20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlık PersoneliDünya radyoloji günü ne ifade eder?

Dünya radyoloji günü ne ifade eder?

Dünya Radyoloji Günü dolayısıyla sağlık çalışanları sosyal medyada birçok paylaşımda bulununca sosyal medyanın önemli gündem maddelerinden biri haline gelen Dünya Radyoloji Günü birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. İnternette en fazla araştırılan konular arasında yer alan Dünya Radyoloji Günü’nün ne anlam ifade ettiğini sizler için araştırdık.

Her 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü Olarak Kutlanıyor

Röntgen ışınları dünyada ilk defa Alman Fizikçi W.C. Röntgen tarafından 8 Kasım 1895 tarihinde bulundu. O günden beride her sene 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü olarak kutlanmaktadır. 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü münasebetiyle bugün gerek radyoloji personeli, gerekse de sağlık personeli tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlarla radyoloji alanında yaşanan problemler gündeme taşındı.

Hastalık Tanısının Konmasında Radyolojinin Önemi

X ışınları ile diğer görüntüleme tekniklerinin tıpta tanı konması ve tedavi amacıyla kullanılmasına radyoloji denilmektedir. Tanı konmasında ve tedavi maksadıyla kullanılan bazı radyoloji teknikleri ise ultrason, bilgisayarlı tomografi (CT), nükleer tıp yöntemleri, manyetik rezonans görüntüleme (MR), mamografi, pozitron emisyon tomografi (PET), floroskopi ve X ışınıdır. Bu tekniklerin hastalığa tanı konmasında kullanılması, tıbbi görüntüleme sayesinde elde edilen görüntülerle olmaktadır. Tedavi maksatlı kullanımı da bazı cerrahi işlemlerin, görüntüleme teknikleri ile hastaya daha az zarar vererek yapılmasıyla olmaktadır. Radyoloji iki ana başlık altında toplanmaktadır. Bu başlıklardan ilkini ‘Diagnostik Radyoloji’, ikincisini ise ‘Radyoterapi’ oluşturmaktadır.

Exit mobile version