Ana SayfaHaberlerCovid-19 alzheimeri çok hızlı ilerletiyor

Covid-19 alzheimeri çok hızlı ilerletiyor

Covid-19 virüsü salgın sürecinden genç, yetişkin ve ileri yaşta olan herkesin sağlığı olumsuz etkileniyor. Uzmanlar ise Covid-19 virüsü enfekte olan bazı vakalarda beyin tutulumu yaşandığını ve virüsün Alzheimer rahatsızlığını çok hızlı ilerlettiğini söylüyor. Bazı vakalara çekilen MR’da beyin hacimlerinde 4’te 1 oranında küçülme meydana geldiğine işaret eden uzmanlar, yaşı ilerlemiş ve bunama rahatsızlığı olanların, Alzheimer ve altta yatan farklı hastalığı bulunan insanların büyük risk altında olduğu için korunma açısından taviz vermemeleri gerektiğinin altını önemle çiziyorlar.

Covid-19 virüsünün özellikle Alzheimer ve bunama rahatsızlığı olan insanlarda yol açtığı ciddi sağlık problemleri ile ilgili Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin toplumu bilgilendirdi.

Covid-19 Vücutta Kalıcı Etki Bırakabilir

Covid-19 virüsünün yeni tanıştığımız bir enfeksiyon olduğuna ve vakaların test sonuçlarının pozitiften negatife dönse dahi şikayetlerin uzun süre sürdüğüne değinen Doç. Dr. Barış Metin, “Vakaların zihinlerinde sadece yavaşlama hissi değil, öksürük ve daha birçok şikayette uzun süre devam edebiliyor. Yani Covid-19 virüsü sanıldığı gibi kısa süreli bir enfeksiyon olmayabilir. Vakaların test sonuçlarının negatife dönse dahi vakalar, virüsün sağlığa olan olumsuz etkilerini uzun süre hissedebiliyorlar. Bununla ilgili net bir veri olmasa da ilk gelen bulgulardan gözlemlenenlere göre Covid-19 virüsü bir anda yok olup gitmiyor. İnsanlar koronavirüsten kurtularak iyileşse dahi etkiler bırakan bir enfeksiyondur. Bütün virüs enfeksiyonlarının vakada zihinsel yavaşlamaya neden olduğu biliniyor. Mesela grip enfeksiyonunda dahi zihin normalden daha yavaş çalışmaktadır. Covid-19 virüsü daha uzun süreli bir enfeksiyon olduğundan dolayı gripteki etkinin daha uzun sürmesi oldukça doğaldır.” dedi.

Virüste Alzheimer Çok Hızlı İlerliyor

Covid-19 virüsü enfekte olan her vakada olmasa da bazı vakalarda beyin tutulumu yaşandığını kaydeden Doç. Dr. Barış Metin, “Covid-19 virüsü enfekte olan bazı vakalarda enfeksiyon nedeniyle yorgunluk, kırgınlık, bitkinlik ve halsizlik gibi şikayetlerin yaşanmasının yanı sıra direkt olarak beyne etki eden olumsuz durumlarla da karşılaşılabiliyor. Beyne olan olumsuz etkileri arasında zihinsel yavaşlamaya çok sık rastlanıyor.

Covid-19 virüsü enfekte olan bazı Alzheimer hastalarında enfeksiyon esnasında ve sonrasında Alzheimer rahatsızlığının çok hızlı ilerlediğine rastlanıldı. Ayrıca Covid-19 virüsünün bunama yatkınlığı olan insanlarda zihinsel fonksiyonları çok hızlı bir şekilde gerilettiğine dair kanıtlar var. Alzheimer hastalarının büyük risk altında olduğunu gözlemlerimize dayanarak ifade edebiliriz. Bu nedenle Alzheimer hastalarının tedbirlere daha fazla riayet ederek korunmalarında fayda var.” ifadelerine yer verdi.

Bazı Vakalarda Beyin Hacmini Küçültüyor

Covid-19 virüsü enfeksiyonunun bazı vakaların beyin hacimlerinde küçülmeye neden olduğuna değinen Doç. Dr. Barış Metin, “Covid-19 virüsü enfekte olmadan önce ve sonra çekilen MR sonuçlarını karşılaştırdıklarında beyin hacimlerinin 4’te 1 oranında küçüldüğünü gözlemledik.

Her vakada olmasa da bazı vakaların Covid-19 virüsü tedavisi görerek iyileşseler dahi zihinsel performansta uzun süre normal duruma geri dönemiyorlar. Öyle ki taburcu olup evlerine gittikleri zaman yakınlarını dahi tanıyamıyor ve normal yaşama oryantasyonda çok zorlanıyorlar. Bu durum her Covid-19 virüsü enfekte olan hastanın aynı şeyleri yaşayacağı anlamını elbette taşımıyor. Yaşı ilerlemiş olanlar, bunama ve Alzheimer rahatsızlığı ile altta farklı rahatsızlığı olan kişiler, büyük risk altında olduklarının bilincinde olarak salgının bu tarz etkilerine maruz kalmamak için çok iyi korunmalılar.” diye konuştu.

Exit mobile version