3 Mayıs 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs enfekte olanlarda kalp yetmezliği olur mu?

Koronavirüs enfekte olanlarda kalp yetmezliği olur mu?

Koronavirüs enfekte olan kalp hastalarında tedavi sürecinin çok ağır olabileceğine ve koronavirüsü yenseler dahi kalp yetmezliği başlangıcı görülebileceğine değinen Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Avcı, “Özellikle koronavirüs enfekte olduktan sonra tedavi görerek iyileşenler ile belirli bir yaşı geçmiş kişilerin muayene olmasında fayda var. Bu muayene sonucunda bir rahatsızlık belirlenirse de rahatsızlığın şiddeti dikkate alınarak belirli bir takip programı oluşturulmasını mutlaka tavsiye ediyoruz.” dedi.

17 Milyondan Fazla İnsan Ölüyor

29 Eylül Dünya Kalp günü nedeniyle önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Avcı, “Her sene 17 milyondan fazla insan kalp rahatsızlıkları veya kalp krizinden dolayı hayatını kaybediyor. Tütün kullanımının bırakılması, fiziksel aktivitelerin artırılması, diyet programlarına dikkat edilmesi gibi çok basit tedbirlerle bu sayı çok ciddi bir şekilde düşürülebilir.” ifadelerine yer verdi.

Kontroller Aksatılıyor

Kalp rahatsızlığı olan insanların ülkemizde de görülen koronavirüs salgınından dolayı kontrollerini aksattığına ve bunun çok ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğine değinen Doç. Dr. Avcı, “Hastalarımız, koronavirüs salgını nedeniyle virüs kapmaktan korktuğu için hastaneye gelmek istemiyorlar. Hastaneye gelmekten korkmasınlar ve kontrollerini aksatmasınlar. Sağlıklı bir yaşam sürmek için kontrollerin aksatılmaması çok önemli. Tabii izolasyon kurallarına uyulması da çok önemli.

Kalp rahatsızlığı olanların bol sıvı tüketerek istirahat etmeleri gerekiyor. En ufak bir sağlık problemiyle karşılaştıklarında doktora müracaat etsinler. Kalp rahatsızlığı olan kişilerde koronavirüs ağır seyredebiliyor. Koronavirüs enfekte olan kalp hastalarında erken tanı konarak tedaviye erken başlanması tedavi sürecinin seyri açısından çok önemli. Koronavirüsün kalp üzerinde ve kalp damarlarında olumsuz etki yaptığı biliniyor. Bu nedenle de kalp yetmezliği veya kalp krizine yol açabiliyor. Koronavirüs enfekte olan hastalarda iyileştikten sonra kalp yetmezliği görülebilir. Koronavirüs enfekte olan ve iyileşen hastaların kalp muayenesinden geçmesi gerekiyor. Ayrıca mevcut kalp yetmezliği riskinde de ilerleme görülebilir.

Yine koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle kalp kası tutulmasının görülmesi de ihtimal dahilinde. Hastanın yapılan muayenesinde herhangi bir kalp rahatsızlığına rastlanırsa rahatsızlığın şiddetine göre takip programı kesinlikle oluşturulmalıdır.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version