20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerÇöl tozundan Covid-19 virüsü bulaşır mı?

Çöl tozundan Covid-19 virüsü bulaşır mı?

Çöl tozlarının atmosferde uzun süre dolaştığı ve güneş ışığına maruz kaldığı için Covid- 9 virüsü taşıma olasılığı olmadığına değinen İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Kuzey Afrika ve Ortadoğu çok büyük çöl sahalarını barındırmaktadır. Atmosferik koşullardan ötürü çöl sahalarında görülen fırtınalar toz ve kum tanelerini yüzeyden kaldırarak kilometrelerce yukarılara taşımaktadır. Rüzgar sayesinde her sene milyonlarca ton kum ve toz taneleri atmosferi aşarak kıtaları ve denizleri aşmaktadır. Bu atmosferik olay çok normaldir. Ülkemizde ise çöl tozlarına daha fazla güney bölgeler maruz kalmaktadır. Çöl tozları daha fazla bahar aylarında görülür.” dedi.

Çöl Tozlarından Ülkemizde Etkileniyor

Türkiye’nin dönem dönem çöl tozunun etkisi altında kaldığını belirten Prof. Dr. Toros, “Atmosferik koşullar ve üst seviyelerde meydana gelen güneyli akımlardan dolayı ülkemiz düşük yoğunlukta çöl tozuna maruz kalmaktadır. Ülkemiz bu dönemde yüksek basınç alanı etkisinin altında bulunmaktadır. Ülkemiz, güney bölgelerden başlamak suretiyle çöl tozunun etkisindedir. Bugün ülkemiz genelinin tümünde düşük yoğunluktaki çöl tozu etkili olmaktadır. Atmosferik sayısal model sonuçları incelendiği zaman çöl tozu Salı gününden başlayarak ülkemizin batı bölgelerinde etkisini yitirecek. Çöl tozunun ülkemizin diğer bölgelerinde hafta boyunca etkili olması bekleniyor. Çöl tozunun ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde daha yoğun olması öngörülüyor.” ifadelerine yer verdi.

Endişelenmek Gereksiz

Kum ve tozların daha fazla yerleşim dışı arazilerden oluştuğuna ve uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda Covid-19 virüsünün güneş ışığını fazla sevmediğine işaret edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Toros, “Yüksek basınçta bol miktarda güneş ışınları vardır. Çöl tozunun Covid-19 virüsünü taşıdığına yönelik ülkemiz insanlarında bir tedirginlik var. Sahradan kalkan çöl tozları dünyanın farklı bölgelerine ulaşmaktadır. Bu tozlar güneş ışığı altında ülkemize gelmektedir. Uzmanlar, Covid-19 virüsünün en fazla insanların yoğun olduğu bölgelerde bulunduğuna dikkat çekiyor. Boş arazilerden, yerleşim yerlerine uzak sahralardan kalktıktan sonra farklı bölgelere giden ve atmosferdeki yolculuğu esnasında da bol güneş ışığına maruz kalan çöl tozlarının Covid-19 virüsünü taşıma olasılığı yoktur. Bu konuda insanların endişelenmesine ve kendilerini tedirgin etmesine gerek yoktur. Çöl tozlarının Covid-19 virüsünü taşıma şansı yoktur.” diye konuştu.

Exit mobile version