19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKancalı kurt hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi

Kancalı kurt hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi

Parazit diye tanımlanan minik canlılar tarafından oluşturulan kancalı kurt hastalığı insanlar ve hayvanlarda görülür. Sizler için kancalı kurt hastalığına dair tüm merak edilenleri araştırdık. İşte ayrıntılar…

Kancalı kurt hastalığı parazitlerden kaynaklanan, cilt, akciğer, ince bağırsaklar gibi organları etkileyen yaygın bir hastalıktır. İklime bağlı olarak nemli bölgelerde 700 milyon civarında insanı etkiler. İki türü bulunur. İlk iki türü sadece insanlarda görülürken diğer iki türü hem insanlarda hem de hayvanlarda görülür. İki türün parazit uzunluğu ortalama 10 mm’dir.

Kancalı kurt sağlık koşullarının yetersiz olduğu ülkelerde daha sık görülür. En nadir görüldüğü ülke Amerika’dır. Vücut direncini düşürdüğünden çocuk hastalarda ölüme kadar ilerleyen bir hastalık türüdür. Dünya üzerinde 7 milyon litre kan emen bu parazitler, nemli tropikal iklimi olan bölgeleri daha çok sever.

Kancalı Kurt Hastalığı Nedir ve Nasıl Yayılır?

Kancalı kurt hastalığı beyaz ve açık pembe renkte olan parazit adı verilen canlıların oluşturduğu hastalığa denir. Bu parazitlerin erkek ve dişisi vardır. Erkek parazitlerde yelpaze formunda keseler bulunur. Dişi parazitler döllenme sonrasında 10.000 ila 20.000 civarında yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar, cilt yoluyla bulaşır. Bu sayede ciltte kızarıklık ve kaşıntı oluşur. Kaşınan hasta larvaların deri altına girip, kana bulaşmasını kolaylaştırır.

Larvaların bundan sonraki işi daha kolaydır. Kan damarına sızan larvalar bir süre sonra akciğerlere girmeyi başarır. Hava yollarını etkiler, hastanın sıklıkla öksürük krizine girmesine neden olurlar. Bu şekilde sindirim sistemini ele geçirirler. Buradaki hedefleri gelişimlerinin tamamlandığı yer olan ince bağırsaklardır. Her biri yetişkin bir bağırsak parazitleri haline gelir ve dışkı yoluyla atılırlar. Kancalı kurt hastaları dizanteri olabilirler. Dizanteri ishalle ortaya çıkan bağırsak hareketleridir.

Bağırsak solucanları az pişmiş etlerin tüketimiyle de üreyebilirler. Sağlıksız ortamlar onlar için en elverişli alanlardır. Kirli su içmek, pis alanlarda tuvalet ihtiyacını karşılamak, yetersiz kişisel temizlik gibi örnekler verilebilir. Bazı meslek grupları bu hastalığa daha kolay yakalanır. Taş, tuğla gibi inşaat sektörü vb. işlerde çalışanlar, tünel kazanlar ve madenciler gibi.

Kancalı Kurt Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Dışkıda kan ve öksürük bağırsak parazitlerinin belirtileri arasında..

Kancalı kurt hastalığı aylarca devam edebilen bir hastalıktır. Başlangıçta herhangi bir belirti vermeyebilir. Ancak zaman için şikâyetler artar. Demir eksikliği anemisi bunlardan biridir. Hırıltılı nefes alıp vermek, sürekli öksürme, dışkıda kan ve öksürük bağırsak parazitlerinin belirtileri arasında yer alır. Diğer semptomlar şunlardır:

  • Mide bulantısı ve karın ağrısı
  • Ateşlenme
  • Kızarıklık ve kaşınma
  • Bağırsaklarda ağrı
  • İştahın kesilmesi
  • Ağızdan veya dışkıdan kan gelmesi
  • Halsizlik ve ishal
  • Nefes almakta güçlük
  • Gaz ve şişkinlik

Kancalı Kurt Hastalığının Tedavisi Nedir?

Kancalı kurt hastalığının tedavisi nedir diye soran hastalar, parazitlerden kurtulmayı amaçlayan tedavi yöntemleri cevabını alırlar. Bunlardan biri de beslenmeyi iyileştirmeye yönelik tedavilerdir. Kan emici bağırsak solucanları için anemiyi önleyecek tedavi seçenekleri değerlendirilir. Albenza,emverm gibi ilaçlarla bir defaya mahsus kullanılmak üzere tedavi desteklenir. Demir ve protein takviyesi sağlanır. İlaç tedavisi ve beslenme programının yetersiz geldiği durumlarda cerrahi operasyona karar verilebilir.

Bağırsak Solucanlarından Korunma Yolları Nelerdir?

Bağırsak solucanlarından korunmanın ilk yolu hijyendir. El temizliği bu noktada çok önemlidir. Bunun yanında gıda güvenliğine de dikkat etmek gerekir. Bağırsak solucanlarından korunma yollarını sıralayacak olursak;

  • İyi pişmiş balık ve et tüketilmelidir. Çiğ olarak yenmemelidir.
  • Meyve ve sebzeler özenle yıkanmalıdır. Çiğ sebzeden uzak durulmalıdır.
  • Çıplak ayakla toprak üzerinde gezilmemelidir.
  • Evcil hayvan dışkıları bekletilmeden temizlenmelidir.
  • İçilen suyun temiz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yaşam alanının rutin temizliği aksatılmamalıdır.
Exit mobile version