20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerBursa'da 390 bin kişiye koronavirüs testi yapıldı

Bursa’da 390 bin kişiye koronavirüs testi yapıldı

Bursa’da bugüne kadar 390 bin kişiye koronavirüs testi yapıldığını ifade eden Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, “Bursa’da bulunan laboratuvarımız 24 saat faaliyet göstermektedir. Günlük 2 bin 500 filyasyon çalışması yapılıyor. Filyasyon çalışma sayısı ise toplamda 205 bine ulaştı.” dedi.

Sahada Kuvvetliyiz

Sahada yürütülen çalışmalarda kuvvetli olduklarını dile getiren İl Sağlık Müdürü Kaşıkçı, “Filyasyon ekiplerimiz, sahada çok yaygın ve yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Sahada gündüz faaliyet gösteren filyasyon ekibimiz, yaklaşık 180 kişiyle çalışmalarını yürütmektedir. Bu filyasyon ekibinin içerisinde doktor, diş hekimi ve diğer sağlık personeli yer almaktadır. Sağlık Bakanlığımızın son zamanlardaki stratejileriyle beraber risk grubunda yer almayan vakaların tedavisi evde yapılmaktadır. Bu vakalar, telefonla günlük olarak evlerinden takip ediliyor. Sahada bulunan ekiplerimiz tarafından da ev izolasyonuna uyup uymadığı denetleniyor. Bu hususta kolluk kuvvetlerimizinde bize desteği büyük oluyor. Sahadaki tüm çalışmalarımıza destek veriyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Durum Değerlendirmesi Sıklıkla Yapılıyor

Bursa Valisi Yakup Canbolat liderliğinde ildeki koronavirüs salgını ile ilgili durumun sıklıkla değerlendirildiğini söyleyen Kaşıkçı, “Diğer kurumlarımızla da dönem dönem bilgilendirme toplantıları yapmaktayız. İlimizde bugüne kadar 3 ana merkezde 390 bin kişiye koronavirüs testi yapıldı. Koronavirüs testlerini yoğun olarak Halk Sağlığı Laboratuvarı, Bursa Şehir Hastanesi ve Yüksek İhtisas Hastaneleri’nde yapmaktayız. Bilecik ilimizinde testleri bu merkezlerde yapılıyor. Filyasyon ekiplerine sonuçları daha hızlı bir şekilde ulaştırmak ve sahada koronavirüs vakalarına daha hızlı müdahale edilmesi için laboratuvarımız 24 saat faaliyet gösteriyor.” diye konuştu.

Salgında En Önemli Husus Filyasyonun Kalitesi

Koronavirüs salgınının engellenmesinde filyasyonun kalitesine değinen Kaşıkçı, “İlimizde her gün 2 bin 500 filyasyon çalışması yapılmaktadır. Bugüne kadar toplamda 205 bin filyasyon çalışması yapıldı. Evde temas edenler ile risk altında olan hastaları belirledikten sonra koronavirüs testlerini evlerinde yapmaktayız. Tedavi sürecini tedavide gereken her şeyle birlikte evde yürütüyoruz. Vatandaşlarımız, temaslı olan kişileri bize ihbar etsinler. İzolasyona uyulup uyulmadığı ise sahadaki ekiplerimiz tarafından denetleniyor. İlimizde karantina altında olan vatandaşlarımızın sayısı az. Öyle ki yurt kapasitesinin 10’da biri dahi dolmadı. Vatandaşlarımız süreci evlerinde geçirirken, filyasyon ve izolasyon ekiplerimizde sahada ne gerekiyorsa yapıyorlar.” şeklinde konuştu.

Muradiye Devlet Hastanesi’ni Kullandık

Muradiye Devlet Hastanesi hakkında da açıklamalarda bulunan Kaşıkçı, “Muradiye Devlet Hastanemiz tarihi eser olarak kabul edilmektedir. Buranın gerek ihalesi olsun, gerek yapımı olsun özellikli bir iş. Projesini çizebilecek firma sayısı dahi sınırlıdır. Yine Anıtlar Yüksek Kurulu, her firmanın çizdiği projeyi kabul etmemektedir. Bu nedenle yetkin bir firma olması gerekiyor. Bu süreçler ön görülemediğinden dolayı bu hastanemize tarih vermek imkansız. Koronavirüs sürecinde biz, bu hastaneyi kullanmaktayız. Hastanemiz, şu anda başka bir amaca hizmet etmektedir. Hastanemize günlük 90-100 vaka yatırdığımız zamanları yaşadık.” dedi.

Pozitif Hastalar Hijyene Dikkat Etsin

Test sonucu pozitif çıkan vakaların evlerinde tedavi görürken hijyene dikkat etmesi gerektiğine de değinen Kaşıkçı, “Tedavi sürecini evinde geçiren pozitif vatandaşlarımızın, ev içerisindeki izolasyon koşullarının çok iyi olması gerekiyor. Evde kullanılabilecek tek tuvalet mevcutsa, maske takmış ve eldiven giymiş biri tarafından kapı kolları, musluk ve diğer yerler çamaşır suyu ile itinayla temizlenmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version