29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaKadınHobiEvde limon ağacı nasıl yetiştirilir, ne sıklıkta sulanır?

Evde limon ağacı nasıl yetiştirilir, ne sıklıkta sulanır?

Limon ağacı dikmek istiyorsunuz ama uygun bahçe yok ya da daha soğuk bir yerde yaşıyorsunuz. Durum buysa, evde saksı limon ağacı dikmek akıllıca bir fikirdir. Pekiyi evde limon ağacı nasıl yetiştirilir, ne sıklıkta sulanır? İşte tüm detaylar.

İkliminiz ne olursa olsun, evinizde bir saksıda limon ağacı yetiştirebilir ve kendi ev yapımı limonlarınızın tadını çıkarabilirsiniz. Doğru ağacı seçip özel ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece, evinizde limon yetiştirmek zor değil. Kapalı ortamda bir limon ağacının nasıl yetiştirileceği ve bakımıyla ilgili bu temel bilgiler öğrendikten sonra, kısa sürede kendi limon ağacınızdan elde ettiğiniz limonlar ile limonata yapıp içmenin tadına varabilirsiniz.

Limon Fidanı Nasıl Seçilir?

Kokulu çiçekleri, yumuşak sarı meyveleri ve bodur görünümü ile balkon, teras veya iç mekanda yaşam alanına farklı bir hava katabilirsiniz. Mayer limon fidanı oldukça dayanıklı bir ağaç türüdür. Kokusu sizi kendine hayran bırakır ve özellikle tropikal olmayan bölgelerde saksılarda kolaylıkla yetiştirmenizi sağlar. En az 2-3 yaşında sağlıklı limon fidanları satın alın. Bu sayede büyüme ve aşılama sırasında zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Limon İçin Saksı ve Toprak İhtiyaçları

Bitkinin kök hacminin yaklaşık %30’u kadar daha büyük bir saksı seçin. Boşaltma deliğinin tıkalı olmadığından emin olun ve zaman zaman kontrol edin. Saksı toprağının kalitesi ve türü de önemli bir faktördür. Yüksek verimli bitkiler yetiştirmek için, iyi drene edilmiş bir toprak karışımı kullanın ve bol miktarda organik madde ve gübre karışımı ekleyin. Çiçek toprağı veya turba kullanmayın.

Limon ağaçlarının saksısını birkaç yılda bir ve daha sık olarak baharın başında değiştirebilirsiniz (sıcak iklimlerde, kış en iyi mevsimdir). Saksınızın boyutu, ağacınızın boyutuna göre olmalıdır. Çok büyük veya çok küçük saksı kullanmaktan kaçının; en iyisi, daha önce kullandığınızdan bir boy büyük saksı kullanmaktır.

Güneş Işığı İhtiyacı

Narenciye ailesindeki tüm bitkiler bol güneş ışığını sever ve yaklaşık 7 ila 8 saat güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bunun için balkon, teras gibi hem güneş ışığını hem de bol havayı alabileceğiniz bir yere yerleştirebilirsiniz. İç mekanda limon fidesi yetiştirmek istiyorsanız, doğrudan ışık eksikliğini gidermek için bol güneş ışığı veya yapay büyüme ışıkları olan bir pencerenin yanına yerleştirebilirsiniz.

Evde Limon Ağacı Ne Sıklıkta Sulanır?

Tüm canlılar gibi limon ve diğer narenciye ağaçlarının da suya ihtiyacı vardır. Tam da burada evde limon ağacı ne sıklıkta sulanır sorusu önem arz etmektedir. Çok fazla veya çok az su çiçeklenmeye ve meyve dökülmesine neden olur ve bazen bitkiler ölebilir. Kış ve ilkbaharda, sulama miktarı her 2-7 günde bir değişen saksı hacmi ile orantılıdır. Sulamadan önce üst 2-3 cm toprak tabakasının kuru olup olmadığını kontrol edin. Rüzgarlı ve sıcak günlerde daha sık sulama ve hafif nemli toprak gerektirir. 10 litrelik bir kap için yaklaşık 1 litre su sağlanmalıdır. Sıcak yaz aylarında, sulama sıklığı 1-2 güne düşürülebilir.

Nem İhtiyacı

İç mekanda bir limon ağacı yetiştirirseniz, gelişmesi için belirli bir neme ihtiyacı vardır ve %50’si idealdir. Bunun için sulama sırasında yapraklara püskürterek nem ihtiyacını karşıladığından emin olabilirsiniz.

İklim

Donma sıcaklığı narenciye bitkilerini öldürür. -1 derecenin altındaki sıcaklıklar limon ağaçlarının ömrünü tehdit edebilir. Optimum sıcaklık yaklaşık 10°C ila 28°C’dir. Uygun bir iklim sağlayamayan alanlarda kışın kapalı mekanlara yerleştirilmelidir.

Limon Ağacı Budaması Nasıl Yapılır?

Limon ve diğer narenciye fidelerinizi daha hızlı, sağlıklı ve çekici hale getirmek için tüm aktivitelere ek olarak budama yapılması gerekir. Taç budaması yılda birkaç kez yapılabilir, bu da narenciye fidelerinin büyümesini tetikleyecek ve yeni filizler üretecektir.

Taç budama, ağacın daha iyi büyümesi için dalların uçlarını yaklaşık 5 cm kesmek için budama makası kullanma işlemidir. Ayrıca genç narenciye ağaçlarının işe yaramaz köksap dallarının aşılama altında kesilmesi ağaçların büyümesine fayda sağlayacaktır.

Limon Ağacı İçin Gübre

Saksıdaki limon fidelerinin ayda en az bir kez gübrelenmesi gerekir. Bitkilerinize fosfatlı gübre uygulamalısınız ki meyve hasat edildikten sonra bitkileriniz tekrar çiçeklenebilsin. Çiçekler açtıktan sonra meyve badem boyutuna gelene kadar gübreleme yapmayın. Bitkiye baskı yapar ve meyve dökümüne neden olur. Meyveler büyümeye başladıktan sonra azot-potasyumlu gübreler uygulanabilir. Bitkilerinizi kışın soğuğa daha dayanıklı hale getirmek için en az ayda bir kez çinko, manganez ve bakır içeren yaprak gübresi verin. Yaz aylarında bitkilerin meyve ve yapraklarını güneş yanığından koruyabilir. İçeriğindeki bakır doğal bir fungisittir. Bitkileriniz ayrıca bakteri oluşumunu önemli ölçüde azaltabilir.

Limon Ağacı Hastalıkları Neler?

Bazen limon ağacınızda ve diğer narenciye fidanlarında zararlılar ve hastalıklar ortaya çıkacaktır. En iyi bilinen ve belirgin hastalık, yaprakların buruşmasına neden olan bir harita böceği olan pamuk biti, pamuk biti veya yaprak bitidir. Bu sorunlara doğal ve pratik bir çözüm olan sabunlu su ile duş alma yöntemidir. Hastalıklardan korunmak ve korunmak için 1000 ml suya bir çay kaşığı sabunlu su ekleyin ve iyice karıştırın. Sprey yardımı ile tüm yaprak ve dallara 7-20 günde bir, limon ağaçlarına veya diğer narenciye fidanlarına püskürtebilirsiniz. Özellikle çiçeklenme öncesi tavsiye edilir. Çünkü çiçeklenme döneminde poleni olumsuz etkileyerek meyve tutma oranında azalmaya neden olur. Doğal yöntemler yetersiz kaldığında kesinlikle pestisit kullanmalısınız.

Evde Limon Çekirdeği Çimlendirme Aşamaları

Exit mobile version