30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerDSÖ’ nün yeni açıklaması yüzleri güldürdü: Yüz binlerce hayat kurtulabilir!

DSÖ’ nün yeni açıklaması yüzleri güldürdü: Yüz binlerce hayat kurtulabilir!

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Salgını kontrol almayı başaran çoğu ülke ikinci dalgaya direnemedi. Dünya çapında vaka sayıları 33 milyonu geçerken, hayatını kaybedenler ise 1 milyonu aşmış durumda. Birçok Avrupa ülkesi ikinci dalganın sert gelişinden dolayı karantina tedbirlerine geri döndü.

Kontrol altına alınmadığı takdirde tablonun iki katına çıkacağını söyleyen DSÖ’ nün yeni açıklaması yüzleri güldürdü. 15 ila 30 dakika içinde sonuç veren Covid–19 testinin dünyaya dağıtılmasıyla, zengin ve yoksul ülkelerde virüs hızının düşürülebileceği ve yüz binlerce hayatın virüsten kurtulabileceği açıklandı.

Tanesi 5 Dolara Hızlı Covid–19 Antikor Testi Dağıtılacak

120 milyon hızlı COVID -19 antikor testi iki şirket tarafından üretildi. Acces to Covid–19 Tools (ACT) çalışmaları neticesinde, tanesi 5 dolara hızlı covid–19 antikor testinin dağıtılacak. Orta gelirli ve yoksul ülkeleri hedefleyen bu planlama sayesinde salgının tüm dünyada son bulması bekleniyor.

Geliştirilen hızlı COVID–19 antikor testi tıpkı gebelik testine benziyor. Testteki İki mavi çizginin belirmesi sonucun pozitif olduğunu gösteriyor. Sağlık çalışanlarının kontrolü altında yapılması gereken bu testin ilk etabı Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. İkinci etabın ise kısa sürede onaylanması bekleniyor.

Hızlı Covid–19 Antikor Testi Hayat Kurtarabilecek mi?

İçlerinde en ucuz ve hızlı olan antikor testleri DSÖ tarafından onaylandı. Testin bu özellikleri işyerleri, okul ve üniversiteler için kitlesel taramalara uygun yapıyor. Peki, hızlı covid–19 antikor testi hayat kurtarabilecek mi? Test tüm vakaları tespit edemiyor. Ancak bulaştırma riski olan taşıyıcıların çoğunu belirleyerek yüz binlerce hayat kurtarabilir.

Varlıklı Ülkeler de Testi Alabilecek

Koronavirüs ile mücadele konusunda küresel girişimi (ACT) olan varlıklı ülkeler de test alabilecek. Bunlardan biri de İngiltere görünüyor. Bu girişim Fransa devleti ve Gates Vakfı liderliğinde başlatıldı.

Gates Vakfı teminatıyla şirketler, garanti satışlarının yüzde yirmisini orta gelirli ve yoksul ülkelere verecek. Yüzde seksenlik olan büyük pay ise diğer ülkelere dağıtılacak. İngiltere henüz sipariş vermemişken, Almanya 20 milyon test siparişi verdi. 90 dakikada sonuç veren bu testlerin siparişleri için İsviçre ve Fransa milyonlarca sipariş için sırada bekliyor.

Exit mobile version