24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaKoronavirüsDSÖ: Covid-19 aşıları toplumda bağışıklık duvarı oluşturmaktan çok uzak!

DSÖ: Covid-19 aşıları toplumda bağışıklık duvarı oluşturmaktan çok uzak!

Covid-19 virüsüne karşı geliştirilen aşıların salgına karşı verilen mücadeleye müthiş bir güç katacağını, ancak bu aşıların toplumda bağışıklık duvarı oluşturma kabiliyetinden çok uzak olduğunu kaydeden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından geliştirilen Covid-19 virüsü aşısının İngiltere’de yaygın şekilde uygulanmaya başlanmasının gerek İngiltere’de, gerekse de Avrupa’da ‘üçüncü bir dalgayı önleyip önleyemeyeceğine’ dair bir soruya yanıt verdi.

Virüsün Geniş Çaplı Yayılımı Süreklilik Arz Ediyor

Covid-19 virüsü salgınında birinci ve ikinci dalga gibi ifadeleri kullanmadığını söyleyen Harris, “Covid-19 virüsü salgın sürecinde virüsün geniş çaplı yayılımı süreklilik arz etmektedir. Harika araçlar olan aşılar, Covid-19 virüsü salgınıyla mücadeleye güç katacak ve bu virüse karşı insanlığın verdiği savaşta çok önemli bir silah olacaktır. Ancak her geçen gün artan risk durumunda ve bir çeşit bağışıklık duvarı oluşturmadaki etkisinden halen çok uzakta bulunmaktadır.” dedi.

Halk Sağlığı Tedbirlerine Titizlikle Uyulmalı

Her geçen gün tırmanan vaka sayılarının ve salgın sürecindeki dalgalanmaların önüne geçebilmek için halk sağlığı tedbirlerine titizlikle uyulması gerektiğine değinen Harris, “Ellerin yıkanması, sosyal mesafeye uyulması, test ve temaslıların takip edilmesi gibi tedbirlere titizlikle uyulması gerekmektedir. Yoğun bulaşı durdurabilmek için tüm bu tedbirlere her zamankinden daha büyük bir titizlikle uyulması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

Aşılar Tek Başına Salgını Durdurmaz

Covid-19 virüsü salgınını sona erdirmek için aşıların tek başına yeterli güce sahip olmadığını daha önce Cenevre’de düzenlediği basın toplantılarında defalarca ifade eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşıların beklenen etkiyi göstermesi için diğer halk sağlığı tedbirlerine de uyulması gerektiğinin altı önemle çizmişti.

Exit mobile version