26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaYaşamKardeşi için canının yarısını verdi

Kardeşi için canının yarısını verdi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görev yapan böbrek nakli ekibi tarafından iki kardeş arasında canlıdan canlıya gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonu başarılı geçti.

Diyabet ve hipertansiyon rahatsızlığı nedeniyle kronik böbrek rahatsızlığı tanısı konan Ferit Aydemir’e doktorlar tarafından böbrek nakli yapılmasına karar verildikten sonra Aydın Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde görev yapmakta olan Genel Cerrahi Böbrek Nakli ekibi tarafından yapılan kontrollerde 51 yaşındaki Muğdat Aydemir’in böbreğinin kardeşine uyduğu tespit edildi. Daha sonra canlıdan canlıya böbrek nakli operasyonuyla böbrek nakli olan Ferit Aydemir, kaybettiği sağlığına yeniden kavuştu.

Canlıdan canlıya böbrek naklini gerçekleştiren ekipte Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ender Demirkıran, Böbrek Nakli Uzmanı Genel Cerrahi Doç. Dr. Eyüp Murat Yılmaz, Genel Cerrah Doç. Dr. Mahir Kırnap, Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Yeniçerioğlu, Anesteziyolpji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Kamil Varlık Erel ve Doç. Dr. Sinan Yılmaz ile Nefroloji Bölümü Doç. Dr. Hakan Akdam görev yaptı. Operasyonun başarıyla sonuçlanması operasyonu gerçekleştiren ekipte büyük bir sevinç yarattı.

25 Bin Hasta Nakil Bekliyor

Canlıdan canlıya gerçekleştirilen böbrek nakli ile ilgili açıklamalarda bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ender Demirkıran, “Ülkemizde 25 bin böbrek hastası nakil bekliyor. Böbrek nakli ile insanın sağlığına yeniden kavuşması yaşam kalitesini çok yükseltiyor. İlk böbrek naklini 2017 yılı içerisinde Mehmet Haberal hocanın gelmesiyle birlikte gerçekleştirdik. Canlıdan canlıya daha evvel de böbrek nakli yapsak da böbrek naklini ağırlıklı olarak kadavradan yapmaktayız. İki kardeş arasında canlıdan canlıya böbrek nakli gerçekleştirdik. Hastamızın sağlık durumu şu an iyi seyrediyor. Ülkemizde organ naklinin daha üst düzeylere çıkarılmasına ihtiyaç var.” dedi.

Öncelik Diyalize Almak Değil

Öncelikli hedeflerinin hastaların diyalize alınmaması olduğunu dile getiren Böbrek Nakli Koordinatörü Özgül Özbek, “Hastalarımız, bize müracaat ettiği zaman kendi böbreği ile idare ettiği kadar edebilmesini hastadan özellikle talep ediyoruz. Ferit Aydemir’e 6 ay boyunca tedavi uygulmamıza rağmen kronik böbrek yetmezliği rahatsızlığı ilerledi. Hastamıza geçireceği tedavi süreçleri ile ilgili bilgi verdik. Tedavi sürecinde hastamızın kardeşleri böbrek verme talebinde bulundu. Abisinin yaşı büyük olduğundan dolayı abisinden almayı tercih ettik. Bu kararın ardından gerçekleştirilen operasyon başarılı geçti.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version