16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkGeçmeyen sırt ağrısı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Geçmeyen sırt ağrısı nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Çoğu durumda sırt ağrısı ciddi bir şeyden kaynaklanmaz ve genellikle birkaç gün veya birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Geçmeyen sırt ağrısını nasıl hafifletebileceğinizi, buna neyin sebep olabileceğini ve ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini öğrenin.

Geçmeyen sırt ağrısı günümüzde daha çok hareketsiz yaşamdan veya kas-iskelet sisteminden kaynaklanıyor.  Toplumda her 5 kişiden biri bu sağlık sorununu yaşamakta. Tüm yaş gruplarında ortaya çıkan bu ağrılar yaşam kalitesini düşürüyor. Geçmeyen sırt ağrısı altında yatan nedeni belirlemek için erken teşhis önemli. Zira karşılaşmak istemediğimiz hastalıklardan kaynaklı ağrılar olabilir. Peki, o zaman Sırt ağrısı neden olur? Tanı ve tedavisi yöntemi nasıl olmalı? Belirtileri neler? Hangi egzersizler yapılmalı? Gibi pek çok soruyu cevaplandırmak için sizi haberimize alalım. İşte ayrıntılar…

Detaylı bir fiziki muayene ile sırt ağrısı nedeni tespit edilir. Arkasından yapılan tetkiklerle beraber ana neden bulunmuş olur. Nedene bağlı olarak hastaya sırt ağrısı tedavisi belirlenir. Fakat sağlık okuryazarlığı oranı düşük bir toplum olarak, Sırt ağrısı neden olur? Sorusunu erteleyerek muayeneden kaçınıyoruz. Geç kalınmış muayene bize daha ciddi sağlık sorunları ile döner. Bunlar arasında kalp damar hastalığı, safra kesesi rahatsızlığı ve daha da ciddisi kanser hastalığı var. Bu bilinçle, Aile hekiminizden yardım alarak, hastanelerin Ortopedi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvurun.

Geçmeyen sırt ağrısı nedir? Sırt ağrısı neden olur?

Sırt ağrısı genellikle ihmal edilen bir rahatsızlıktır. Baş bölgesinin altından bel bölgesine kadar olan alan sırtımızı kapsar. Sağ ve sol tarafta bulunan kaslar gerildiğinde ağrılar meydana gelir. Çalışma hayatına bağlı olarak, masa başı ofis işleri sırt ağrısı nedeni olarak gösteriliyor. Ani hareket sonucu veya aşırı kilo artışından dolayı ağrı yaşayanlar, ‘’Sırt ağrısı neden olur?’’ sorusuna düzenli egzersiz cevabını bulurlar. Fakat burada ağrının karakteri ve şiddeti önemlidir.

Geçmeyen sağ, sol sırt ağrısı nedenleri?

İlk sırada yer alan sağ, sol sırt ağrısı nedeni, stresten kaynaklı duruş bozukluğudur. Bu tip ağrılarda boyun omurgası düzleşir, sinirler sıkışır. Sıkışan sinirler kaslara baskı yapar ve ağrı oluşur. Bilhassa kambur duruş bu ağrıları tetikler. Buna fibrozit düğümlenmesi denir. Günün büyük bir bölümünü masa başında ya da bilgisayar başında geçirenlerde, tekrarlanan sırt ağrıları şikâyetleri görülür.

Boyun fıtığı rahatsızlığı bir diğer geçmeyen sırt ağrısı nedeni olabilir. Boyun hareketleri sonucunda baskı altında kalan sinirler, sırt bölgesinde ağrı yapar. Sırt ağrılarına neden olan diğer rahatsızlıkları sıralayalım:

  • Uyku bozuklukları
  • Omurilik iltihabı
  • Ruhsal gerilim ve korku
  • Kemik bozuklukları
  • Fiziksel travma
  • Disk kayması
  • Akciğer ve yemek borusu hastalıkları
  • Tümör
  • Kalp ve böbrek hastalıkları
  • Kas ve bağ doku hastalığı
  • Viral enfeksiyonlar, obezite

Geçmeyen sırt ağrısı için nasıl tanı koyulur, belirtileri nelerdir?

Hareketlerde kısıtlanma, bölgede kas ağrısı, bıçak sağlanması gibi keskin ağrılar sırt ağrısı belirtileri arasındadır. Bu ağrılar bel ve omurga arasında olup, boyun, kol ve enseye de yansıyabilir. Fakat sırt ağrısına eşlik eden göğüs ağrıları, kilo kaybı, yüksek ateş, gece terlemeleri, idrar kaçırma ve kalçada uyuşma varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Geçmeyen sırt ağrısı tanısı fiziki muayene ile başlar. Ayrıca nörolojik muayene, laboratuvar testleri, radyolojik görüntüleme Sırt ağrısına tanı koymada kullanılır. Sırt ağrısına nasıl tanı koyulur? Sorusunun en önemli cevabı, ağrıyı iyi tarif edebilmektir. Bunun için hastaya bir takım sorular sorulur. Bunlar:

  • Ağrıyan bölge neresi?
  • Başka bölgede ağrı var mı?
  • Sırt ağrısı ne zaman başladı?
  • Ağrının şiddeti ne?
  • Hangi pozisyonda daha çok ağrı oluyor?
  • Fiziksel ya da psikolojik incinme yaşandı mı?

