16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerİstanbul'da vaka sayısının neden arttığını Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı

İstanbul’da vaka sayısının neden arttığını Prof. Dr. Ateş Kara açıkladı

İstanbul’da vaka sayısının son zamanlarda ciddi artış göstermesinde sadece tatil dönüşlerinin değil, mevsim değişikliklerinin de önemli etkisi olduğuna değinen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Havaların soğuduğu ya da ani değişim gösterdiği zamanlarda virüslerin insandan insana enfekte olması daha da kolaylaşmaktadır. İnsanlar dışarıda vakit geçirdiği zamanlarda çok rahat davranıyorlar. Dış ortamdaki yaşama adapte olduğu esnada iç ortama girdiği zaman dışarıdaki rahatlığı iç ortamda da gösterebiliyorlar. Bu da virüslerin insandan insana enfekte olmasını daha kolay hale getiriyor. Tatil dönüşleri ile havaların soğumasının üst üste gelmesi İstanbul’da vaka sayılarının ciddi şekilde yükselmesindeki en temel etkenlerdir.” dedi.

Aşıda Hızlı Gelişmeler Yaşanıyor

İnsanların Covid-19 virüsü sürecinden dolayı yorgun düştüklerine de değinen Prof. Dr. Ateş Kara, “Hem toplumsal olarak, hem de bireysel olarak ara sıra yorgunluk hissediyoruz. Kendimize yakın hissettiğimiz ve güven duyduğumuz bir arkadaşımızın yanında maske takmadan oturmak ve daha uzun süre sohbet etmek gibi bir ortam oluşturma isteğimiz virüsün enfekte olmasını kolaylaştırıyor. Covid-19 virüsü aşılarıyla ilgili çok hızlı gelişmeler yaşanıyor ve süreç her geçen gün daha da kısalmaktadır. Yani daha rahat davranışlar sergileyebileceğimiz zamana dair ışık yandı. Tüm bunları, kendimizi, büyüklerimizi ve çocuklarımızın okul hayatını düşünerek önümüzdeki süreçte maske takmaya, sosyal mesafeye uymaya ve hijyene her zamankinden daha fazla dikkat etmeliyiz. Her ne kadar yorgun düşsek de sonunda kazanan biz olacağız. Ülkemizde ilk vakaya Mart ayında rastladık, nisan ayında zirveyi gördük, sonrasında alınan tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulanmasıyla ülkemizde vaka sayısı hızla düştü. Daha sonra dönüşler, bir süre hasret kaldığımız yakınlarımızla bir araya gelme isteği ve daha birçok etkenden dolayı vaka sayıları yeniden tırmanışa geçti. Vaka sayısındaki artış sadece İstanbul ilimiz için değil, ülkemizin tümü için söz konusudur.” ifadelerine yer verdi.

Maske Takanların Oranı Yüzde 90’ları Bulmalı

Vaka sayısının düşmesi için maske takanların oranının yüzde 90’ların üstüne çıkmasının bir zaruret olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ateş Kara, “Vaka sayısının düşmesi için her 10 kişiden 9’unun maskeyi düzgün bir şekilde takması gerekiyor. Her 10 kişiden 9’u maskeyi düzgün bir şekilde takmazsa o zaman ‘kimseyle görüşmeyeceksin, yasak’ kuralı devreye girecektir. Biz, şu an ki kuralları ihlal edersek o zaman sosyal mesafe kuralı kalkar ve tümden mesafe kuralı devreye girer. Bu da kısıtlamaların yeniden gelmesi anlamına gelebilir. Herkes, maske ve sosyal mesafe kuralına uyması gerektiğinin bilincinde olursa, inanın böyle kısıtlamalara hiç gerek kalmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version