19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKalın bağırsak kanserinin (Kolorektal kanser) en yaygın 5 belirtisi

Kalın bağırsak kanserinin (Kolorektal kanser) en yaygın 5 belirtisi

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, kolorektal kanser ABD’de kansere bağlı ölümlerin ikinci önde gelen nedeni ve tanı konulan üçüncü en yaygın kanser türü. Bu kanser türü, anormal büyüme veya tümörlerin gelişebileceği kalın bağırsak (kolon) veya rektumun astarını etkiler.

Kolektral kanser yaşlı erişkinlerde daha yaygın olsa da, genç insanları da etkiler. Sağlığınızın bu kısmı hakkında konuşmak zor olabilir, ancak endişelerinizi doktorunuzla konuşmalısınız.

İşte Kalın Bağırsak Kanserinin (Kolektral Kanser) 5 Belirtisi:

Dışkıda Görülen Kanama

Kolesktral kanserin (Kalın bağırsak kanseri) en yaygın belirtisi dışkıda rektal kanama veya kandır. İnsanlar, özellikle her gün veya her hafta kanama olmadığında bu işareti görmezden gelebilirler. Hemoroitler gibi diğer bazı hastalıklar da kanamaya neden olabilir. Klozetinizde veya tuvalet kağıdında kan olduğunu fark ederseniz, bu durumu acilen sağlık uzmanınıza bildirin.

Bağırsak Alışkanlıklarındaki Değişiklikler

Bağırsak hareketleri yediğiniz besine ve vücudunuzdaki günlük strese bağlı olarak biraz değişebilir. Ancak, bir veya iki hafta sonra geçmeyen önemli değişikliklerin farkına varırsanız, bu ciddi bir şeyin işareti olabilir. Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler ishal veya kusma, kabızlık veya daha küçük dışkı kolektral kanser belirtisi olabilir.

Sürekli Karın Şişkinliği

Şişkinlik, karnınızın normalden daha büyük göründüğü durumdur. Vücudunuz çok fazla gaz ürettiğinde veya çok hızlı yemek yediğinizde şişkinlik hissedebilirsiniz. Bu durum genellikle birkaç saat içinde kendiliğinden kaybolur. Bununla birlikte, kendinizi sürekli şişkin hissediyorsanız, vücudunuzun bağırsaklardaki bir büyümeye veya tahrişe tepki gösterdiğinin bir işareti olabilir. Bu da kolektral kanserinin belirtilerinden birisidir.

Açıklanamayan Kilo Kaybı

Sağlıklı ve dengeli beslenmenize rağmen kilo verdiğinizi fark ederseniz, hastalık vücudunuzun yiyecekleri kullanma şeklini değiştirdiğinin göstergesidir. Kilo kaybı genellikle bir şeylerin yanlış gittiğinin önemli bir uyarı işaretidir. Kısa sürede hızlı veya belirgin kilo kaybı, kolektral kanserin göz ardı etmemeniz gereken bir işaretidir.

Mide Veya Karın Bölgesindeki Keskin Ağrılar

Keskin ağrılar, bir tümörün (büyüme) veya başka bir tıkanmanın varlığını gösterebilir. Ağrının nerede olduğunu ve ne kadar sürdüğünü takip edin. Mide ağrıları çeşitli problemlerden kaynaklanabilir, bu nedenle diğer belirtilerle birlikte ağrı yaşamadan endişelenmenize gerek yoktur.

Karın ağrısı, açıklanamayan kilo kaybı, şişkinlik veya bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikleri sağlık uzmanınızla mutlaka görüşünüz.

Kolon kanseri gelişme riski, özellikle aileniz varsa 50 yaşından sonra artar. Doktorlar her 10 yılda bir düzenli kolonoskopi ve taramalar önermektedir. Özellikle bu semptomların herhangi birinden muzdaripseniz, sağlık kaygılarınızla ilgili sağlık uzmanınıza acilen başvurun. Kolon kanseri riskini azaltmak için atabileceğiniz adımlar konusunda doktorunuzla konuşun.

Exit mobile version