23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkErkeklerde kısırlık nedir? Çeşitleri ve nedenleri neler? Nasıl tedavi edilir?

Erkeklerde kısırlık nedir? Çeşitleri ve nedenleri neler? Nasıl tedavi edilir?

Erkeklerde kısırlık teşhisi en az 1 yıl boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama haline konulur. Bazen bu sürecin iki yıla da uzayabilir. Tıp dilinde adı infertilite olan kısırlık, zamanında ve doğru yöntemler uygulamak şartıyla tedavisi mümkün olan bir problemdir.

Erkeklerde Kısırlık Çeşitleri Nelerdir?

Erkeklerde genel olarak 4 çeşit kısırlık vardır. Bu kısırlık türleri detaylı testler sonucunda doğru bir şekilde teşhis edilmeli ve her bir kısırlık türüne uygun tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Erkeklerde kısırlığın 4 çeşidi aşağıdaki gibidir:

1- Geçici Infertilite:

Geçici Infertilite, erkek sperm hücresinin kadın yumurta hücresini dölleme kapasitesine sahip olmaması veya erkekte kaliteli hiçbir sperm hücresi bulunmamasından dolayı döllenmenin meydana gelmemesidir. Erkekte kaliteli sperm hücresi bulunmaması azospermi olarak adlandırılır.

2- Kalıcı Infertilite:

Kalıcı Infertilite, erkeğin kısırlık şüphesi ile muayene edilmesine rağmen herhangi bir kısırlık problemi tespit edilememesidir. Bu durum, aynı zamanda açıklanamayan infertilite probleminin farklı bir türü olarak da ifade edilebilir.

3- Primer Infertilite:

Primer Infertilite, yeni evli çiftlerde çok sık görülen bir kısırlık türüdür. Buna benzer şekilde görülen vakalar biyolojik yetersizlikten değil, tamamen psikolojik nedenlerden kaynaklanır. Bu sorunun çözümü için çiftlerin birlikte psikolojik tedavi görmesi gerekir.

4- Sekonder Infertilite:

Sekonder Infertilite, bazı çiftlerin bir veya iki kez gebelik yaşayıp çocuk sahibi olmalarına rağmen, sonraki yıllarda gebelik elde edememesi durumudur. Bu durumun, sonradan ortaya çıkan fizyolojik bir nedeni olabileceği gibi psikolojik nedeni de olabilir.

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri Nelerdir?

Erkeklerde kısırlık nedenleri fizyolojik ve çevresel nedenler şeklinde ikiye ayrılır. Erkeklerde ergenlik sonrası görülen suçiçeği, kabakulak ve diğer yüksek ateşe neden olan enfeksiyonlar kısırlığa sebep olabilir. Ayrıca çocukluk çağında kanser tedavisi gören erkeklerde ileri yaşlarda kısırlık problemleri ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin sperm üretiminde bozukluklara yol açmasıdır. Ayrıca cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilmezse, zaman içerisinde erkeklerde kısırlığa neden olabilir. Epilepsi veya romatizma hastalıklarının tedavisi için kullanılan bazı ilaçların da kısırlığa sebep olduğu tespit edilmiştir. Bunların dışında, ağır kimyasallara maruz kalınan mesleklerde çalışan erkeklerde de kısırlık sorunları baş gösterebilir.

Erkeklerde Kısırlık Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde kısırlık tedavisi, kısırlığın nedenine bağlı olarak değişebilir. Ayrıca meni içerisinde sperm hücrelerinin bulunup bulunmaması ve sperm sayısı da tedavi sürecinde oldukça etkilidir. Hormonal bozukluktan kaynaklanan kısırlık durumlarında ilaç tedavileri ile sonuç alınabilir. Menide 10 milyon ve üzeri sperm hücresi bulunan ancak kısırlık teşhisi konulan erkeklerde insemination yöntemi uygulanır. Diğer yandan, klasik tüp bebek yöntemi de erkeklerde en çok uygulanan kısırlık tedavileri arasında yer alır. Menide sperm hücresi bulunmayan hastalarda ise Mikro TESE ameliyatı tercih edilebilir.

Exit mobile version