23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerHormonal dengesizlik Covid-19 riskini artırıyor!

Hormonal dengesizlik Covid-19 riskini artırıyor!

Hormonların temel görevi, bazı vücut fonksiyonlarını düzenlemektir. Bir insanın vücudunda hormon dengesizliği varsa fiziksel ve psikolojik açıdan çeşitli değişiklikler yaşaması muhtemeldir. Öte yandan, Koronavirüs ile ilgili yapılan son çalışmalar, hormonal dengesizlik ile COVID-19 arasında güçlü bir bağlantı bulunduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre hormonal dengesizlik Koronavirüs riskini artırıyor.

Testosteron Hormonu Azaldıkça Koronavirüs Riski Artıyor

Dünya genelindeki COVID-19 ölümleri ile ilgili istatistikleri analiz eden bilim insanları, erkeklerin COVID-19’dan ölme oranı ile kadınların COVID-19’dan ölme oranı arasında önemli bir fark olduğunu gözlemliyor. Erkeklerde bu oranın daha yüksek olduğunu tespit eden uzmanlar, bunun nedenini bulmak için araştırmayı derinleştirdiklerinde ilginç bir sonuçla karşılaşıyorlar. Testosteron seviyesi düşük olan erkeklerin Koronavirüs’e yakalanma ve ona yenik düşme olasılığının daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Buna göre, bilim insanları erkeklerde bulunan testosteron hormonunun, Koronavirüse karşı adeta güçlü bir kalkan vazifesi gördüğü sonucuna varıyor.

Testosteron Hormonu Enfeksiyonlarla Mücadeleyi Kolaylaştırıyor

Testosteron hormonunun, insan vücudunda bağışıklığı güçlendirme dahil birçok işlevi vardır. Bu nedenle, testosteron erkekler için en önemli hormon kabul ediliyor. Buna bağlı olarak, testosteron seviyesi dengeli olan erkeklerin virüs ve enfeksiyonlarla daha iyi mücadele edebildiği gözlemleniyor. Uzmanlarca üzerinde durulan bir diğer ayrıntıya göre, erkeklik yani testosteron hormonu seviyesinin yaşla birlikte düşmeye başlaması andropoz dönemindeki erkeklerin COVID-19’a yakalanma olasılığını artırıyor. Bu da erkeklerde Koronavirüs nedeniyle meydana gelen ölüm oranlarının kadınlara kıyasla daha yüksek olmasına yol açıyor.

Yüksek Testosteron Seviyesi Bağışıklığı Güçlendiriyor

Erkeklerde testosteron seviyesinin düşük olması Koronavirüs için potansiyel bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre; erkek Koronavirüs’e hastalarına, testosteron ve dihidrotestosteron ile ilgili testlerin yapılması gerekiyor. Bu seviyelerin düşük olduğu görülürse, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hormonların daha iyi mücadele etmesine yardımcı olmak büyük önem taşıyor. Yüksek testosteron seviyesi bağışıklığı güçlendirdiği için, bu hastalara ek tedavi uygulanması gerekiyor.

Testosteron Hormonu Akciğer Fonksiyonlarını Etkiliyor

Testosteron hormonunun vücuttaki önemli görevlerinden biri de kasları kontrol etmesidir. Akciğerler de aynı zamanda bir kas olduğu için, düşük testosteron seviyesi bu organın fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek hızlı bir şekilde çökmesine neden olabiliyor. Ayrıca, COVID-19 en çok akciğerleri hedefleyen bir virüs olduğu için, testosteron seviyesi düştükçe, erkek hastaların hayatta kalma ihtimali de azalıyor. Bu nedenle, Koronavirüs’e yakalanan erkeklere testosteron seviyelerini yükseltebilecek tedavilerin uygulanması hayati önem taşıyor.

Hormonal Dengesizlik Ölüme Yol Açabiliyor

Hormonlar vücudun dengeli çalışmasında önemli bir rol üstlenirken, hormonal dengesizlik ölüme yol açabiliyor. Hormonlar uyku, metabolizma, solunum ve ruh hali gibi pek çok şeyin kontrolüne yardımcı oluyor. Bu nedenle, vücutta hormonal dengesizlik ortaya çıktığında, çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Ölümle sonuçlanabilen bazı hormonal dengesizlikleri aşağıdaki açıklayabiliriz:

  1. Adrenal Yetmezlik: Vücutta elektrolit dengesizliğine neden olan hormonal dengesizlik sonucunda görülüyor. Bu durum, potasyum seviyeleri yükselirken kan basıncının ve kan şekeri seviyelerinin düşmesine neden oluyor. Eğer zamanında müdahale edilmezse, bu rahatsızlık ölümle sonuçlanabiliyor.
  2. Kadınlarda Hormonal Dengesizlik: Menopoza giren veya rahmi alınan kadınlarda hormonal dengesizlik görülebiliyor. Her iki durumda da kadınların vücudundaki östrojen seviyeleri düşüyor. Bunun sonucunda da ruh halinde dalgalanmalar ortaya çıkıyor. Hatta bazı kadınlar depresyona girdiği için intihar düşüncelerine kapılabiliyor.

Görüldüğü gibi, hormon seviyelerinin düşük olması veya bazı hormonal dengesizlikler vücudun pek çok fonksiyonunu olumsuz etkilediği gibi erkeklerde COVİD-19’a bağlı ölüm oranlarını da artırıyor. Bu nedenle, güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için hormonların ideal seviyelerde olmasını sağlamak ve ihtiyaç duyulan tedavileri zamanında uygulamak hayati önem taşıyor.

Exit mobile version