16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeEklem ağrılarınız varsa asla yememeniz gereken 8 yiyecek!

Eklem ağrılarınız varsa asla yememeniz gereken 8 yiyecek!

Eklem Ağrısı Olanların Yememesi Gereken 8 Yiyecek;

Eklem ağrınız varsa, yediğiniz yiyecekler iltihabınızı şiddetlendiriyor olabilir. Eklem ağrısını uzak tutmak için kaçınmanız gereken sekiz yiyecek:

1- Şeker

Eklem ağrısı çekenlerin mutlaka uzak durması gereken yiyeceklerin başında şeker gelmektedir. İşlenmiş şekerler, sitokinler olarak bilinen enflamatuar habercilerin salınımını tetikler. Buna şeker, gazlı içecekler, şekerli tahıllar ve diğer atıştırmalıklar dâhildir. Vücuttaki fazla şeker de eklemlere baskı uygular ve kilo alımına neden olabilir.

2- Monosodyum glutamat

Monosodyum glutamat veya MSG, en çok soya sosu ve Asya gıdalarında bulunan bir lezzet arttırıcı katkı maddesidir. Ancak fast food yemeklerinde, hazır çorbalarda ve çorba karışımlarında, salata soslarında ve şarküteri etlerinde de bulunabilir. MSG vücuttaki iltihabı tetikleyerek eklem ağrısını artırabilir.

3- Alkol

Alkol sadece karaciğeriniz için zararlı değildir. Alkol tüketiminin eklem ağrıları üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bira pürin içermektedir. Pürin vücutta ürik aside dönüştürülür, bu da eklem ağrısını tetikleyen bir unsurdur. Bira ayrıca kırılgan eklemlere zararlı olabilen glüten içerir.

4- Rafine karbonhidratlar

Ekmek ve kraker gibi beyaz un ürünleri, beyaz pirinç, beyaz patates ve birçok tahıl rafine karbonhidratlardır. Çalışmalar, işlenmiş karbonhidratların obezite ve diğer kronik durumların ana nedenlerinden biri olabileceğini göstermiştir. Bu gıdaların glisemik indeksi yüksektir. Enflamasyonu uyaran AGE üretimini beslerler.

5- Kırmızı ve işlenmiş etler

Hem kırmızı hem de işlenmiş etler pürin ve nitrat içerir. Bu kimyasallar vücuttaki ağrı ve iltihabı şiddetlendirir. Çalışmalar kırmızı ve işlenmiş etlerin sadece iltihabı tetiklemediğini, aynı zamanda kanser büyümesine de neden olduğunu göstermiştir.

6- Süt ürünleri

Çoğu insan için, süt oldukça enflamatuar bir besindir. Çalışmalar, yetişkinlerin çoğunun, bilseler de bilmeseler de en azından sindirmede zorlandıklarını göstermiştir. Süt ürünlerini diyetinizin büyük bir kısmı haline getirmek, enflamatuar sorunlarını tetikleyebilir. Eklem ağrınız varsa, süt ürünlerini diyetinizden uzak tutmak en iyisidir.

7- Tuz

Paketlenmiş ve önceden hazırlanmış ürünlerin birçoğu, raf ömrünü uzatmak için aşırı miktarda tuz ve diğer koruyucular içerir. Rafine tuz, vücuttaki sıvı dengesini bozan katkı maddeleri ve kimyasalları yüksek oranda içerir. Yediğiniz besinlerin içindekilerine dikkat edin. Abur cubur ve mikrodalgada pişirilebilir yemeklerden kaçının. Yemek pişirirken tuz kullanmak istiyorsanız, sofra tuzunuzu pembe Himalaya deniz tuzu ile değiştirin.

8- Mısır yağı

Birçok atıştırmalık ve pişmiş ürün mısır yağı veya omega-6 yağ asitleri yüksek olan diğer yağları içerir. Çalışmalar, bu yağların iltihaplanmaya yol açabileceğini göstermiştir. Soya, yer fıstığı, salata sosları ve üzüm çekirdeği yağından kaçının. Omega-6 yağ asitleri içeren yiyecekleri zeytinyağı, fındık, kabak çekirdeği ve keten tohumu gibi anti-inflamatuar omega-3 alternatifleriyle değiştirin.

Exit mobile version