28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaKoronavirüsCovid-19 pandemisinde ağız ve diş bakımına daha fazla önem verilmeli

Covid-19 pandemisinde ağız ve diş bakımına daha fazla önem verilmeli

Covid-19 virüsü salgın sürecinde ağız ve diş bakımının en ideal şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Dentram Akademi Kurucusu ve Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı Prof. Dr. Serhat Yalçın, “Bu konu üzerine gerçekleştirilen araştırmalardan elde edilen bulgular incelendiği zaman virüsün genellikle nefes yoluyla insandan insana enfekte olduğu görülüyor. Ayrıca virüsün insandan insana enfekte olmasında tükürük de en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Covid-19 virüsünün bulaş bölgesinin başlangıç kısmında ise ağız ve dişler bulunmaktadır. Bu nedenle ağız ve dişlerin yeterli bakımı yapılarak hijyen sağlanamazsa, virüsün barınabileceği mükemmel bir ortam ortaya çıkar. Bu faktörler dikkate alındığı zaman Covid-19 virüsü salgın sürecinde ağız ve diş bakımına normalden daha fazla dikkat edilmelidir.” dedi.

Pandemi Herkesin Yaşamını Değiştirdi

Covid-19 pandemisi herkesin yaşam tarzında önemli değişimlere neden olurken, ,insanları birçok konuda daha titiz hale getirdi. Covid-19 virüsünün en önemli enfekte olma yollarından birinin ağız mukozası ve tükürük olduğunu kaydeden Prof. Dr. Serhat Yalçın, “Covid-19 virüsü enfekte olan vakaların tükürüklerinde de virüs barınabilmektedir. Solunum yolu virüsleri olan Covid-19 gibi virüsler, burun ve ağız boşluğu ile boğazda başlayarak vücuda yayılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Sağlıklı Ağız Bulaş Riskini Azaltır

Bilimsel olarak henüz kanıtlanmış olmasa da alkollü gargaralarla ağız çalkalanarak ve ağız bakımı düzenli yapılarak ağız bölgesinde hijyen sağlanabileceği değerlendirmesinde bulunan Prof. Dr. Yalçın, “Ağız sağlığı korunduğu takdirde asemptomatik vakaların virüsü başka insanlara enfekte etme olasılığı azalır. Ayrıca ağız hijyeni iyi sağlanırsa çürük ve bazı diş hastalıkları riski de düşer.” şeklinde konuştu.

Pandemide Ağız Hijyeni Nasıl Yapılmalı?

Dişlerin günde en az 2 ya da 3 defa fırçalanması gerektiğinin ve her fırçalamanın en az 2 dakika sürmesinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın, “Dişler fırçalanırken, fırça diş etlerine zarar vermeyecek şekilde hareket ettirilmelidir. Yani fırçanın hareketi diş etinden dişlerin bulunduğu yöne doğru olmalıdır. Diş fırçalama haricinde günde 1 defa diş ipi, ara yüz fırçası ya da ağız duşu kullanılarak ağız bakımı yapılmalıdır. Tükürükte bulunan virüsleri öldürmek için içeriğinde alkol barındıran alkollü gargara ile ağız çalkalanmalıdır. Ağız hijyeni iyi sağlanamazsa, virüsün etrafa yayılması açısından ciddi tehdit oluşmaktadır. Ancak şunun bilincinde olmak gerekir ki ara yüz fırçası, diş ipi, ağız duşu ve alkollü gargara ağız hijyeninin sağlanmasında çok etkili olsa da asla diş fırçalamanın yerini tutmaz. Bu nedenle ağız hijyeninin sağlanmasında en temel unsur dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Ağız hijyeni gerekli bakımlar yapılarak sağlandığı takdirde sadece diş ve diş etleri değil, bütün vücudun sağlığının korunmasına önemli katkı yapılmış olur.” diye konuştu.

Diş Fırçası Her Kullanımdan Sonra Temizlenmeli

Sadece Covid-19 pandemi sürecinde değil, normal koşullarda da her kullanımdan sonra diş fırçasının çok iyi temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Yalçın, “İnsanların yaptırdıkları Covid-19 testi pozitif çıksa ya da bu enfeksiyonu yendiklerinden emin olsalar dahi herhangi bir hastalığın iyileşme sürecinde kullanılan diş fırçası kesinlikle değiştirilmelidir. Normal koşullarda diş fırçasını değiştirmek için fırça kıllarının deforme olması ve temizleme özelliğinin azalması gerekir. Bu ise ortalama 2-3 ay kadardır. Diş fırçasını değiştirme imkanının olmadığı durumlarda ise fırça kullanıldığı müddetçe her fırçalamadan sonra bakterileri en aza indirmek için fırça başlığının ayrıntılı bir şekilde dezenfekte edilmesi gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Diş Tedavileri İhmal Edilmemeli

Pandemi sürecinde evde yapılan hijyen işlemleri haricinde dişleriyle ilgili sağlık sorunları yaşayanların tedavilerini ihmal etmemesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Yalçın, Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus diş tedavisinin yapılacağı kurumun mevcut koşullarıdır. Diş kliniklerinde ortam dezenfeksiyonu pandemi sürecinde kesinlikle ihmal edilmemelidir. Yaşı ilerlemiş olan hastaların klinikte çok fazla bekletilmemesine ve günün ilk randevu saatinde tedavilerinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Her türlü enfeksiyon bağışıklık sistemini baskılamaktadır. Diş enfeksiyonu olan birine bir de koronavirüs enfekte olursa, virüs daha ağır ve sıkıntılı durumlara yol açabilir. Diş tedavileri pandemi sürecinin yarattığı tedirginlikten dolayı kesinlikle ihmal edilememelidir. Bu konuda alınabilecek en sağlıklı önlem diş tedavisini aksatmak değil, uygulamaları pandemi sürecindeki kurallara uygun bir klinikte tedavinin yaptırılmasıdır.” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version