27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaHaberlerBalık sezonuyla birlikte kılçık batması şikayetleri arttı

Balık sezonuyla birlikte kılçık batması şikayetleri arttı

1 Eylül tarihi itibariyle balık sezonu başlayınca çeşit çeşit balıklar tezgahlarda satışa sunulmaya başladı. Kış mevsiminin ana besin maddelerinden olan balık sofraları şenlendirirken kılçık batması şikayetlerinde artış yaşanıyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde kılçık batması oranının neredeyse aynı olduğunu söyleyen Op. Dr. Ali Fuat Şaşoğlu, 2019 yılı içerisinde bir hastasının boğazından bütün halde hamsi çıkarttığını söyledikten sonra balık yenirken dikkatli olunması hususunda uyarılar yaptı.

İlk Gün Geliyorlar

Balık sezonunun başladığı ilk gün olan 1 Eylül tarihinde kılçık batması şikayetiyle kendilerine müracaat eden hastalar olduğunu ifade eden Op. Dr. Şaşoğlu, “1 Eylül tarihinde sabah saat 09.30’da kılçık batması şikayetiyle hastanemize müracaat eden hasta oldu. Boğazında balık kılçığı kalan hastalarımız dahi oluyor. Vatandaşlarımız balık yerken çok dikkatli olmalılar. Kılçık batması sadece çocuklarda değil, yetişkinlerde de sık görülüyor. Geçen sene bir hastamızın boğazında hamsinin kılçığını değil, belki inanmazsınız ama hamsinin kendisini gördük.” dedi.

Kendi Yöntemlerini Kullanıyorlar

Kılçık batmasıyla karşılaşan vatandaşlarımızın kendi yöntemlerini kullanarak kılçığı boğazlarından çıkarmaya çabalamalarının istenmeyen sağlık problemlerine neden olabileceğini ifade eden Op. Dr. Şaşoğlu, “Böyle durumlarda mutlaka bir hekime müracaat edilmelidir. Kılçık boğazda kaldıktan sonra ağzın girişinden başlayarak sindirim sisteminin herhangi bir aşamasında batarak iltihabi reaksiyon gelişmesine ve istenmeyen sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınmasına neden olabilir. Yabancı cisim özellikle yemek borusuna battıktan sonra çok hızlı bir şekilde istenmeyen sağlık sorunları ile kişiyi karşı karşıya bırakabilir. Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşlarımız, kuru ekmek yemek, tül ya da çorap yutarak kılçığı geri çekmek gibi yöntemleri kesinlikle denemesinler. KBB uzmanına müracaat ederek muayene ve tedavi olmalarını tavsiye ederim. Yutkunma esnasında katı parçalar kılçığı da alıp götürebilir. Ayrıca yutkunurken kılçık bir yere saplanmışsa yutkunma hareketiyle kılçık dokuya daha da saplanabilir.” ifadelerine yer verdi.

Hangi Balığı Yedikleri Önemli

Kılçık batması nedeniyle hastaya yapılacak operasyonda kılçığın büyüklüğünün ya da küçüklüğünün önemli olduğuna değinen Op. Dr. Şaşoğlu, “Kılçık batması şikayetiyle gelen hastalara ilk olarak hangi balığı tükettiklerini soruyoruz. Tüketilen balığa göre duruma bakış açımız değişebiliyor. Büyük balığın kılçığı direkt gözüküyor. Hamsi ya da mezgit gibi küçük balıkların kılçıklarını çıkarmak ise kolay olmuyor. Çünkü kılçık küçük olduğu ve tükürükle karıştığı için zor görülüyor. Bu nedenle kılçık batması şikayetiyle hekime gidildiği zaman hekime hangi balığı yediklerini söylemeleri daha yararlı olur.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version