26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaKoronavirüsCovid-19 virüsüyle etkili mücadelede aralıklı oruç diyeti tavsiye edildi

Covid-19 virüsüyle etkili mücadelede aralıklı oruç diyeti tavsiye edildi

Covid-19 virüsü Pandemi sürecinin sona ermesinde en büyük umut olan aşı çalışmalarından art arda iyi haberler gelse de diğer taraftan da vaka ve ölü sayısındaki artış sürüyor. Araştırmacılar ise Covid-19 virüsüne karşı etkili bir aşı kullanılana kadar insanların, bireysel olarak kendilerini virüsten nasıl koruyabileceği hakkında değerlendirmelerde bulunuyor. Virüsten en etkili şekilde korunmada kilonun sağlıklı seviyede olması çok büyük önem taşıyor. Çünkü Covid-19 virüsünün şiddetinin artmasında obezitenin çok etkili olduğu biliniyor. Ayrıca obezite aşıları etkisiz hale de getirebilir. İngiltere’deki King’s College of London’da görev yapmakta olan epidemiyoloji profesörü Tim Spector, son dönemlerde popüler hale gelen aralıklı oruç diyeti ile bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilerek Covid-19 virüsüne karşı koruma sağlanabileceğini ifade etti.

Aşı Çalışmalarında Sona Gelindi

Covid-19 virüsünün enfekte olduğu insan sayısı dünya genelinde 56 milyonu geçti. Covid-19 virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1 milyon 400 bin kişiye ulaşmak üzere. Dünyadaki birçok ülkenin ikinci dalgayla mücadele ettiği bugünlerde aşı çalışmalarında da sona yaklaşılıyor. Pfizer ve BioNTech şirketleri tarafından yapılan aşı açıklamasından sadece birkaç gün sonra Amerikan Moderna şirketi de aşıda sona gelmek üzere olduğunu açıkladı. Pfizer ve BioNTech şirketlerinin aşısının virüse karşı yüzde 95, Moderna şirketinin aşısının ise yüzde 94,5 koruma sağladığı bildirildi.

Virüsten Koruyan Tedbirler Hayat Kurtarıyor

Aşı çalışmalarında yaşanan gelişmelerden sonra gelişmiş ülkelerde genel nüfusun aşılanmasının 2021 yılının ortasını bulacağı tahmin ediliyor. Bundan dolayı da virüsle mücadelede koruyucu tedbirlerin hayat kurtardığı ifade ediliyor. Maske, sosyal mesafe ve hijyen ise bu tedbirlerin en önemlileri arasında yer alıyor. Ayrıca düzenli olarak alınan D vitamini takviyesinin, düzenli egzersiz yapılmasının ve diyet yaparak aşırı kilolardan kurtulmanın vücut direncini artırdığı için sadece Covid-19 virüsünden korunmada değil, genel sağlık açısından da çok önemli olduğu uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

Obezitede Aşı Yeterince Etkili Olmayabilir

Daha evvelde SARS ve grip aşılarında yapılan araştırmalar gösteriyor ki aşılar obez kişilerde yeterince etkili olmuyor. Bu araştırmalardan yola çıkan bilim adamları potansiyel Covid-19 virüsü aşısının da aşırı kilolu insanlarda yeterince etkili olamamasından endişe duyuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine bakıldığı zaman dünya genelinde 650 milyon obezite hastasının bulunduğu görülüyor. Dünyada en fazla obez bulunan ülkelerden İngiltere’nin nüfusunun yüzde 27’sinin, ABD’nin ise nüfusunun yüzde 40’ının obez olduğunu istatistikler gösteriyor.

Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesinde Aralıklı Oruç Diyeti Etkili

Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde son dönemlerde popülaritesi revaçta olan aralıklı oruç diyetinin etkili olduğunu kaydeden Prof. Tim Spector, “Aralıklı oruç diyeti ile uzun vadede etkili kilo verilebilir. Pandemi sürecinde sağlıklı beslenen bireyler, bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirdikleri için hem Covid-19 virüsü ile mücadelede hem de genel sağlıklarını korumada olumlu bir adım atmış oluyorlar. Kilo vermede etkisi bir hayli fazla olan aralıklı oruç diyeti ile uzun vadede kilo kontrol altına alınabilir. Obezitenin, Covid-19 virüsüne karşı vücudun direncini düşürdüğü herkes tarafından biliniyor. Bu nedenle de etkili bir aşı uygulanana kadar insanların sağlıklı kiloda kalmaları çok önemlidir. Bunun içinde insanlar meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeli ve az tüketilen bir beslenme tarzı tercih etmelidir.” diye konuştu.

Obezite Covid-19’da Ölüm Riskini Yüzde 50 Artırıyor

Bağışıklık sistemine zarar verdiği için Covid-19 virüsüyle mücadelede vücut direncini düşüren obezite, aynı zamanda kalp ve damar rahatsızlıklarının en önemli nedenidir. ABD’de gerçekleştirilen geniş kapsamlı bir araştırmadan elde edilen sonuçlara göre vücut kitle endeksi (BMI) 30 ve üzerinde olan hastalar, Covid-19 virüsü salgınında büyük risk altındadır. Ayrıca araştırmada, obez olan kişilerin Covid-19 virüsü kaynaklı ölüm riskinin, normal kilosunda olan insanlara göre yüzde 48 daha fazla olduğu sonucuna varıldı.

Exit mobile version