Tetkikleri yapılmış ve soruları cevaplandırmış hastaya, en uygun sırt ağrısı tedavisi uygulanır. Tanı koymada hastanın geçmiş ve şimdiki hastalık öyküsü de sorulur.

Geçmeyen sırt ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?

Sırt ağrısı tedavi yöntemleri sırt ağrısı nedenine göre değişir. Akut ağrılar için spor ve egzersiz önerilir. İlaç tedavisi ile desteklenir. Daha şiddetli ağrılı bölgeye akıtma yapılır. Fakat genel olarak doktorlar hareket tavsiye eder. (yürüyüş, egzersiz)

Omuz bölgesini etkileyen kulunç ağrıları için merhem ve krem yazılır. Bunların dışında en sık uygulanan sırt ağrısı tedavisi fizik tedavisidir. Kiloya bağlı ağrılar için bir diyetisyenle iş birliği yapılır.

Hamilelikte sırt ağrısı nedeni ve tedavisi

Bebeğini kucağına almayı heyecanla bekleyen anneler, hamilelikte sırt ağrısı ve tedavisi konusunu merak ediyorlar. Bu dönemde kilo artışı ve bebeğin ağırlığı sırt ağrısı şikâyetlerine neden oluyor. Gebelikte sırt ağrısı nedeni, gebelikte yükselen hormonların eklemlerde gevşeme yapmasıdır. Doğuma hazırlanan vücutla birlikte bebek ve rahim büyür. Tüm ağırlık öne kayar. Dolayısıyla omurganın taşıdığı yük artar ve kaslar gerilir.

Hamilelikte yaşanan bu ağrılar için sıcak ve soğuk su presi tavsiye edilir. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabıdan kaçınılmalı ve ergonomik yastıklar kullanılmalıdır. Egzersiz, bol istirahat ve masaj yapmak ağrıları hafifletecektir. Sırt üstü yatmamaya da dikkat edilmesi gerekir.

Sırt ağrısından korunma yöntemleri nelerdir?

Sırt ağrılarından korunma yöntemlerini daha anlaşılır kılmak için sıralayalım.

  • Mümkün olduğu kadar fiziksel aktivite yapın.
  • Uzun süren hareketsizlikten kaçının.
  • Yüzme gibi spor dallarıyla ilgilenin.
  • Dengeli beslenin ve kilonuza dikkat edin.
  • Uyuduğunuz zemini iyi seçin.
  • Stresli hayattan uzak durun.
  • Soğuk ve rüzgâra karşı önlem alın. Klimadan uzak durun.
  • Doktora gitmeyi ertelemeyin.

Hangi besinler sırt ağrısına iyi gelir?

Öncelikle şu bilginin altını kalınca çizmemiz gerekiyor. Kronik sırt ağrıları için doğal tedaviden ziyade doktora gitmelisinizSırt ağrısı yaşayanlar, hangi besinler sırt ağrısına iyi gelir araştırması yapıyorlar. Bizim araştırmalarımız ise şöyledir;

Zerdeçal: İltihap ve ödem söktürücü bir besindir. 2 yemek kaşığı 1 yemek kaşığı bal ile karıştırın.3 yemek kaşığı süt ilave ederek, macun haline getirin. Ağrıyan bölgeye sürüp, bir müddet bekleyin. Ilık su ile durulayın.

Sarımsak:Kas yüzeyini onarıcı anti-bakteriyel bir besindir. Yemeklerinizde kullanmakla beraber sabah aç karnına tüketin.

Epsom tuzu: Duş aldığınız bir kovaya bir miktar epsom tuzu ekleyin. Suyun sıcak olmasına dikkat edin. Boynunuzdan aşağıya doğru suyu dökün.

Soğuk kompres uygulaması:Bir bezin içine yeterli miktarda buz koyun. Ağrıyan bölgenize ortalama 10-15 dakika uygulayın. Süreyi aşmamaya dikkat edin.

Papatya çayı:Aktarlardan aldığınız papatya çayını, günde 1-2 bardak tüketin. Ağrılardan kaynaklı yorgunluk ve halsizlik sorununuza iyi gelecektir.

Su: Vücudunuzun günlük su ihtiyacını karşılamaya özen gösterin.

Sırt ağrısına iyi gelecek egzersizler

Sırt ağrısı nedeni arasında hareketin önemine vurgu yaptık. Çünkü sırt ağrısı tedavisi arasında egzersiz ısrarla tavsiye edilmektedir. Sizler için ağrılarınıza iyi gelecek egzersizleri araştırdık.

  • Ellerinizi başınızın hizasına yerleştirin. Duvara dayanarak öne doğru esneyin.
  • Sandalyeye oturun ve ellerinizi başınızın arkasında birleştirin. Yeterli sayıda geriye doğru esneme hareketleri yapın.
  • Sırtınızı sağlama bir yere yaslayarak, kollarınızı yukarı ve aşağı olacak şekilde indirip, kaldırın.
  • Kürek kemiklerinizi uzaklaştırıp, yakınlaştırma hareketleri yapın.
  • Yere bacaklarınızı uzatarak oturun. Bacaklarınızı yandan destekleyerek, göbeğe doğru eğilme hareketleri yapın.
  • Kürek çekme egzersizlerini deneyin.

Bugün sizler için sırt ağrısı konusunu araştırıp, masaya yatırdık. Ancak böyle bir şikâyetiniz varsa, en kısa sürede Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurmanızı öneriyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

Exit mobile version