Ana SayfaYaşamDijital dönüşümün artıları, eksileri ve yapmanız gerekenler!

Dijital dönüşümün artıları, eksileri ve yapmanız gerekenler!

Gelişen teknoloji içerisinde kendine önemli bir pay edinen dijital dünya, artık insanların kaçınılmaz olarak kullanım sağladığı bir alandır. Sağlık, eğitim gibi insan hayatı için vazgeçilmez olan sektörler, bünyelerini internet ortamına da taşıyarak insanların kullanımlarını kolaylaştırmıştır. Bu sayede interaktif eğitim videoları, e-randevu gibi sistemlerle insanlar evlerinden ayrılmadan istedikleri her an erişim olanağına sahiptir. Sağlanan kullanım olanakları yalnızca eğitim ve sağlık sektörleri ile sınırlı kalmamış, artık birçok sektör hedef kitlesini artırmak adına kendini dijital medya içerisinde bulmuştur.

Dijital medya dendiğinde ise akla, dünya genelinde kullanım miktarı ve kategori seçeneği en fazla olan web siteler gelmektedir. Web siteler, dünyanın bir ucundan diğer ucuna etkileşim sağlanmasını kolaylaştıran en önemli dijital medya ürünüdür. Bu nedenle web siteler arasında özellikle e-ticaret kategorisindeki siteler, hedef kitle oranının genişliğinden dolayı büyük kar elde etmektedir.

Web Siteler Üzerinden İçerik Üretimi Neden Tercih Edilmektedir?

Kullanımlarının ilk yıllarında çoğunlukla blog kategorisi üzerindeki içerik paylaşımlarıyla sınırlı kalan web siteler, artık oldukça fazla amaçlar için kullanılmaktadır. Hedef kitlenin genişlemesi ve artan etkileşimlerle birlikte web site kullanıcıları bu mecrayı bir gelir kapısı haline getirmeyi başarmıştır.

Kullanıcı trafiğinin artmasıyla Adsense (Google Reklamları) gibi reklamların web siteler içerisine yerleştirilmesi, zamanla tatmin edici boyutlardaki gelir miktarına dönüşmektedir. Reklamların haricinde basın ve yayın sektörü de dijitale taşınmış; kitap, dergi, gazete gibi yayınların elektroniğe uyumlu halleri ücretli olarak okurlara sunulmuştur. Ayrıca; beslenme, giyim, elektronik eşyalar üzerinde alışveriş yapılabilmesini sağlayan dijital firmalarda da büyük oranda artış gerçekleşmiştir. Tüm bu satış kategorileri, dijital medya üzerinden kullanıcılar için gelir kaynağı haline gelmiştir. Sıralanan bu sebep ve sonuçlar ise, web sitelerin tercih edilmesinde büyük rol oynamaktadır.

Dijital Medyadan Gelir Elde Etmekte İçerik Üretimi Yeterli Midir?

Günümüzde dijital medya üzerindeki kullanıcı miktarının artmasıyla birlikte talep ve beklentiler de aynı oranda artış göstermiştir. Bu talepler karşısında içerik üretimleri de çeşitlenmiş, hedef kullanıcı kitlesini artıracak her türlü hamleye başvurulmuştur. Dijital platform üzerinde yaratılan bu kalabalık, artık içerik üretiminin gelir elde edilmesinde gerek fakat yeter şart olmadığını göstermektedir. İçeriklerle birlikte artık içeriğin yayınlandığı dijital platform da kalifiyeli hale getirilmelidir.

Örneğin; yeterli niteliğe sahip olmayan bir web sitesinde kusursuz içeriklerin üretilmesi belli kitleye ulaşmanın ve etkileşim sağlamanın ötesine gidilmesini sağlamayacaktır. Bu nedenle kullanılan dijital medya platformunun da son derece kusursuz olması gerekir. Aynı amaçla farklı bir örnek verilmek gerekirse, web siteler bir nevi dijital vitrinlerdir. Bu vitrinlere asılan her içerik, web site sahibini yansıtan önemli belirteçlerden biridir. Vitrinlerde yerini alan içerikler de ne kadar kusursuz olursa, ziyaretçiler ve gelen talep oranları o kadar tatmin edici olacaktır.

Bu nedenle platform ve üretilen içerikler birbirlerini tamamlayan unsurlardır. Birinin diğerine göre eksikliği yetersiz hizmete sebep olup, dijital medyada olan yaşam süresinin kısalmasıyla sonuçlanacaktır. Bu uyumun yakalanabilmesi için dijital dönüşüm farkındalığıyla hizmet veren çeşitli kurumsal web tasarım ajansları bulunmaktadır. Bu ajanslardaki profesyonel ekiplerden faydalanmak, bir web sitesinde oluşabilecek tüm beklentilerin karşılanmasını sağlar.

Web Site Kategorileri Nelerdir?

Web siteler üzerindeki trafiğin artmasıyla birlikte kullanıcıların ilgi ve beklentileri de oldukça önemli hale gelmiştir. Artık belli bir kategorinin içerisinde dahi birçok alt kategoriler oluşmuş, insanların beklentilerine ulaşması kısa zamanda etkin sonuçlara ulaşılması sağlanmıştır. İçerik üretimi gerçekleştirilen genel kategoriler ise şunlardır;

  • Blog
  • Haber ve Bilgi Paylaşım
  • Forum
  • Sosyal Medya
  • E-ticaret
  • Oyun ve Eğlence

Sıralanan bu kategoriler arasından, istenilen dilde ve türde milyonlarca içeriğe saniyeler içerisinde ulaşmak artık çok kolaydır.

Dijital Dönüşümün Sebep Olabileceği Bazı Olumsuzluklar

İnsan hayatında dijitale olan dönüşümün hızlanması, her zaman pozitif sonuçlar doğurmamaktadır. Dijital dünya içerisindeki web sitelerin, görsel yayın platformlarının ve sosyal medya uygulamalarının kullanımının yoğunlaşması bir rekabet ortamının da oluşumuna zemin hazırlamıştır. Özellikle gelir beklentisiyle kurulan birçok dijital platform hem kendilerine hem de kullanıcılarına negatif sonuçlar doğurmaktadır. Bilgiye ulaşmanın oldukça kolay olduğu bu çağda da belli sorunlarla karşı karşıya kalmaksa kaçınılmaz bir durumdur. Ulaşılan her kaynaktaki bilginin doğruluğuna kesin olarak itibar edilmemeli, bilgi vermekten çok kar amacı güden platformlardan uzak durulmalıdır. Fazla sayıda bilgiye ulaşmak değil, doğru bilginin üretildiği bir kaynağa ulaşmak artık dijital çağ için önemli bir mesele haline gelmiştir.

Exit mobile version