20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs en fazla ilk günlerde bulaşıyor!

Koronavirüs en fazla ilk günlerde bulaşıyor!

Covid-19 virüsünün enfekte olduğu vakalarda üreme özelliğine sahip virüsün 9 güne kadar insan vücudunda canlı kalabildiği açıklandı.

Covid-19 virüsü enfekte olduktan sonra semptom gösteren vakalarda gerçekleştirilen 79 küresel araştırmayı mercek altına alan bilim adamları, Covid-19 virüsünün en fazla bulaşın ilk günlerinde başkalarına enfekte olduğunu tespit etti.

Covid-19 Enfeksiyon Başladıktan 9 Gün Sonraya Kadar Çoğalabiliyor

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmada, boğazdan alınan numunelerde Covid-19 virüsünün enfeksiyonun başladığı günden itibaren 9 güne kadar üreyebildiği ve alınan numunelerde semptomların görüldüğü ilk 5 gün içerisinde viral RNA parçacık miktarlarının zirveye vardığı belirlendi.

Semptomların görülmeye başladığı günden 17 gün sonra dahi burun ve boğazdan alınan numunelerde halen aktif olmayan viral RNA parçacıklarının olduğu tespit edildi.

Vakalar Karantina Konusunda Desteklenmeli

Vakalarda semptom görülmeye başladıktan sonra görülen semptomlar hafif olsa dahi vakaların karantina konusunda desteklenmesi gerektiğini ifade eden İskoçya’da bulunan St Andrews Üniversitesi’nde görev yapmakta olan Dr. Müge Çevik, bazı vakaların sürüntü test sonuçları çıkana kadar en bulaştırıcı dönemi geçirmiş olabileceklerini söyledi.

Araştırmadan elde edilen bulgular, ‘Lancet Microbe’ dergisi tarafından yayımlandı.

Exit mobile version