24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukDoğum sonrası saç dökülmesi nedenleri ve tedavisi

Doğum sonrası saç dökülmesi nedenleri ve tedavisi

Doğum sonrası saç dökülmesi pek çok kadında meydana gelen problemlerden biridir. Pek çok farklı sebebe bağlı olarak meydana gelen bu durum geçici olduğu için telaş yapılacak bir durum söz konusu değildir. Genellikle kadınlar bu durumu stres yaptığı için daha fazla saç dökülmesi ile karşı karşıya kalırlar.

Gebeliğin ortaya çıkması ile birlikte vücut yapısında değişiklikler meydana gelir. Olumsuz yönde meydana gelen bu değişikliklerden biri de saç dökülmesi olmaktadır. Kolay çözüm önerileri ile bu durumdan kurtulmak mümkün olur. Hem gebelik döneminde hem de gebelik sonrası lohusalık döneminde saç dökülmesi çok sık yaşanan durumlar arasında yer alır. Bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte annelere büyük bir sorumluluk yüklendiği için bunu stresi sonucunda da saç dökülmesi gibi problemler meydana gelir. Doğum sonrası dökülen saçlar tekrar yerine geldiği için stres yapılmadan bu dönemi en hasarsız şekilde atlatmaya özen göstermek gerekir. Birkaç pratik önlem alarak hasarı azaltmak mümkün olur. Genellikle saçların ön kısmında dökülmeler meydana gelir. Fakat her anne adayında böyle bir durumun yaşanması söz konusu değildir. Kişiden kişiye farklılık gösteren bir durumdur.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Doğum sonrası meydana gelen saç dökülmelerinin pek çok farklı sebebi vardır. Bu sebeplerden en çok bilineni ve en çok karşılaşılanı hormonal dengesizlik olmaktadır. Gebeliğin ortaya çıkması ile birlikte östrojen ve progesteron hormonları artış göstermeye başlar. Doğumun gerçekleşmesi ile birlikte estrojen ve progesteron hormonları vücut içerisinde azalmaya başlar. Bu sebeple vücutta ani bir hormon değişimine tabi tutulduğu için saç dökülmesi gibi bir problemi beraberinde getirir.

Doğum sonrası saç dökülmesi sebeplerinden bir diğeri ise kaygı ve endişe durumu olmaktadır. Bebeğin sorumluluğunun oluşması ile birlikte anne adaylarında ciddi bir stres problemi söz konusu olur. Bu sebeple normalin üzerinde bir saç dökülmesi meydana gelir. Doğum sonrası oluşan saç dökülmesinin bir diğer sebebi ise emzirmeden kaynaklıdır. Aynı zamanda kansızlık gibi bir problem yaşıyorsanız saç dökülmesi gibi problemler ile karşı karşıya kalmanız söz konusu olur. ilk olarak bu problemlerden hangisini yaşadığınızı öğrenerek buna göre çözüm önerileri bulmanız gerekir. Kolay bir şekilde tedavi olabilir ve kısa süre içerisinde saç dökülmelerini durdurabilirsiniz.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Doğum sonrasında lohusa döneminde olan kadınlarda ciddi oranda saç dökülmeleri meydana gelir. Gebelik, doğum ve lohusa dönemlerinde vücut çok farklı durumlar ile karşı karşıya kaldığı için cevap olarak saç dökülmesi gibi problemleri ortaya sunar. Doğum sonrası saç dökülmesi problemine engelleyebilmek için mutlaka beslenme alışkanlıklarınızı düzeltmeniz gerekir. Beslenme alışkanlığının içerisine mutlaka omega-3 yağ asidini ekleyip büyük bir fayda sağlayabilirsiniz. Doğum sonrasında demir eksikliği gibi problemlere kadınlarda çok sık rastlanır. Bu eksikliği kapatabilmek için demir takviyesi şarttır. Aynı zamanda saçlarınıza yaptığınız bakım da son derece önemlidir. Düzenli bir şekilde bakım yaptığınız zaman dökülme problemini en aşağı indirmek mümkün olur. Aynı zamanda saçlarınızı tararken geniş dişlere sahip olan tarakları tercih ederek dökülmesine en aza indirebilirsiniz. Saç kurutma makinesi saç dökülmesini tetikleyen durumlardan biri olduğu için yaz aylarında saçlarınızın kendi kendine kurulmasına izin verin. Saçlarınıza düzenli aralıklar ile bakım yağları uygulayarak daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Tedavisi

Doğum sonrası saç dökülmesi yaşayan kişiler uzun süreli bir durum ile karşı karşıya kaldıkları zaman mutlaka doktorlarına başvurması gerekir. Peki, doğum sonrası oluşan saç dökülmelerini tedavi etmek mümkün müdür? Doktor gözetiminde çinko ve demir desteği alarak saç dökülmelerini azaltma imkânı bulmak mümkün olur. Doğum sonrasında emzirme dönemi yaşandığı için daha dengeli ve düzenli beslenmeye önem göstermek gerekir. Bu konuya dikkat edildiği zaman saç dökülmesinde ciddi oranda azalma oluyor. Aynı zamanda doğum sonrası oluşan saç dökülmesinin en büyük sebeplerinden biri düzensiz ve yetersiz uykudur. Elinizden geldiği kadar uykunuzu dengelemeyi ve düzenlemeye çalışmanız gerekir. Aynı zamanda saçlarınıza düzenli olarak bakım işlemleri uyguladığınız zaman saç dökülmesini tedavi etmeye yardımcı olabilirsiniz. Sülfat içermeyen şampuanlar tercih edildiği zaman saç dökülmesini azaltmak mümkün olur.

Doğum sonrası sebze ve meyve tüketimine daha büyük bir ağırlık vermek gerekir. Böylece daha sağlıklı bir cilt yapısına ulaşmanın yanı sıra dökülmeyen saçlara da ulaşmış olursunuz. Doğum sonrası saç dökülmesini durdurabilmek için mutlaka psikolojik olarak da iyi hissetmeniz gerekir. Yaşanan çeşitli lohusa sendromları psikolojik açıdan anneleri yıldırdığı için saç dökülmesi gibi problemler meydana gelir. Böyle bir durum yaşıyorsanız mutlaka uzman bir psikiyatriste başvurmanız gerekir.

Doğum Sonrası Saç Dökülmesi Ne Zaman Sona Erer?

Hem gebelik döneminde hem de doğum sonrasında saç dökülmesi gibi problemler kadınların en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Doğum sonrası saç dökülmesi bazı kişilerde İlk 2 ay içerisinde ortadan kalkarken bazı kişilerde 1 yıla kadar bu durum devam etmektedir. İlk aylar ciddi oranda dökülme söz konusu olurken diğer aylarda daha seyrek saç dökülmeleri meydana gelir. Bu dönemde dökülen saçlar tekrar çıkar. Bu sebeple stres yapılacak bir durum olmadığını bilmek gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmeye devam edip, saçlarınıza düzenli olarak bakım yaptığınız zaman bu süreyi daha da kısaltmış olursunuz. 1 yıl geçmesine rağmen saç dökülmesi durmuyor ise mutlaka bir doktora başvurmanız da fayda vardır.

Doğum sonrasında vücudun eski hormonlarına dönmesi uzun süre devam eder. Vücut dengeye gelene kadar çeşitli cilt problemleri ve saç dökülmesi gibi problemler meydana gelir. Bu sebeple saç dökülmelerinin tamamen geçici olduğunu bilmek gerekir. Vücut hormonları dengeye girdiği zaman saç dökülmesi de otomatik olarak ortadan kalkar.

Exit mobile version