24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerKoronavirüs aşı çalışmasının başındaki isim: Hayat 2021 yazına kadar normale dönmez

Koronavirüs aşı çalışmasının başındaki isim: Hayat 2021 yazına kadar normale dönmez

Koronvirüs her gün binlerce can almaya devam ederken, dünyanın gözü ve kulağı aşı ve ilaç çalışmalarından gelecek iyi bir haberde. Ülkeler aşı ve ilacı önce üretmek için birbirleriyle yarışırken, aşının uygulanmasıyla ilgili art arda olası tarih açıklamaları yapılıyor. Yürütülen aşı çalışmaları içerisinde en önemlisi gösterilen Oxford ve AstraZeneca projesinin lideri Prof. Dr. Andrew Pollard ise aşı için yılbaşını işaret etti.

Aşıda Öncelik Kilit Gruplara Verilecek

İnsanların aşıyla ilgili beklentisi pik noktasına ulaşsa da halen zamana ihtiyaç olduğunun üstünde önemle duran Pollard, maske ve sosyal mesafe kurallarının en iyi ihtimalle 2021 yazına kadar süreceğini, yılbaşından önce aşı çalışmalarının uygulanmasının imkansız olduğunu ve aşı uygulamasında önceliğin sağlık çalışanları gibi kilit gruplarda olacağını söyledi.

Aşı Bulunursa Virüs Kontrol Altına Alınır

Aşı çalışmalarında son testlerin çok kısa bir süre içerisinde tamamlanmasına yönelik beklenti içerisinde olduğunu ifade eden Pollard, “Koronavirüs salgınının önüne geçebilmek için aşıda başarıya ulaşılırsa salgın kontrol altına alınabilir. Bizim en fazla gereksinimimiz olan şey orta ölçekte iyi bir tedavi yöntemidir. Dünyanın ihtiyacını karşılayacak miktarda aşı üretilse dahi sosyal mesafe kısıtlamalarının çok hızlı bir şekilde sona ereceğini sanmıyorum.” dedi.

İngiltere Beş Aşı Merkezi Kuracak

Aşı çalışmalarının başarılı bir şekilde nihayete ermesi durumunda beş aşı merkezini faaliyete geçirmeyi planlayan İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), bu merkezleri başkent Londra, Leeds ve Hull kentlerinde faaliyete geçirmeyi planlıyor. Aşı onaylanır onaylanmaz bu aşı merkezlerine yönlendirilecek olan NHS personeli tarafından her gün on binlerce kişiye aşı uygulaması yapılacak. Aşının dağıtılmasında ordu da sorumluluk üstlenecek. Ayrıca bu merkezler haricinde mobil aşı noktalarının kurulması da hedefleniyor.

Üçüncü Test Aşamasına Geçti

Çalışmaları Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından yürütülen aşı, üçüncü test aşamasını başarıyla geçen dokuz testten biri arasında yer alıyor. Eylül ayının başında bir açıklama yapan AstraZeneca şirketi, üçüncü aşamada testlere ara verildiğini açıklamıştı. Aşıyı gönüllü olarak vurduran gönüllülerden birinde ciddi nörolojik yan etkilerin görülmesinden sonra şirket tarafından böyle bir karar alınmıştı. Aşı üzerindeki incelemelerin tamamlanmasından sonra 13 Eylül tarihinde aşı üzerindeki testlere devam edildi.

Exit mobile version