28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkHipertansiyon katiliniz olmasın!

Hipertansiyon katiliniz olmasın!

Herkes, etrafında bir sürü düşman olduğunu düşünür ama asıl düşmanın kimse farkında değil. Bu düşmanın adı hipertansiyon. Öylesine sinsi bir düşman ki ömür törpüsü demek yerinde olur. Kalp rahatsızlıklarını tetikleyen hipertansiyonun en büyük dostları ise ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları ve burun damlalarıdır.

Aslında hatalı beslenme alışkanlıklarımızla, hareketsiz yaşam tarzımızla ve neredeyse her anı stresli yaşantılarımızla bu sinsi düşmanımızı kendi ellerimizle besliyoruz. Hipertansiyon, dünya çapında en sık karşılaşılan kronik hastalıklar arasında yer alıyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, hipertansiyonun katilimiz olmaması için bilmemiz gerekenleri anlattı.

En İdeali 120/80

Damardaki kanın damar duvarına yaptığı basınca tansiyon denilmektedir. Bu basıncın, hipertansiyon rahatsızlığında ciddi sağlık problemlerine neden olabilecek kadar yükseldiği görülür. Bu yüksek basınç yüzünden damarın iç yüzeyi süreç içerisinde hasar görür. Bir insan için en ideal tansiyonun 120/80 olduğu araştırmalarla tespit edilmiştir. Tansiyon değerleri 140/90 mmHg üstünde olan kişilerde hipertansiyon rahatsızlığı var demektir.

Hipertansiyon rahatsızlığının görülmesinde genetik etkenlerin yanı sıra başka rahatsızlıklarında etkisi olabiliyor. Tansiyonun yükselmesine yol açan başlıca etkenler ise uyku apnesi, uykusuzluk, obezite, diyabet, stres, hareketsiz yaşam, içeriğinde potasyum, kalsiyum, magnezyum barındıran besinlerin yeterince tüketilmemesidir. Tansiyonun dengelenmesinde en önemli görevi ise böbrek üstlenmektedir.

En Önemli Organ Böbrek

Böbreklerimizi, bir kalp, beyin, akciğer, karaciğer kadar önemsemesek de hipertansiyon rahatsızlığının en sık karşılaşıldığı hastalar, böbrek rahatsızlığı öyküsü olanlardır. Böbrek üstü bezine hormon salgılamakta olan çeşitli tümörlerde, bir takım hormonal değişikliklerin olması halinde hipertansiyon rahatsızlığı görülebilmektedir. Hipertansiyon rahatsızlığı konan hastalarda rahatsızlığa yol açabilecek tüm nedenlerin araştırılması çok önemlidir.

O İlaçlara Dikkat

Öyle ilaçlar vardır ki gözümüze çok masum görünse de tansiyonun yükselttiğinden dolayı ummadığımız sağlık problemlerine neden olabilir. Tansiyonu yükselten başlıca ilaçlar ise doğum kontrol hapları, burun damlaları, kortizon hormonları, romatizmal ağrılar için alınan bazı ağrı kesici özelliği olan ilaçlar, soğuk algınlığında alınan ilaçlar, depresyonda alınan bir takım ilaçlardır. Bu ilaçları özellikle bir hipertansiyon hastası alıyorsa öncelikle tansiyon değerlerini kontrol etmeli, doktor kontrolü ise kesinlikle ihmal edilmemelidir. Doktor kontrollerini ihmal etmemesi gereken bir diğer kesim ise birinci derece yakınlarında hipertansiyon rahatsızlığı bulunanlardır.

Exit mobile version