19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs enfekte olanlara en az 6 ay yeniden enfekte olma olasılığı çok...

Koronavirüs enfekte olanlara en az 6 ay yeniden enfekte olma olasılığı çok düşük

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi'nde görev yapan sağlık personelleri üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre Covid-19 testi pozitif çıkan vakalara en az 6 süreyle yeniden Covid-19 virüsünün enfekte olma olasılığı çok düşük.

Araştırma ile ilgili bir açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), araştırmadan elde edilen sonuçların çok sevindirici bir haber olduğu ve aşılar içinde umut vadettiği ifadelerine yer verdi.

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre’de bulunan merkezinde kuruluşun sağlık uzmanlarıyla video konferans yöntemiyle bir toplantı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünyada son 4 haftalık dilim içerisinde tanı konulan vaka sayısı, salgının ortaya çıktığı ilk 6 ay içerisindeki vaka sayısını geçti. Avrupa ve Kuzey Amerika’daki hastane ve yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranı neredeyse yüzde 100’e ulaştı. Hatta bazı ülkelerde ve bölgelerde tamamen doldu.” dedi.

Aşıdaki Gelişmeler Salgını Sona Erdirme Umudu Veriyor

Covid-19 virüsü aşı çalışmalarında yaşanan gelişmelerin insanları umutlandırdığını ifade eden Ghebreyesus, “Aşı çalışmalarından gelen güzel haberler bizleri de salgını sona erdirme konusunda umutlandırmaktadır. İçinde bulunduğumuz süreç içerisinde virüsün yayılım zincirlerinin kırılması ve insanların hayatlarını kurtarmak için sahip olunan mevcut araçların kullanılmasına devam edilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde görev yapan sağlık personeli üzerinde yapılan araştırma ile ilgili sorulan bir soruya Dünya Sağlık Örgütü Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 virüsüyle mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove yanıt verdi.

Araştırmadan elde edilen sonucun çok iyi bir haber olduğunu kaydeden Ryan, “İnsanların virüse karşı bağışıklık seviyelerinin anlaşılmasında bu araştırma önemli bilgiler vermektedir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular muhtemel koruma olarak bilinen süreyi uzatmaktadır. Bu sürenin daha da uzamasını umuyoruz. Bu sürenin bir sınırı olduğunun farkındayız. Bu gelişme aşı içinde bizleri umutlandırmaktadır. Aşıda da benzer bağışıklık tepkilerini görürsek, daha uzun süreli koruma konusunda umutlanabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Araştırmadan elde edilen sonucun memnuniyet verici olduğunu ifade eden Kerkhove ise “Bu, Covid-19 virüsüyle ilgili yapılan diğer araştırmalardan da elde edilen bulguları doğrulayan mükemmel bir haber. Vücuttaki antikor tepkisinin kalıcı olduğu ve aylarca etkili olduğu görülüyor. Bu vakaların daha uzun süreli takip edilerek bu antikorların dayanma süresinin tespit edilmesi gerekiyor. Sonuçta bu çok iyi bir gelişme.” dedi.

Oxford Açıklama Yaptı

Araştırma ile ilgili bir açıklama yapan Oxford Üniversitesi, “Nisan ve kasım ayları aralığındaki 30 haftalık bir dönemi kapsayan araştırma, 12 bin sağlık personeli üzerinde yapıldı. 30 haftalık süreçte vücutları antikor geliştirmemiş 11 bin 52 sağlık personelinin 89’unda Covid-19 virüsü semptomlarıyla beraber görüldü. Vücudu antikor geliştiren bin 246 sağlık personeline ise bu süreçte Covid-19 virüsünün yeniden enfekte olmadığı gözlemlendi.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Personelinin Takibine Devam Edilecek

Covid-19 testi pozitif çıkan vakalara en azından kısa vade içerisinde yeniden virüs enfekte olmayacağından emin olabileceklerini vurgulayan Oxford Üniversitesi Nuffield Nüfus Sağlığı Bölümünde araştırmacı olarak görev yapmakta olan Prof. David Eyre, “Vücudun virüse karşı geliştirdiği antikorların ne kadar süreyle koruma sağladığının ve virüsün yeniden enfekte olması halinde ne kadar şiddetli olacağının görülmesi için üzerinde araştırma yapılan sağlık personelinin takibi sürecek.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version