20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınCilt BakımıDermatologlara göre retinaldehit nedir retinol ile nasıl kıyaslanır?

Dermatologlara göre retinaldehit nedir retinol ile nasıl kıyaslanır?

Muhtemelen cilt bakımı konusunda retinol terimini duymuşsunuzdur. Güzellik uzmanları retinol kullanılmasını sıklıkla tavsiye ederler. Dermatologların ve güzellik uzmanlarının ortak olarak tavsiye ettikleri retinolün size sağlayabileceği başlıca yararlar şunlardır:

  • Cildinizi güneşten gelen zararlı UV ışınlarından korur.
  • Cildin sıkılaşmasına yardımcı olur.
  • Hücre yenilenmesini teşvik eder.
  • Antiaging etkisi vardır.

Retinol Nedir?

Retinol nedir sorusunu cevabı kısaca A vitamini şeklinde olabilir. Retinol kuvvetli bir bileşen olduğu için herkes tarafından tolere edilemeyebilir. Bazı insanlar ise ciltleri retinole alışıncaya kadar bir kuruma ve tahriş olma dönemine tahammül etmek zorunda kalırlar. Ama 12 hafta boyunca uygulamaya devam ettiğinizde, retinolün yaşlanmayı geciktirmede mucizevi etkisi olduğunu görürsünüz.

Dermatologlar hastalarına çoğu kez ciltlerinin retinole tolere edebilme yeteneğinin zaman içinde gelişeceğini söylüyorlar. Başlangıç döneminde kuruluk ve tahriş yaşansa da uzun vadede elde edilen sonuçlar, bir dönem dişinizi sıkmaya değer.

Retinaldehit Nedir Retinol/Retinoidlerden Farkı Nedir?

Retinoid topikal uygulamada kullanılan bütün A vitamin türevlerini kapsayan bir terimdir. A vitamininin aktif formu retinoik asit olarak tanımlanır. Cildin A vitamini kullanabilmesi için kullanılan bütün formların öncelikle retinoik aside dönüşmesi gereklidir. Bu dönüşüm sırasında ne kadar az reaksiyondan geçilirse kullanılan retinoid o kadar kuvvetli etkide bulunur. Uygulanan ürünün retinoik aside dönüşmesi için ne kadar çok reaksiyon basamağından geçilmesi gerekirse, kullanılan ürünün etkisi de o kadar azalır.

Retinaldehit nedir sorusuna cevap verilirken retinaldehit, retinoik aside dönüşüm sırasında doğrudan öncü bileşendir diye cevap verilebilir. Retinaldehit piyasada reçeteli olarak satılan retinoidlerden yalnızca bir adım alttadır. Eğer reçeteli retinoidler cildinizi çok rahatsız ediyorsa, retinaldehit son derece iyi bir alternatiftir.

Retinoidler Etki Dereceleri Bakımından Nasıl Sınıflandırılır?

Dermatoloji uzmanları bahse konu ürünleri en güçlüden en zayıfa doğru şu şekilde sıralıyorlar:

  • Retinoik asit
  • Retinaldehit
  • Retinol
  • Retinol esterleri

Dermatolog reçetelerine göre en etkili reçete sıralaması yine en kuvvetliden en zayıfa doğru olmak üzere şu şekildedir:

  • Tazoroten
  • Tretinoin
  • Adapalen

Birini Diğerinin Üzerine Kullanmaya Nasıl Karar Verirsiniz?

Dermatologlar retinol esterlerinin etkili hale gelmesi için pek çok adıma ihtiyacı olduğunu söylüyor. Fakat bu nedenle de hassas ciltler için retinol esterlerinin çok uygun olduklarına dair teoriler bulunuyor. Yine de kullanıcıların çoğu retinol esterlerinin etkisiz olduğunu düşünüyor.

Oysaki retinaldehit, retinoik asit elde edilmesi için reçetesiz satılan ürünler arasından seçebileceğiniz en iyi üründür. Cildinizin içeriğe tolere etmesi için yazının başında da belirtildiği gibi bir süre sabretmek zorunda kalabilirsiniz. Cildiniz retinaldehitlere tolere etmeye başlar başlamaz, gözle görülen en iyi etkileri yakalarsınız.

Exit mobile version