28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerÇocuklarda yeni Covid-19 bulguları ortaya çıktı

Çocuklarda yeni Covid-19 bulguları ortaya çıktı

Çocuklarda Covid-19 virüsüne dair yeni belirtiler ortaya çıktı. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre daha evvel Covid-19 virüsü enfekte olmamış insanların kanlarında bulunan antikora bakıldı. Özellikle 6-16 yaş aralığındaki çocukların kanları incelendiği zaman yüzde 62 civarında antikora rastlandı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Aşı Koordinatörü Prof. Dr. Murat Akova, “Bu çocuklar çok büyük bir olasılıkla farklı türden koronavirüslerle rahatsızlandıklarında vücutlarında gelişen antikorlar kısmi de olsa Covid-19 virüsüne karşı çapraz reaksiyon gösterebiliyor.” diye konuştu.

Antikorlar Kısmen Koruyuculuk Sağlayabilir

Science dergisi tarafından yayımlanan bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre bazı çocuklar ve yetişkinlere Covid-19 virüsü enfekte olmuyor. Bu araştırmanın tamamen bir laboratuvar ortamında yapıldığını kaydeden Hacettepe Üniversitesi Aşı Koordinatörü Prof. Dr. Murat Akova, “Daha evvel Covid-19 virüsü enfekte olmamış çocukların ve yetişkinlerin kanlarında Covid-19 virüsüne karşı antikor olup olmadığı yönünde bir araştırma yapılmış. Bu araştırma neticesinde özellikle 6-16 yaş aralığındaki çocukların yaklaşık yüzde 62’sinde antikor tespit edilmiş. Ancak Covid-19 virüsüne karşı vücudun ürettiği antikorlar tek bir tip halinde değil, farklı tipte. Bunlar, Covid-19 virüsünün insan hücrelerine enfekte olmasını sağlayan diken kısmına karşı gelişen bir antikor. Enfeksiyonu doğal yollardan geçirenlerde birden fazla antikor oluşabiliyor. Bu çocuklar büyük olasılıkla farklı türden koronavirüslerin enfekte olmasıyla enfeksiyon geçirdiklerinde vücutlarında gelişen antikorlar kısmi de olsa Covid-19 virüsüne karşı çapraz reaksiyon gösterebiliyor.

Bu durumun klinik önemi hakkında şimdilik bir bilgiye sahip değiliz. Ama şöyle bir varsayımda bulunulabilir. Çocuklar, Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonu daha hafif geçiriyor ve çocuklarda bu enfeksiyon daha az görülüyor. Bu çocukların bir önceki sezonda çok daha fazla miktarda farklı koronavirüs türlerine maruz kaldığından dolayı olabilir. Burada bulunan antikorlar kısmi de olsa koruyuculuk sağlayabilir. Bunun şimdilik kesin bir bulgu olduğunu söyleyemeyiz.” dedi.

Kesin Yorum Çıkartmamak Lazım

Bazı insanlarda Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonun neden çok ağır seyrettiği ve bazı insanlarda da neden semptomsuz ve hafif seyrettiğinin sebebinin bu antikorların bağışıklık sistemine yaptığı katkının olabileceğini ve bunu henüz öncül bir araştırma olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akova, kesin bir yorum çıkartmamak gerekse de bunun çok önemli bir bilgi olduğunu ifade etti.

Exit mobile version