Ana SayfaHaberlerCovid-19 virüsü aşısında öncelikli gruplar hangileri olacak? Bakan Koca açıkladı

Covid-19 virüsü aşısında öncelikli gruplar hangileri olacak? Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu bu sefer Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında aşı gündemiyle toplandı. Toplantının ardından yazılı bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çin’den temin edilen aşılar, 11 Aralık tarihinden itibaren öncelikli olarak sağlık personeline ve 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanacaktır.” dedi. Peki, Covid-19 virüsü aşısı ile ilgili Sağlık Bakanlığı nasıl bir yol haritası izleyecek? İşte bu sorunun cevabı…

Aşı dağıtım planlaması yapılırken Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) üzerinde önemle durduğu insan hakları, adalet, eşitlik ve meşruiyet kapsamına çok dikkat ediliyor. Bu kapsamın mihenk taşı olan etik ilkeler arasında maksimum düzeyde fayda elde edilmesi, sağlık eşitsizliklerinin en asgari düzeye çekilmesi, Covid-19 virüsü aşısının adil, şeffaf ve ispatlanabilir nitelikte dağıtımının yapılması yer almaktadır.

Dört Grup Oluşturuldu

Bilim Kurulumuz tarafından çeşitli nüfus grupları arasında Covid-19 virüsünün enfekte olma, vefat oranı, olumsuz toplumsal etki riski vb. faktörler dikkate alınarak Covid-19 virüsü aşısında öncelikli gruplar tespit edilmektedir. Bu önceliklere göre aşılama çalışmalarında dört grup oluşturuldu. Aşılama çalışmalarının planlaması bu dört gruba göre yapılacaktır.

İlk Grup Sağlık Personeli ve 65 Yaş Üstü Vatandaşlar

Covid-19 virüsü aşısının uygulanmasında en öncelikli grup sağlık personelleri ile 65 yaş üstü vatandaşların yanı sıra yaşlı, engelli ve koruma evlerinde kalanlar vb. toplu ve kalabalık ortamlarda yaşayanlar olacak.

İkinci Grup 50 Yaş Üstü Kronik Hastalığı Olanlar

Covid-19 virüsü aşılama çalışmalarında ikinci grubu toplumsal işleyişin aksamaması için zaruri olan sektörlerde ve yüksek risk içeren ortamlarda bulunanların yanı sıra kritik işlerde görev yapanlar ve 50 yaş ve üstü en az bir kronik rahatsızlığı olanlar oluşturacak.

Üçüncü Grup 50 Yaş Altı Kronik Rahatsızlığı Bulunanlar

Üçüncü grupta ise 50 yaş altında en az bir kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki gruba dahil edilmeyen sektör ve mesleklerde görev yapanlar yer alacak.

Dördüncü Grup İlk Üç Gruba Dahil Edilmeyen Kişiler

İlk üç grupta yer alamayan kişiler ise dördüncü ve son grupta yer alacak. Dördüncü grubun içerisinde yer alan kişiler, çok düşük riskli kabul edildiği için en son aşılanacak.

Türkiye Aşılama Çalışmalarına Erken Dönemde Başlayan İlk Ülkeler Arasında

Aşılama çalışmalarındaki gelişmelerin beklenildiği gibi gitmesi halinde ülkemiz, dünyada erken dönemde aşılama faaliyetlerine başlayan ilk ülkeler arasında yer alacak. Covid-19 virüsü aşısı salgınla mücadeleye çok büyük bir güç katacak olsa da kısıtlamalara ve uygulamada olan önlemlere hassasiyetle uyulması, en küçük bir ihmal ya da tavize fırsat verilmemesi gerekiyor. Normal yaşama dönüşün anahtarı ülke olarak birlikte hareket etmekle ve salgınla mücadelede alınan her türlü tedbire hep beraber titiz bir şekilde uymakla elde edilebilir.

Bilim Kurulu Sürece Önemli Katkı Sağladı

Ülkemizin seçkin bilim insanlarının oluşturduğu Bilim Kurulu üyelerinin hiçbir karşılık beklemeden çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğüne ve pandemi sürecinin yönetilmesine çok önemli katkı sunduğuna değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bilim Kurulu toplantılarını düzenli bir şekilde gerçekleştirmekte, bilimsel gelişmeleri ve yeni durumları yakından takip ederek gerekli değerlendirmeleri yapmaktadır. Korunma, tanı, takip ve tedavi ile ilgili görüşlerini bizlerle paylaşan bilim insanlarımız tarafından hazırlanan rehberler, kılavuzlar ve algoritmalar ile salgınla mücadelenin yol haritası çizilmektedir. Ülkemizin de dahil olduğu birçok ülke tarafından Covid-19 virüsüne karşı aşı geliştirebilmek için bütün bilimsel birikimler ve maddi kaynaklar seferber edilmiştir. Salgına karşı etkin bir korunma sağlanabilmesi için insanüstü bir gayretle çaba sarf edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Uygun Bulunursa Erken Kullanımına İzin Verilir

Sözleşmesi yapılan Covid-19 virüsü aşısının ilk partisinin 11 Aralık tarihinden sonra ülkemize gelmesi bekleniyor. Covid-19 virüsü aşıları ülkemize geldiği zaman öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarınca aşı üzerinde gerekli incelemeler yapılacak. Bu incelemeler esnasında ithal edilen diğer bütün aşılar için uygulanan prosedür devrede olacak. Bu incelemeler esnasında aşının güvenlik testleri olumlu sonuçlanırsa ve sonuca varmak üzere olan Faz 3 aşamasındaki çalışmaların erken sonuçlarına takiben elde edilecek veriler, TİTCK tarafından değerlendirmeye alınacak ve ülkemiz standartlarına uygun bulunursa aşının erken kullanımına izin verilecek.

Covid-19 virüsü aşılarının bu aşamaları geçtikten sonra uygulanacağını belirten Bakan Koca, “Ülke olarak hazırlığımızı önceden yapmak için çaba sarf ediyoruz. Aşılama stratejisi üzerinde çalışmalar Bilim Kurulumuz tarafından yürütülmektedir. Risk gruplarının belirlenerek önceliklendirilmesi, yoğun hasta yükü altında bütün enerjilerini harcayarak görevlerini hassasiyetle yapmaya çalışan sağlık personellerimizin aşılama kampanyasının yeniden organize edilmesi, lojistik yönetimde dahil olmak üzere ayrıntılı bir planlama yaparak bir yol haritası çizilmektedir.” dedi.

Exit mobile version