25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsCovid-19’un bilişsel bozulmaya neden olduğu tespit edildi

Covid-19’un bilişsel bozulmaya neden olduğu tespit edildi

Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü adeta insanlığa savaş açtı. Vaka ve ölü sayısındaki artış sürerken, Covid-19 virüsünün insan sağlığına bir etkisi daha tespit edildi. Covid-19 virüsünün neden olduğu pandemi sürecinde uygulanan uzun karantina sürelerinin özellikle yaşı ilerlemiş olan insanlarda görülen Alzheimer rahatsızlığına olumsuz etki ettiğine değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, sosyal izolasyonun yaşlı hastalarda bilişsel bozulmaya neden olduğunu ifade etti.

Covid-19 virüsü pandemi süreci dünya genelinde devam ederken, Alzheimer hastalarına yönelik gerçekleştirilen bilimsel bir çalışmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Yaşlı insanların virüse maruz kalmaması için uygulanan sosyal izolasyonun bilişsel bozulmaya neden olduğunun belirlenmesi bu araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri oldu.

Alzheimer rahatsızlığı olanların uzun karantina sürelerine maruz kalmaları nöropsikiyatrik semptomların artmasına neden oluyor. İzolasyon sürecine tabi kalanlarda çevreye karşı ilgisizlik, duygusuzluk, kayıtsızlık, anksiyete ve ajitasyon gibi durumlara rastlanabiliyor.

İlk Görülen Belirtiler Deliryum

İspanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında önemli bilgiler aktaran Dr. Onultan, “Covid-19 virüsü ve bu virüsten korunmak için uygulanan sosyal izolasyonun yaşlı hastalarda bilişsel bozulmaya neden olduğu görüldü. İlk rastlanan belirtiler arasında deliryum rahatsızlığının ön plana çıktığı gözlemleniyor. Fiziksel aktiviteler azaldığından dolayı kilo alındığı, zihinsel üretkenlik ve yaratıcı faaliyetlerin azaldığı, çevreye ilgisizlik, kayıtsızlık, duygusuzluk, anksiyete ve ajitasyon gibi sonuçların ortaya çıktığı görülmektedir.” dedi.

Ev İçerisinde Daha Fazla Aktivite Yapsınlar

Uzun karantina süreçlerinde hastaların sinirlerinin ve uyku düzenlerinin bozulduğunu kaydeden Dr. Onultan, “Uzun karantina süreçlerinde halüsinasyonlar ve kontrolsüz davranışlar artıyor. Yaşı ilerlemiş olan Alzheimer hastaları ev içerisinde daha fazla aktivite yaparak bu tür olumsuz durumları engelleyebilirler. Ayrıca Alzheimer hastalarının yakınları da hastalarının ev içerisinde aktivitede bulunmasını teşvik edebilirler. Örneğin saksı ve çiçeklerle meşgul olarak, yemek yaparak, müzik dinleyerek, kitap okuyarak, bilmece ve sudoku çözerek zihinlerini aktif tutabilirler. Psikiyatrik semptomlarda çok zorunlu kalınmadığı sürece ilaç kullanılmamalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version