklettikten sonra fırça yardımıyla silin. Kumaşa zarar vermemek için fırçalama işlemini nazik yapmalısınız.

İpek abajur nasıl temizlenir?

İpek abajurları temizlemek için, bir beze biraz benzin dökün ve ipek abajurun kumaş bölümlerini fazla bastırmadan silin.

Hasır abajur nasıl temizlenir?

Hasır ve samandan yapılmış abajurları temizlemek için süt ve sünger kullanabilirsiniz. Bir kabın içine süt koyun ve süngeri süte batırıp abajurun her yerini silin. Sonrasında temiz ve renk geçirmeyen bir bezle abajuru kurulayın.

Kâğıt abajur nasıl temizlenir?

Kâğıttan yapılmış abajurlarınızı her gün temizlemeniz gerekir. Temiz ve kuru bir bezle fazla bastırmadan tozunu alın. Uzun süre temizlenmemiş kâğıt abajur temizliğinde okul silgisi kullanabilir lekeleri silgi ile yok edebilirsiniz.

Abajur temizliğini bir rutin haline getirmenizde fayda var. Uzun süre temizlenmemiş bir abajuru temizlemek, her gün üstten tozunu almaktan çok daha zordur.

Pileli abajurlar nasıl temizlenir?

Çoğu zaman kıvrımlı pileli abajurlarda pileleri bir arada tutmak için yapıştırıcı kullanır. Bu nedenle, hangi malzemeden yapılmış olursa olsun, onu suya daldırmak istemeyeceksiniz. Bununla birlikte, dayanıklı malzemelerden yapılmış kıvrımlı abajurlar hafif bir temizlikten iyi sonuç verir.

Neye ihtiyacın var?

  • Vakum veya tiftik silindiri
  • El mikseri
  • Bulaşık sabunu
  • Mikrofiber bez
  • Kase

Pileli abajuru temizleme adımları

  • Lambanızın fişini çekin ve gölgeyi çıkarın.
  • Tozu ve kiri temizlemek için tiftik silindiri veya vakum kullanın.
  • Köpük oluşturmak için ılık su ve bulaşık sabunu bir kapta el mikseri ile karıştırın.
  • Mikrofiber bir bezi nemlendirin. (Fazla suyu giderin.)
  • Yeterli miktarda köpük alın ve abajuru fırçalayın.
  • Kurumaya bırakın.

Abajurdan Sigara / Nikotin Lekesi Nasıl Çıkarılır?

Abajurlarınızdaki nikotin – sigara lekeleri çıkarmak bir kabusa dönüşebilir. Ancak nikotin lekelerini kağıt dışında çoğu malzemeden çıkarmak imkansız değildir. Nikotin lekeli kağıt abajurların maalesef çöp kutusuna atılması gerekiyor. Ek olarak, ipek tonlarının profesyonel bir kuru temizleyiciye gitmesi gerekir.

  • Kumaş abajurlar: Standart abajur banyosuna bir bardak beyaz sirke ekleyin.
  • Plastik abajurlar: Su ile 50/50 sirke karışımı oluşturun ve gölgeye püskürtün. Lekeler gidene kadar tekrarlayın.

Eski Sarı Abajur (Sararmış Abajur) Nasıl Temizlenir

Kumaş abajurunuz sarardığında ve kirli görünmeye başladığında, temizleme suyuna bir çay kaşığı oksijenli çamaşır suyu ekleyerek ona yenilenmiş bir görünüm kazandırabilirsiniz. Bu, tüm farklı renk türlerinin abajurlarını aydınlatmak için etkili olur.

  • Ek olarak, oksijenli ağartma maddesi içeren bir çamaşır deterjanı kullanın.
  • Beyaz kumaş abajurları denemek için başka bir yöntem de temizleme suyuna yarım bardak hidrojen peroksit eklemektir.

Abajurdan Daha Etkili Işık Alma Yöntemi

Abajurunuzu çok seviyor ancak istediğiniz gibi bir aydınlatma sağlamadığını düşünüyorsanız, abajurun içine alüminyum folyo serin. Işığın yansıması alüminyum folyo sayesinde artacak ve siz bu artışı gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Exit mobile version