20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerDiyabet koronavirüste ölüm riskini 3 kat artırıyor

Diyabet koronavirüste ölüm riskini 3 kat artırıyor

Covid-19 virüsü enfekte olan şeker hastalarında ölüm oranının 3 kat fazla olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Kızılarslanoğlu, “Bugüne kadar yeni tip koronavirüs enfekte olan vaka grupları içerisinde şeker hastalarındaki ölüm oranının 3 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu oran ise gerçekten çok yüksektir. Ayrıca şeker hastası olanlarda koronavirüs süreci daha ağır seyrediyor ve enfeksiyon sürecide daha uzun sürüyor.” dedi.

Her İkisinin Olumsuz Etkileri Görülebiliyor

Şeker hastalarının koronavirüsten korunmak için alınan önlemlere karşı daha duyarlı davranması gerektiğinin altını önemle çizen Dr. Burcu Kızılarslanoğlu, “Covid-19 virüsü enfekte olan şeker hastalarının ölüm ve yoğun bakım ünitelerinde kalma oranı gerçekten çok yüksek seviyelerdedir. Şeker hastası olmasının yanı sıra kan şekeri de kontrolsüz seyreden bir hastaya Covid-19 virüsü enfekte olursa, yani böylesine ağır bir enfeksiyon sürecine maruz kalırsa, her iki hastalığın olumsuz etkileri de kendisini gösterebiliyor.

Şeker hastalarının hastaneye yatarak ya da yoğun bakım ünitelerinde tedavi görme oranının yanı sıra Covid-19 virüsünden kaynaklı ölüm oranları da maalesef çok yüksek seyretmektedir. Normal popülasyon dikkate alındığı zaman bu hastalarda 3 kat daha fazla olduğu görülüyor. Bundan dolayı da şeker hastalığı, Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyon sürecine olumsuz etki etmektedir.” ifadelerine yer verdi.

Şeker Hastalığı Vücut Direncini Düşürüyor

Şeker hastalığının Covid-19 virüsü enfeksiyon sürecinde vücut direncini düşürdüğüne dikkat çeken Dr. Burcu Kızılarslanoğlu, “Covid-19 virüsü vücuda enfekte olduktan sonra akciğeri tutar ve ağır olarak seyrederse damarlarda küçük küçük pıhtılar bırakarak ilerlemektedir. Şeker hastalarında da damarlarda pıhtılar oluşturarak damarları etkilemekte ve vücuda zarar vermektedir. İki hastalık aynı anda seyrettiğinde damarlarda ciddi hasarlara neden olmaktadır. Şeker hastalığı ise vücut direncini enfeksiyonlara karşı düşürmektedir. Bu da enfeksiyon sürecinde ölüm oranlarının yükselmesindeki temel sebeplerden biridir.

Covid-19 virüsü sürecinde ölüm oranları karşılaştırıldığı zaman şeker hastalarındaki ölüm oranlarının, şeker hastası olmayanlara kıyasla 3 kat daha fazla olduğu belirlenmiştir. Bunun bizim açımızdan çok yüksek bir oran olduğunu ifade edebilirim. Ayrıca şeker hastalarında enfeksiyon süreci daha ağır seyretmekte ve normal hastalara kıyasla daha uzun sürmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version