Ana SayfaHaberlerCovid'19'un sisli havalarda bulaşma riski daha yüksek!

Covid’19’un sisli havalarda bulaşma riski daha yüksek!

Sisli havalarda Covid-19 virüsünün havada daha uzun süre asılı kalabildiğini ve rüzgar ile daha uzak mesafelere taşındığını ifade eden Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, “Havaların sisli olduğu zamanlarda zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarı çıkıldığında ise sosyal mesafe normalden daha da artırılmalı ve maske takmak kesinlikle ihmal edilmemelidir.” dedi.

Virüsle Mücadelede Tedbirler Alınıyor

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte ülkemizde Covid-19 vaka sayısının yeniden tırmanışa geçtiğini kaydeden Prof. Dr. Recep Tekin, “Devletimiz, koronavirüs salgınıyla mücadelesini sürdürüyor. Maske, sosyal mesafe ve hijyen önlemleri haricinde salgının yayılmasını engelleyebilmek için özel sektör ve kamuda mesai saatlerinin esnetilmesi teşvik edilirken, pazar yeri, market, kafe vb. iş yerlerinde denetimler artırılıyor. Birçok iş yerinin hizmet saati saat 22.00 ile sınırlandırıldı. Mevsim değişikliği ile birlikte havalar soğumaya, rüzgarlı ve sisli gün sayısında artış yaşanmaya başladı. Soğuk, rüzgarlı ve sisli hava ise Covid-19 virüsünün insana bulaşma riskini artırıyor.” ifadelerine yer verdi.

Hava Yoluyla Bulaşıyor

Covid-19 virüsünün insana daha fazla hava yoluyla bulaştığının altını önemle çizen Prof. Dr. Recep Tekin, “Virüsün havada asılı kalma süresinin uzamasında nemli ve sisli hava çok etkili oluyor. Bunlara bir de hafif rüzgar eşlik ediyorsa Covid-19 virüsü daha uzak mesafelere taşındığından virüsün bulaşma riski artıyor. Bu nedenle vatandaşlarımız, sisli, nemli ve rüzgarlı havalarda dışarıya çıktıkları zaman sosyal mesafeyi gereğinden daha fazla artırmalı, maske ve hijyen kurallarına uymaya çok daha dikkat etmelidir. Çünkü bu tür havalarda Covid-19 virüsünün bulaşma riski çok daha artıyor. Hatta Covid-19 virüsü rüzgar ile birlikte daha uzak mesafelere taşınabiliyor. Böyle havalarda koronavirüsten çok iyi korunabilmek için sosyal mesafe artırılmalı ve maskesiz gezmemeye her zamankinden daha fazla dikkat edilmelidir.” diye konuştu.

Bulaş Riski Yağmurlu ve Karlı Havalarda Düşüyor

Covid-19 virüsünün havada ne kadar süreyle asılı kaldığının hesaplanması çok zor olsa da bu sürenin dakikaları bulabileceğine değinen Prof. Dr. Recep Tekin, “Hava kuru ise Covid-19 virüsünün havada asılı kalma süresi saniyelere kadar düşebiliyor. Ancak hava nemli ve sisli ise virüs dakikalarca havada asılı kalabiliyor. Rüzgar ise virüsün daha uzak mesafelere taşınmasına neden olduğundan bulaş riskini artırıyor. Yağmurlu ve karlı hava ise virüsün bulaş riskini düşürdüğünden avantajlı olarak değerlendiriliyor. Yağan yağmur ve kar, virüsü yere düşürerek bulaş riskini düşürmektedir. Bu da bizim sağlığımız açısından ciddi bir avantaj doğuruyor.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version