24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKoronavirüsKoronavirüs gitse de etkileri kalıcı oluyor!

Koronavirüs gitse de etkileri kalıcı oluyor!

Yeni tip koronavirüs enfekte olan vakalarda virüs belli bir süre sonra gitse de etkilerinin kalıcı olduğunu dile getiren Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Koronavirüs enfekte olan ve iyileşen vakaların, eski yaşamlarına tam anlamıyla geri dönmesi vakit alıyor. Ölüm ile yaşam arasındaki çizgide vakaya elinizi uzatarak yaşam çizgisi tarafında kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak koronavirüsün bazı etkileri virüs gittikten sonrada sürüyor. Halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı bu etkiler arasında başı çekiyor. Koronavirüsü atlattıktan sonra konsantrasyon eksikliği olduğunu hisseden hastalar, belli bir süre araç kullanmasınlar. Ayrıca yoğun dikkat gerektiren mesleklerde çalışanlarda her zamankinden daha dikkatli olmalılar.” dedi.

Etkilerinin Gitmesi Zaman Alıyor

Klinik deneyimlerin vakanın koronavirüsü atlatsa da eski yaşamına dönmesinin zaman aldığını gösterdiğine değinen Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Hastanın bazı şikayet ve buguları testi negatif çıkmış olsa da sürüyor. En sık karşılaştığımız şikayet ve bulgular ise halsizlik ve yorgunluk. Yine tat alma kaybı, nefes alma ve solunum sıkıntısı, konsantrasyon güçlüğü ve eksikliği de sık karşılaşılan şikayetler arasında yer alıyor. Özellikle konsantrasyon güçlüğü ve eksiklği görülen hastalar, yoğun dikkat gerektiren işlerde çalışıyorsa çok dikkatli olmaları gerekiyor. Mesela araç kullanıyorlarsa araç kullanılan sürenin uzaması ciddi bir trafik kazasına neden olabilir. Yine bir fabrikada ince işçilik gerektiren işlerde çalışılıyorsa iş yerinde kendisini sıkıntıya sokacak hatalar yapabileceği gibi çalışırken sağlık açısından kendisine ciddi şekilde zarar verebilir.” ifadelerine yer verdi.

İmmün Plazma Tedavisi Başarılı Oluyor

Yeni tip koronavirüs ülkemizde görüldükten çok kısa bir süre sonra Türk Kızılayı ve İnönü Üniversitesi gibi bazı üniversiteler tarafından İmmün Plazma tedavisine başlandığına vurgu yapan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “İmmün plazma bağışçılarından alınan kan numunelerinin koronavirüsün tedavisinde başarı sağlanmasında önemli rolü oldu. Bu nedenle bazı kriterlere uyan kişiler, koronavirüsün tedavi sürecine bağış yaparak önemli katkı sağlayabilirler. 18-60 yaş aralığında olan erkekler ile gebe olmayan bayanlar, virüsü atlattıktan sonraki 14 günlük süreç içerisinde yaptırdıkları koronavirüs testi negatifse ve 24 saat sonra yapılan koronavirüs testinin sonucu da negatifse gönül rahatlığıyla immün plazma bağışı yapabilirler. Koronavirüs enfekte olduktan sonra yaşam ile ölüm arasındaki çizgide yaşam mücadelesi veren vakaların iyileşerek sağlığına kavuşması için bundan daha kutsal bir görev olamaz. Bu yönde toplumsal duyarlılığın artarak bağış yapılması çok önemli. 1 ay içerisinde 10’ar gün arayla 3 defa immün plazma bağışı yapılabilir. Böylelikle ölüm ile yaşam arasında virüsle mücadele eden bir kişinin yaşam çizgisi tarafında kalması sağlanabilir. Bunun adı kutsal bir iyilikten başka bir şey değildir.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version