20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkC vitamini nedir, faydaları nelerdir? En fazla nelerde bulunur?

C vitamini nedir, faydaları nelerdir? En fazla nelerde bulunur?

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücudun çalışmasını sağlayan temel bir besin maddesi olarak öne çıkar. Gıdalarda ve besin takviyelerinde yer alır. Kolajen sentezi, yaraların iyileşmesi, kemik ve kıkırdakların onarımı dahil olmak üzere birçok biyolojik fonksiyonu kolaylaştırır. Aynı zamanda bir antioksidan olarak işleve sahiptir. Kısacası serbest radikalleri etkisiz hale dönüştürme kabiliyeti vardır. Peki, C vitamininin faydaları tam olarak nelerdir? Bu yazımızda C vitamini hakkında bilinmesi gerekenlere değindik.

C Vitamini Nedir?

C vitamini, önceleri iskorbüt ismi verilen bir hastalığı önlemek ya da tedavi etmek için kullanılmıştır. Günümüzde ise yaygın olarak soğuk algınlığına karşı doğal bir savunma olarak lanse ediliyor, bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Bu nedenle C vitamininin yeteri düzeyde alımı, hastalıklara yakalanma riskini önlemiş oluyor. Meyve ve sebzelerde, özellikle turunçgillerde bol miktarda yer alıyor.

C Vitamininin Faydaları Nelerdir?

C vitamini alımının, soğuk algınlığı, astım, bronşit, kanser çeşitleri, katarakt, gastrit problemi, glokom, kronik ağrılar, yüksek tansiyon durumu, dahil olmak üzere çok sayıda hastalığın tedavisine ve önlenmesine yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. C vitamininin faydaları genel anlamda şu şekilde sıralanabilir:

Enerji metabolizmasını düzenler: Yediğimiz yiyecek ve içecekleri verimli bir şekilde enerjiye dönüştürmek için vücudumuzun C vitamini ihtiyacı bulunur. Ayrıca vücudumuzun güzelce çalışmasını sağlamak için diğer vitaminleri, mineralleri ve mikro besinlerin emilmesini kolaylaştırır.

Psikolojik sağlığı korur: C vitamininin faydaları arasında bir diğer konu da psikolojik sağlığı iyileştirmesidir. Vücudunuz C vitamini açısından çok yetersiz olduğunda, iskorbüt hastalığı için yüksek risk altındasınız demektir. Depresyon, kişilik değişiklikleri, yorgunluk ve genel halsizlik, iskorbüt hastalığının semptomlarından bazılarıdır ve C vitamini normal ruh sağlığı için hayati önem taşır.

Bağışıklık sistemini destekler: Bağışıklık sistemimiz bizi sağlıklı tutmaktan sorumludur ve ne kadar güçlüyse o kadar iyidir. Bağışıklık sisteminin normal bir biçimde çalışabilmesi adına çeşitli besin maddelerinin alımı gerekir. Bunlardan biri de C vitaminidir.

Cilt sağlığını destekler: Cilt sağlığını koruması da C vitamininin faydaları arasındadır. Cildinizin desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, C vitamini içeren yiyeceklerden tüketebilirsiniz. Çünkü bu vitamin türü, cildin ihtiyaç duyduğu bileşenleri yapısında bulundurur.

Demir emilimini artırır: C vitamini sadece kendi başına iyi bir iş çıkarmakla kalmaz, diğer mikro besinlerin de görevlerini iyi bir şekilde yapmasına yardımcı olabilir! C Vitamini, vücudumuzun sağlık için en önemli minerallerden biri olan demiri emmesini daha kolay hale getirir.

En Fazla C Vitamini Nelerde Bulunur?

C vitamini çok çeşitli meyve ve sebzelerde bulunur. En iyi kaynaklar şunları içerir:

  • Portakal, portakal suyu ve limon gibi turunçgiller
  • Biber
  • Kuşburnu
  • Çilek
  • Kuş üzümü
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Patates

Ne kadar C vitaminine ihtiyacım var?

19-64 yaş arası yetişkinlerin günde 40 mg C vitaminine ihtiyacı vardır. İhtiyacınız olan tüm C vitaminini günlük beslenmenizden alabilmelisiniz. C vitamini vücutta depolanamaz, bu nedenle her gün beslenmenizde C vitamini gerekir.

Çok fazla C vitamini alırsam ne olur?

Çok miktarda (günde 1.000 mg’dan fazla) C vitamini almak şunlara neden olabilir:

  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Şişkinlik

C vitamini takviyesi almayı bıraktığınızda bu belirtiler kaybolmalıdır.

Exit mobile version