20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkBaş dönmesi ve denge kaybına neden olan hastalık: Vertigo

Baş dönmesi ve denge kaybına neden olan hastalık: Vertigo

Vertigo, kişinin etrafının döndüğünü, sallandığını hissettiren hareket ilizyonudur. Baş dönmesi ve denge kaybına neden olan hastalık vertigo, boşlukta düşüyor, dönüyor, sallanıyor gibi yanılsamalara neden olur.

Denge kaybının sıklıkla yaşandığı bu hastalıkta her baş dönmesi vertigo olarak değerlendirilmez. Bunun için gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Kimi hastaların günlük yaşamlarını etkilemezken kimi hastaların ise şiddetli geçer.

Vertigo Nedir?

Daha çok kulak rahatsızlığı ile başlayıp üzerine denge kaybı eklenen hastalar, vertigo nedir sorusuna yanıt arar. Vertigo, çoğunlukla baş dönmesi ve kulak çınlaması ile kendini belli eder. Dış, orta veya iç kulaktan kaynaklanan rahatsızlıktan oluşabileceği gibi kalp, diyabet veya metabolizma hastalıklarından da ortaya çıkabilir.

Tıp dünyası vertigoyu bir hastalık olarak değil, başka bir hastalığın belirtisi olarak kabul eder.Son dönemin istatistiklerine göre toplumda her yüz kişiden 5 ila 10 arasında vertigo’ya rastlanıyor. Acil servislerde vertigolu hasta sayısında artış gözlemlendi.

Vertigo Tanısı Nasıl Konulur?

 Vertigo tanısı için hasta Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurur. Hastanın yaşadığı durumu ve hissi doğru tarif etmesi hastalığın tanısında önemli rol oynar. Hasta tıbbi öyküsünü doktoruna anlattıktan sonra iç kulak ve merkezi sinir sistemine dair testler yapılır. Testler yetersiz bulunursa diğer tetkiklere yönlendirilir.

Beyne kan akışı gitmediği durumlarda BT anjiyografi, manyetik rezonans(MR),kateter enjiyografi veya doppler ultrason yöntemlerine başvurulur. Tetkikler sonucunda hastanın tedavi haritası çıkarılır.

İç Kulak Enfeksiyonları Vertigo Nedeni Olabilir

Benign paroksizmal pozisyonel vertigo (BPPV) en sık rastlanılan vertigo çeşididir. Hasta genellikle kulak şikâyeti ve baş ağrısı için doktora başvurur. O nedenle iç kulak enfeksiyonları vertigo nedeni olabilir. 15 dakika ve üzerinde süren şiddetli baş ağrıları ve dönmesi çeken hastaların çoğunluğu BPPV tipi vertigo hastalarıdır. İyi huylu olduğu için özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Hastalığın genel nedenlerini inceleyelim:

  • Denge sinir iltihabı
  • İç kulak iltihabı
  • İç kulak migreni
  • Yüksek basınç ve ses
  • Psikolojik nedenler
  • İç kulakta oluşan tümör
  • Beyin tümörleri
  • MS
  • Boyun omurgası hastalıkları
  • Beyne giden kan damarlarında tıkanma
  • Meniere hastalığı (kulak çınlaması, işitme azlığı)
  • Kızamık, kabakulak, hepatit EBV virüsleri
  • Kafa travması
  • Düşük kan şekeri, diyabet, anksiyete

Meniere Hastalığı Nedir?

Vertigo ile yakından ilişkili hastalıklara haberimizde yer verdik. Vertigolu birçok insan bu hastalıklardan biri olan meniere hastalığı nedir sorusuna yanıt arıyor. Meniere,iç kulaktaki basıncın artmasıdır. Bu nedenle iç kulaktaki ses dalgalarının titreşimleri beyne ulaşmaz. Bu durum hastada kulak çınlaması, kulakta doygunluk hissi ve işitme kaybına neden olur. İlaç tedavisinin yetersiz olduğu hastalara kulak ameliyatı yapılarak tedavi edilmeye çalışılır.

Çift Görme ve Konuşma Güçlüğü Belirtileri Varsa Dikkat!

Vertigolu kişi kendisinin ve etrafının döndüğü hissine kapılır. Aşırı terleme, kulak çınlaması, kusma, denge kaybı, görme bozukluğu, tuhaf göz hareketleri gibi belirtiler de görülebilir. Ancak çift görme ve konuşma güçlüğü belirtileri varsa dikkat edilmeli ve tekrar doktora başvurulmalıdır. Hastada bilinç kaybı problemleri olabilir.

Altında Yatan Hastalığa Göre Tedavisi Mümkün

Vertigo, altında yatan hastalığa göre tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Kulaktan kaynaklı enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi uygun görülür. Eğer şiddetli durumda ise cerrahi operasyonlara başvurulur.

Bazı vertigolu hastalar için fizik tedavi seçeneği de tedavi edici yöntemlere dahil edilir. Bol sıvı tüketimi ve istirahat önerilir. Kafein, alkol ve tütün kullanımı varsa bırakılmalıdır. BPPV hastaları genelde kendiliğinden iyileşir. Yüksek sesli ortamlardan uzak durulmalıdır O nedenle hastanın kendisini gözlemlemesi istenir.

Exit mobile version