30 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkÇinko eksikliği, Covid-19'un daha kötü seyrinin nedenlerinden biri

Çinko eksikliği, Covid-19’un daha kötü seyrinin nedenlerinden biri

Kanınızda çinko eksikliğinden muzdaripseniz, daha şiddetli bir koronavirüs ile enfekte olma ihtimaliniz o kadar yüksek olur. Bu durumda sonuçları ölümcül olabilir. Çalışmanın yazarları, Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği’nin yakın tarihli bir konferansında sunulan bu sonuca vardılar.

Çinko ve koronavirüs bağlantısı nasıl anlaşıldı?

Her şey, bağışıklık sistemimizin virüslere direnme yeteneğine bağlıdır. Kandaki çinko seviyesinden önemli ölçüde etkilenir. Çalışmanın yazarları, covid-19 tanısıyla hastaneye yatırılan 249 hastanın verilerini inceledi. Hastaların ortalama yaşı 63 idi, deneklerin% 55’i erkekti.

Koronavirüs sonucu ölen hemen hemen tüm çalışma katılımcılarının, hastaneye yatış sırasında hastalıktan sağ kalanlara göre önemli ölçüde daha düşük çinko seviyelerine sahip olduğu bulundu.

Çalışmanın yazarları, çinko seviyeleri ile hastalığı başarılı bir şekilde aşma şansı arasında doğrudan bir ilişki hesaplayabildiler. Kandaki her ek mikrogram çinko, Covid-19’dan ölüm riskini % 7 oranında azalttı.

Çinko eksikliği nasıl belirlenir?

Vücudumuza her gün en az 12-15 miligram çinko almalıyız. Yaygın olarak bulunan gıdalardan gerekli sınırın % 20-40’ından fazlasını alamıyoruz. Geri kalanı bu nedenle başka kaynaklardan alınmalıdır – örneğin, çinko içeren takviyeler (yalnızca bir doktora danıştıktan sonra).

Bununla birlikte, çinko eksikliğine sıklıkla eşlik eden semptomlar vardır. Bunlardan en yaygın olanları:

  1. Sık sık soğuk algınlığı ve zayıflamış bağışıklık sistemi
  2. Yavaş iyileşen yaralar ve sıyrıklar
  3. Kırılgan tırnaklar ve tırnaklarda beyaz leke oluşumu
  4. Sinirlilik, asabiyet ve depresyon
  5. Zayıf koordinasyon, bozulmuş bilişsel işlev
  6. Aşırı saç dökülmesi
  7. Ellerde alerjik döküntü
  8. Tat ve koku kaybı
  9. Anoreksi (iştahsızlık)
  10. İnce titreme (kasıtsız kas hareketi)
  11. Konuşma bozukluğu

Çinko eksikliğinin belirtileri değişebilir. Vücudunuzda bu maddeden yeterince aldığınızdan emin olmak için düzenli olarak biyokimyasal kan testi yaptırmaya değer.

Çinko eksikliği için neler yemeli?

Çinko bakımından yüksek en iyi 10 yiyecek:

  1. Et
  2. Kabuklu deniz ürünleri
  3. Bakliyat
  4. Tohumlar
  5. Fındık
  6. Süt ve süt ürünleri
  7. Yumurta
  8. Tam tahıllar
  9. Patates, fasulye ve lahana gibi sebzeler
  10. Bitter çikolata

Diyetinize kırmızı et, kümes hayvanları ve istiridye eklemek, çinko alımınızı önemli ölçüde artırabilir. Tam tahıllar ayrıca eser elementi içerir, ancak bazı yulaflar fitat veya fitik asit içerir, kepekte bulunan bir bileşik ve çinko emilimini engelleyen tohumlardır. Bunu aşmanın bir yolu, diyet alımını artırmak için tam tahıllarla yapılan zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekleri seçmektir. Güçlendirme, emilim bozukluğuna neden olan bu etkileşimi ortadan kaldırıyor gibi görünmektedir. Veganlar ve vejeteryanlar, katı miktarda çinko içerdikleri için yer fıstığı, nohut ve fasulye gibi baklagiller tüketebilir.

Exit mobile version